Je gezondheid in eigen handen

Je bloeddruk, hartritme, zuurstofsaturatie of BMI weten? Je kan het allemaal zelf bij je apotheek meten dankzij Salvus Health. Na enkele jaren voor andere startups te werken, besloot oprichter Philip Van den Bergh er zelf een te starten met één belangrijk doel voor ogen: iets ontwikkelen dat mensen echt helpt. Via een VLAIO ontwikkelingsproject bouwde Salvus Health hun platform verder uit om de metingen ook te interpreteren, waarna ook farmaceutische diensten in het platform werden geïntegreerd. Na hun deelname aan een FINMIX-panel wisten ze de juiste investeerders aan te spreken voor hun verdere groei.

Salvus Health in de apotheek
Foto genomen door Frederik Beyens in opdracht van Stad Antwerpen.

Meten, registreren en delen

In 2020 startten Philip Van den Bergh en Salvador Severich met Salvus Health, een mobiel platform bij apotheken waarmee mensen zelf verschillende gezondheidsparameters kunnen opmeten. Philip: “Er is een grote groep die meer wil weten over zijn eigen persoonlijke gezondheid en er ook controle over wil hebben. Deze groep heeft er vaak de tijd of begeleiding niet voor. Ze vallen tussen de groepen mensen die stelselmatig worden opgevolgd omwille van een chronische ziekte en mensen die zelf al sterk bezig zijn met het opvolgen van hun gezondheid via smartwatches en andere wearables.” 

Oprichter Philip Van den Bergh

“Via ons platform willen we het opvolgen van eigen gezondheidsparameters toegankelijker maken en mensen helpen om een stukje van hun gezondheid in eigen handen te nemen”

Philip Van den Bergh
Oprichter Salvus Health

Met Salvus, afkomstig van het Latijnse Salvia (cf. salie, een plant met geneeskundige krachten), wil Philip het opvolgen van gezondheidsparameters toegankelijker maken en mensen helpen om een stukje van hun gezondheid in eigen handen te nemen. “In een lokale apotheek kan je zelf metingen uitvoeren: je bloeddruk, hartritme, zuurstofsaturatie, gewicht, BMI en lichaamssamenstelling. De resultaten sla je op in je persoonlijke digitale ruimte en geven een indicatie wanneer het tijd is om verdere stappen te ondernemen. Ook voor artsen is het bijzonder nuttig. Je patiënt heeft bijvoorbeeld hartkloppingen maar op het moment van de consultatie doen die zich niet voor. Dan kan de metingshistoriek helpen om betere diagnoses te stellen.”

Zelf testen afnemen lijkt niet voor iedereen te zijn weggelegd, maar de technologie van Salvus Health biedt een helpende hand. Philip: “Onze technologie assisteert bij het nagaan welke metingen zinvol zijn, op welk moment en hoe ze correct uitgevoerd moeten worden. Zo zullen we je altijd eerst enkele minuten laten stilzitten vooraleer je jouw bloeddruk meet. Dat is belangrijk maar wordt vaak vergeten. Mensen die thuis hun bloeddruk meten, lopen eerst nog snel naar boven om het meettoestel te halen en krijgen dan foutieve resultaten.”

Van meten naar interpreteren

Via een VLAIO ontwikkelingsproject konden ze hun platform doorontwikkelen om de metingen ook te interpreteren en gepersonaliseerde feedback te geven. Bij de aanvraag kregen ze ondersteuning van VLAIO bedrijfsadviseur Kristine Debruyne. Philip: “Kristine heeft ons tijdens het voorbereidende proces ongelooflijk geholpen. Ze deed ons nadenken door zaken in vraag te stellen die wij als vanzelfsprekend aannamen. Wanneer we dan in de diepte bepaalde keuzes moesten uitleggen, kwamen we soms tot de conclusie dat we het anders moesten aanpakken. We hebben tijdens dit proces stappen gezet in het beter begrijpen van waar we uiteindelijk naartoe wilden.”

Oprichter Philip Van den Bergh

“Kristine vertelde ons waar we op moesten letten en deed ons nadenken over zaken die wij als vanzelfsprekend aannamen. We hebben tijdens dit proces stappen gezet in het beter begrijpen waar we uiteindelijk naartoe wilden.”

Philip Van den Bergh
Oprichter Salvus Health

Naast de ondersteuning vanuit VLAIO, kreeg Salvus Health ook vorm met de hulp van andere organisaties en personen. Philip: “Blue Health Innovation Center – Powered by imec.istart hielp ons bij het scherper stellen van ons idee en bracht ons in contact met een resem dokters en apotheken. We kregen ook een subsidie en ondersteuning via het EIT Health Headstart programma en via Start it @KBC kregen we kantoorruimte ter beschikking en ging een hele community van founders voor ons open.” 

De apotheek van de toekomst

Co-founder Salvador Severich: “De voorbije twee jaren bewezen we dat apothekers heel efficiënt zijn in het leveren van diensten aan patiënten. We zien de toekomst van de apotheker dan ook verder evolueren van verkoper naar dienstverlener. Het feit dat COPD-patiënten (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) sinds begin april 2024 bij apothekers terechtkunnen voor gratis begeleidingsgesprekken, bevestigt deze tendens.” 

“De focus van Salvus Health ligt dan nu ook meer op het ondersteunen van apothekers in het aanbieden van diensten aan patiënten. Via ons platform kunnen zij op een digitale manier een betere zorg verlenen en hun patiënten korter op de bal opvolgen.”

Co-founders Philip Van den Bergh en Salvador Severich
Co-founders Philip Van den Bergh en Salvador Severich

Zoektocht naar groeikapitaal

Salvador: “Om verder te groeien moeten we nu enerzijds ons product verder ontwikkelen en anderzijds ons klantenportfolio sterk uitbreiden. In onze zoektocht naar vers kapitaal wees VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier ons op FINMIX. Daarbij pitch je jouw plannen voor een panel van financieringsexperten. Dat is het leuke aan VLAIO, de adviseurs denken niet in hokjes en zijn in staat goede opportuniteiten voor jou op het juiste moment te detecteren.”

“Van Iris ontvingen we eerst enkele richtlijnen over wat er precies verwacht werd van een presentatie, een business en financieel plan. Daarmee gingen we aan de slag en vervolgens ging onze voorbereiding heel wat heen en weer waarbij Iris onze sparringpartner was. We kregen heel wat nuttige feedback van haar, maar ook van het panel na de pitch. Als bedrijf geloof je in het businessplan dat je hebt opgesteld en ben je je soms minder bewust van de risico’s of tekortkomingen. Dan is het goed om geconfronteerd te worden met de realiteit en de oprechte en neutrale feedback ter harte te nemen om beter te worden.” 

“Zo dachten wij initieel om bijkomend kapitaal op te halen via venture capital (VC’s). Het FINMIX panel vond dit te vroeg voor ons. De feedback van enkele VC’s bij wie we met onze plannen langsgingen, bevestigde dat inzicht. Business angels zouden, aldus de experts beter aansluiten bij onze levensfase. En kijk, intussen vonden we de helft van onze financieringsbehoefte via business angels. Verder bevat onze financieringsmix  ook een cofinanciering door PMV.” 

“Ik raad anderen vooral aan om zo vlug mogelijk advies in te winnen in je zoektocht naar financiering. Zoek een klankbordpartner en begin tijdig want het is een intensief en lang traject.”

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.