Weerbare centrumsteden ontmoeten VLAIO in Genk

Publicatiedatum

Wat als een groot bedrijf in de stad sluit? Of een sector het opeens hard te verduren krijgt? Economisch weerbare steden en regio’s grijpen in dergelijke crisismomenten ook kansen. Over dit thema nodigde VLAIO op 6 november de verantwoordelijken voor ondernemen van de dertien centrumsteden uit. In de stad Genk zagen we heel wat mooie verbeelden van slimme reconversies en transformaties.

Elkaar beter leren kennen en van elkaar leren maakt de onderlinge samenwerkingen sterker. Op 6 november 2023 hadden we daar in Genk extra veel aandacht voor. Alleen samen komen we tot een overheid die innovatiegericht en ondernemingsvriendelijk is.

Hoe toont jouw stad of regio zich weerbaar?

De centrumsteden, VLAIO en de gastorganisaties VDAB en de VVSG gaven elk via een korte pitch een beeld van de transformaties die hun stad of regio gevormd hebben. Waar maakten ze zich zorgen over? Waar zagen ze opportuniteiten? Ondertussen is er veel veranderd en dienen er zich nieuwe uitdagingen aan. Als stad of regio denk je dan ook best op voorhand na waar risico’s liggen of welke ontwikkelingen er in de nabije toekomst aankomen. Niet enkel het aantrekken van bedrijven is belangrijk, evengoed moet je ook bedrijven ondersteunen om ze te behouden. Omgaan met steeds schaarser wordende ruimte is daarin meer en meer een sleutelelement. Hoe vul je die duurzaam in, met behoud van ruimte voor bedrijvigheid?

Prachtige rondrit door Genk

De Genkse context biedt op dat vlak ook heel wat inspiratie en aanknopingspunten voor een boeiende dialoog. De groep stapte daarom op de bus om enkele sites te verkennen. Denk onder meer aan de reconversie na de sluiting van Ford in 2014, waarbij ongeveer zesduizend banen verdwenen. Een verlaten site van 120 hectare werd opnieuw ingevuld door over bestuursniveaus heen de krachten te bundelen. Ook VLAIO was hierin partner van de stad, onder meer binnen de contouren van een Brownfieldconvenant. We stopten daarnaast ook op het Thor Park en de site van C-mine en reden doorheen de Vennestraat en de Stalenstraat.

Ontmoetingen tussen centrumsteden en VLAIO

Het was ondertussen onze derde ontmoeting tussen de centrumsteden en VLAIO. Voor het eerst waren we niet in Brussel, maar troffen we elkaar in één van de centrumsteden. Deze ontmoetingen passen binnen het idee van het VLAIO Netwerk, een hecht netwerk van partnerorganisaties die samen een omgeving creëren waarin Vlaamse bedrijven optimaal ondersteund en begeleid worden.

Delen: