Hoe je welzijn van je gezicht afleest. Letterlijk.

Gezondheidsstatus checken? Dankzij de medische start-up IntelliProve hebben zorgverleners en particuliere gebruikers enkel nog een smartphone- of tabletcamera nodig. Ze maken een korte video van het gezicht die de software in detail analyseert en gebruikers krijgen meteen meer informatie over hun algemeen welzijn. Daarnaast krijgen ze inzicht in fysiologische parameters zoals hartslag, ademhaling en hartslagvariabiliteit. Later zullen deze parameters uitgebreid worden naar de bloeddruk en zuurstofsaturatie. 

De zorg is vandaag overbevraagd en onderbemand. De wachttijden worden steeds langer voor zorgbehoevenden, waardoor efficiëntie meer dan ooit aan de orde is. Een tool als IntelliProve brengt op dat vlak soelaas: de bloeddruk meten of een hartslag in kaart brengen, nemen tijd in beslag – tijd die met een gezichtsscan drastisch gereduceerd wordt, zonder dat de resultaten eronder lijden. Bovendien kan de tool een belangrijke rol spelen in de stap van curatieve naar preventieve zorg, en zelfs een voorspellende functie opnemen.

Eenvoudiger kan niet

“IntelliProve is het resultaat van de multidisciplinaire knowhow van de vier founders”, aldus medeoprichter Maxime Mattelin.

Maxime Mattelin: “Joeri Tulkens heeft een medische achtergrond, de andere drie hebben een ingenieur-technische achtergrond. Joeri legde de vinger op de wonde: voor het meten van alle parameters zijn telkens aparte toestellen nodig, wat tijdrovend is. Voor ons was dit de trigger om met onze technische knowhow tot een eenvoudiger proces te komen. Op basis van research, gesprekken en marktvalidatie ontwikkelden we IntelliProve. Eenvoudiger kan haast niet: just one video and get it all.” 

Maxime Mattelin

Voor het meten van alle parameters zijn telkens aparte toestellen nodig, wat tijdrovend is.  Voor ons was dit de trigger om met onze technische knowhow  tot een eenvoudiger proces te komen. 

Maxime Mattelin
Medeoprichter IntelliProve

“Onze software detecteert via beelden van de gezichtshuid onderliggende kleurveranderingen die je met het blote oog niet ziet. Ze staan in relatie tot je hart en via verschillende signal processing technieken analyseren we die schakeringen. Na die screening deduceert AI de hartslag, ademhaling en hartslagvariabiliteit. Andere gezichtskenmerkpuntjes en microwijzigingen kunnen wijzen op zaken die wegen op het mentale welzijn, zoals slaaptekort.”

 

Gezonde ambitie

Vandaag fungeert IntelliProve in de eerste plaats als een toegankelijke plug-in voor bestaande welzijnsapplicaties.

Maxime: “Het onafhankelijke ziekenfonds Helan integreerde IntelliProve in een nieuwe Welwijzer. Zij namen de vragenlijst voor hun rekening, wij de gezichtsscan. Maar wat we uiteindelijk ambiëren, is een dagelijkse of wekelijkse routine te worden zodat mensen meer inzicht krijgen in hun gemoeds- en gezondheidstoestand. Let wel, IntelliProve is nog geen tool die vanuit de arts wordt aangestuurd, maar we hopen op termijn wel hulp en meerwaarde te bieden in een klinische toepassing rond biomarkers.” 

Wat we uiteindelijk ambiëren, is een dagelijkse of wekelijkse routine te worden zodat mensen meer inzicht krijgen in hun gemoeds- en gezondheidstoestand. 

Maxime Mattelin
Medeoprichter IntelliProve

Core van onze technologie

Gezondheidsparameters meten op basis van een gezichtsscan: dat vraagt om een intensief R&D-proces.

Maxime: “Voorgaande technologieën waren er niet, het proces berustte voornamelijk op literatuuronderzoek en een groot deel op eigen onderzoek waarop we verder bouwen. Onze eerste onderzoeksvraag luidde: hoe detecteren we die pulsaties in het gezicht? Die detectie is nog steeds de kern van onze technologie. De biomarkers zijn gebaseerd op een combinatie van eigen onderzoek en bestaande studies over hartslagvariabiliteit; die bijvoorbeeld inzicht geeft in de werking van het zenuwstelsel. Alle data, research en opgebouwde inzichten vloeien uiteindelijk samen in een betrouwbare en gebruiksvriendelijke tool.”

De grootste uitdaging voor IntelliProve vandaag is om een gevestigde waarde te worden in de markt.

Maxime: “We zitten momenteel in de pre-scale-up fase. We hebben ondertussen enkele tientallen klanten en zullen dit verdubbelen tegen het einde van het jaar, zodat we een stevige positie hebben in de markt. Daarna kunnen we opschalen. Om dat doel te bereiken, moeten we onze problem-market-fit helemaal goed hebben. Op basis van de feedback van onze klanten stellen we ons product dag na dag beter af, om uiteindelijk tot een heel scherp en schaalbaar product te komen. Een optimale product-market-fit is momenteel onze grootste prioriteit.” 

Mooie financieringsmix

Maxime: “Via een Birdhouse-traject kwamen we in contact met VLAIO. Daar gaven ze ons o.a. advies over de verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden, kortom over het belang van een goede financieringsmix. Bij onze deelname aan een FINMIX-panel kregen we inzicht in onze financiële stand van zaken. Met het advies van de experten konden we verder aan de slag met onze plannen." 

"Kim Smets, toen onze VLAIO bedrijfsadviseur, wees ons erop dat we veel onderzoek en ontwikkeling op de plank hadden liggen en dus idealiter eerst een haalbaarheidsstudie konden indienen. Vervolgens dienden we een ontwikkelingsproject in om zo écht stappen vooruit te zetten. Omdat we op dat moment net onze grote kapitaalsronde hadden gepland, konden we op die manier ook tot een mooie financieringsmix komen.”

“Daarnaast connecteerde VLAIO ons met Flanders Investment & Trade, die ons dan op hun beurt wezen op bepaalde beurzen als ideale netwerkpunten. Het draait bij VLAIO dus zeker niet alleen om subsidies, maar ook om het uitbouwen van je netwerk. En toen we ons financieringsdossier opstelden, kregen we ook inzichtelijke begeleiding. Soms ga je als start-up iets te snel in je ideeënontwikkeling, zodat het nuttig kan zijn om alles eerst eens neer te schrijven: wat gaan we ontwikkelen? Wat hebben we daarvoor nodig? Wat is het stappenplan? Door die antwoorden te verfijnen en kritisch te onderbouwen, kwamen we tot een gezonde, concrete  roadmap op korte en lange termijn.” 

Vooruitstrevend binnen de gezondheidsmarkt

Als Maxime tot slot hardop zou mogen dromen, dan is IntelliProve een vitale schakel voor een betere toekomst in de zorg.  

Maxime: “Wat we écht willen, is het compleet innoveren van de manier waarop gezondheidsdata wordt verzameld. Dit op een toegankelijke en motiverende wijze. Ons product willen we een plaats geven in elk denkbaar gezondheidsplatform dat aan de slag wil gaan met data om gezondheidsadvies te verbeteren. Het is onze ambitie om vooruitstrevend aanwezig te zijn in de gezondheidsmarkt, in kiosken tot ziekenhuizen toe, zodat mensen zich meer van hun welzijn en gezondheid bewust zijn. Via preventie kan veel tijd en geld bespaard worden, en valt heel wat ellende te vermijden. Dat is waarom we in de eerste plaats begonnen zijn met IntelliProve.” 

 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf?

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak een succesvolle vlucht maakt. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Goed om weten dat je met je vragen bij VLAIO terecht kan.      

De VLAIO bedrijfsadviseurs zijn jouw gids bij de realisatie van die plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.