West-Vlaamse bedrijven leveren technologie voor Marsmissie

Publicatiedatum
NASA deelde de eerste beelden van de landing van de Perseverance op Mars. De Marsverkenner daalde van op grote hoogte af en landde veilig op de rode planeet. De hittebestendige parachute die voor een zachte landing zorgde, werd geweven door de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol. De diamant in de spectroscoop van de Mars-Rover robot werd geslepen in het Diksmuidse bedrijf Almax easylab.
Foto van marslanding
NASA deelde een foto van de landing op Mars © NASA

Parachute van Picanol 

Weefmachineproducent Picanol werd ingeschakeld om de parachute van de Perseverance te weven. Het Ieperse bedrijf deed dat in opdracht van Heathcoat Fabrics Limited, een klant van Picanol die door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA geselecteerd werd voor het ontwerp en de productie van de parachute. 

De opdracht was niet min; de parachute moest hittebestendig en ultralicht zijn. Hij moest de snelheid van de rover afremmen van 20 000 km/u naar 320 km/u. En het valscherm met een diameter van 21,5 meter moest kunnen openen in 0,7 seconden. De parachute werd in de hoofzetel in Ieper geweven door de OptiMax-i, een machine gespecialiseerd in parachutestof, airbags, zeilen en kogelvrije vesten. Voor de missie werd hij getest in de grootste windtunnel ter wereld. 

Diamant geslepen in Diksmuide 

De spectroscoop aan boord van de Mars-Rover robot werd geslepen door Almax easylab. In 2017 vroeg een Franse universiteit het bedrijf uit Diksmuide om drie diamanten te slijpen, één daarvan bevindt zich nu op Mars. Hij wordt er gebruikt om de Raman spectroscoop te ijken. Die spectroscoop is op de Marsverkenner geïnstalleerd en zorgt ervoor dat er naar tekenen van leven gezocht kan worden. 

 

Steun van VLAIO

VLAIO steunde tussen 1993 en 2020 verschillende Picanol projecten. In 2017 ontving Almax easylab Strategische Transformatiesteun (STS) en een kmo-groeisubsidie

Ook ambitieuze groeiplannen? Klop aan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs en laat je gidsen naar de juiste partners en financiën voor jouw project! Blijf ook altijd op de hoogte van onze laatste subsidies, initiatieven en events voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: