Dressr brengt duurzame mode in jouw kledingkast

De mode-industrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Kledij wordt niet alleen op grote schaal geproduceerd, maar ook veel te snel weggegooid. Onderneemster Caroline Cecile Baeten neemt actie en brengt haar passie voor fashion en bezorgdheid over de planeet samen in Dressr: een online platform voor duurzame en circulaire mode.
© Dressr

Mode met een positieve impact 

“Hoe laat je mode en duurzaamheid hand in hand gaan?”, vroeg Caroline zich af. “Ik wilde een oplossing zoeken voor twee grote problemen: aan de ene kant de druk op massale productie van nieuwe items, wat leidt tot hoge CO2-uitstoten en mensenrechtenschennis en daarnaast de afvalcreatie. Als oplossing kom je dan al snel uit bij een circulair model, waarbij je draagbeurten maximaliseert en afval vermindert.”

Primeur in België: Dressr

Op het online platform Dressr huur je met een abonnement kledij van kwaliteitsvolle Belgische modelabels. Vervolgens krijg je jouw kledij thuis toegestuurd en kan je alle kleding na 25 dagen (of langer) weer terugsturen en nieuwe items bestellen. Terwijl jij op een duurzame manier variatie in je kledingkast brengt, ontfermt Dressr zich over de rest.

Sterk netwerk, financiële steun en expertise 

Hoewel Caroline enkele jaren gewerkt had in start-ups, was ondernemen haar redelijk onbekend. “Bij mijn onderzoek naar de vragen en noden van modemerken en consumenten, heb ik gelukkig hulp gekregen. Dressr werd geselecteerd als global social project, waardoor zeven studenten van de Vlerick Business School een maand lang marktonderzoek hebben gedaan naar de validatie van het concept. Ze hebben ook belangrijke logistieke, financiële en operationele kwesties in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het stockeren, wassen en verzenden van de kledingstukken. Hierdoor was ik zeker dat er een markt en financiële garantie was om het businessmodel werkbaar te maken en te scalen.”

Caroline Baeten

“Heel dit business model was nieuw in Europa en hing aan elkaar met complexe ideeën. Gelukkig kon ik rekenen op financiële steun, expertise en een sterk netwerk.”

Caroline Cecile Baeten
oprichtster Dressr

Uiteraard stond Caroline nog voor complexe moeilijkheden om het project te realiseren, daarbij kwam de steun van VLAIO op het juiste moment. “Bas Sturm, mijn bedrijfsadviseur bij VLAIO, was meteen enthousiast en nam me mee op sleeptouw om steun aan te vragen via een ontwikkelingsproject.”

”De aanvraag bestond aan de ene kant uit een beschrijving van het concept en aan de andere kant uit concrete onderzoeksvragen, zoals bijvoorbeeld de samenwerking met de verschillende merken. Dankzij de VLAIO-steun heb ik aanzienlijk kunnen sparen op onderzoek en studies. De bedrijfsadviseur van VLAIO heeft ons geholpen om het dossier voor de subsidie-aanvraag correct en overtuigend op te stellen. Met zijn advies, feedback en begeleiding, werden onze slaagkansen op een subsidie veel groter. Bas stond op elk moment klaar en daar ben ik hem erg dankbaar voor.”

Ontwikkelingsproject

In december 2020 werd de subsidie voor Dressr voorgesteld door projectadviseur Ellen Pelgrims. “Nadat we de aanvraag van het project hadden ingediend, zorgde de begeleiding en inzet van Ellen en Ferdinand voor die extra push om de subsidie te verkrijgen. Ik raad alle ondernemers aan om, zelfs in een vroeg stadium, te rade te gaan bij VLAIO. Het is super waardevol om advies te krijgen en een concreet stappenplan uit te werken. Je houdt er ook heel wat fijne contacten en een sterk netwerk aan over. De mensen van VLAIO waren niet alleen bereikbaar en hulpvaardig, maar ook oprecht geïnteresseerd."

Advies rond financiering

Een van de voorwaarden voor de goedkeuring van het ontwikkelingsproject was eigen inbreng. Caroline ging hiervoor te rade bij VLAIO-bedrijfsadviseur Iris Detavernier. "Iris is een krak in advies en begeleiding omtrent de financiering van ondernemingen. In eerste instantie raadde ze me de winwinlening aan. Daarbij leen je geld van mensen uit je direct netwerk die in ruil een fiscaal voordeel ontvangen. Ook de overheid staat garant voor 40% van het geleende bedrag als Dressr niet in staat is terug te betalen. Een echte winwin dus! Ik had het geluk dat enkele familieleden bereid waren kredietgever te zijn voor Dressr, aan hen heb ik mijn ontwikkelingsproject te danken."

Ook na het ontwikkelingsproject bleef financiering welkom. "Iris legde een heel aantal voorstellen op tafel die aansloten bij de behoeften van Dressr." Uit die voorstellen bleek de startlening voor Dressr het meest interessant. "Ik had de aanvraag aanvankelijk wat onderschat, maar Iris heeft me tot in de puntjes begeleid om hem correct en volledig in te dienen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik de startlening dankzij haar verkregen heb." 

Samen naar een duurzame garderobe 

“Door de steun van verschillende partners zoals VLAIO, Flanders DC, VITO, Voka, Start it bij KBC, hebben we de middelen en expertise om te gaan internationaliseren. De ambitie is om op Europees vlak het beste alternatief te worden op gebied van fast fashion. Zo denken we allemaal wat meer na bij onze kledingconsumptie. Dat maakt me heel fier en enthousiast.” 

 

Ook interesse in begeleiding op maat voor jouw project? 

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.
Kan jij ook wat hulp gebruiken bij je kleine of grote ondernemersplannen? Maak een afspraak.

Meer lezen over duurzaamheid en circulariteit? Dan moet je er zeker ons themadossier Circulaire Economie eens op naslaan.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven