Vlaanderen in de kijker op internationale industriebeurs

Publicatiedatum
Van 17 tot 21 april verzamelen bedrijven, beleidsmakers en journalisten in Duitsland voor Hannover Messe, de jaarlijkse hoogmis van de industrie. Ook Vlaanderen is sterk vertegenwoordigd, met topinnovaties op het vlak van meettechnologie, datavisualisatie en -analyse, digitale werkinstructies en energiesystemen.
 

Check de vlog van VLAIO op Hannover Messe!

VLAIO projectadviseur Industrie 4.0 Tom Mondelaers maakte een vlog van zijn bezoek aan de Vlaamse industrie op Hannover Messe. Deze is te zien op de sociale mediakanalen van VLAIO:

 

Hannover Messe is het internationale epicentrum van trends en innovaties in de industrie. Meer dan 4.000 bedrijven actief in machinebouw, elektrotechniek, energie en IT demonstreren hun oplossingen en inzichten aan een wereldpubliek.

Megatrends

Het is ook de plek waar in 2011 voor het eerst werd gesproken over industrie 4.0, de jongste industriële revolutie. Industrie 4.0 staat in het teken van connectiviteit, efficiëntere productieprocessen en digitaal aangedreven businessmodellen.

Ook vandaag, meer dan een decennium later, blijft industrie 4.0 hét thema in Hannover, naast andere megatrends zoals CO2-neutrale productie, AI, energiemanagement en waterstoftechnologie.

11 bedrijven op Vlaamse stand

De Vlaamse stand is een samenwerking tussen VLAIO, FIT, Agoria, Flanders Make en POM West-Vlaanderen. Op de stand pakken 11 kmo’s een week lang uit met oplossingen voor elk van deze grote uitdagingen. 

Ansomat

Ansomat biedt een AR-gebaseerd softwareplatform voor operatorondersteuning én kwaliteitscontrole op basis van visietechnologie. Zo kunnen bedrijven niet alleen hun medewerkers ondersteunen, maar tegelijk ook de kwaliteit van de productie waarborgen.

www.ansomat.co

Iristick

Wie een slimme bril zoekt, hoeft niet per se aan te kloppen bij techgiganten uit Silicon Valley. Integendeel! Iristick uit Antwerpen ontwikkelde een uitgebreid gamma smart glasses voor operatorondersteuning, remote assistance en andere industriële toepassingen.

Het bedrijf, dat in 2019 VLAIO-steun ontving via de projectoproep Extended Reality, wordt tot de belangrijkere Europese spelers gerekend in deze snel groeiende business.

www.iristick.com

Supportsquare

Supportsquare uit Gent ontwikkelt oplossingen voor het ondersteunen van medewerkers met behulp van digitale werkinstructies; coaching vanop afstand via augmented reality en het creëren van leeromgevingen op basis van virtual reality.

Vorig jaar nog was Supportsquare bij de gelukkige indieners van het Flanders Make ICON-project ‘Qulity Assurance for Large Manual Assembly’ (QUALMA).

www.supportsquaere.io

Fluves

Het Gentse Fluves biedt fiber-optische sensoren en slimme algoritmes voor het predictief onderhouden van kritische installaties zoals pijpleidingen en energie-infrastructuur. Met andere woorden: een ultiem toonbeeld van industrie 4.0.

www.fluves.com

E-power

E-power uit Nieuwerkerken ontwikkelt, bouwt en verkoopt stroom- en lasgeneratoren van 1 tot 600 kVA. Deze stroomgroepen worden meestal aangedreven op benzine of diesel. Maar op Hannover Messe pakt E-power uit met een eigen ontwikkelde waterstofgenerator. Een zero-emissie alternatief voor klimaatbewuste klanten.

Leestip! E-power en Ziero ontwikkelen waterstofgenerator (waterstofnet.eu)

www.e-powerinternational.com

Ometa

De juiste informatie, voor de juiste medewerkers op het juiste moment én in de juiste context: die belofte maakt softewarespecialist Ometa (Wommelgem) waar met een industrie 4.0-framework dat back-end bedrijfstoepassingen en data in realtime koppelt aan front-end digitale werkomgevingen. 

In 2022 was Ometa met succes aanvrager van het Flanders Make ICON-project 'Smart scheduling solution for human-operated flexible manufacturing environments' (Schedule4FMS), samen met de bedrijven Solvice, Mariasteen, SABCA Limburg en 24Flow (ook op Hannover!). Dit project wendt AI-technieken aan om de tijdsduur van taken in het omstelproces tussen verschillende productieruns te voorspellen. Resultaat: een optimale planning voor een zo efficiënt mogelijk massamaatwerk.

www.website.ometa.net

Tweddle Group

De technologie van Tweddle Group uit Schelle stelt productiebedrijven en technici in staat om sneller en efficiënter technische diagnoses te stellen, los van de klassieke beslisbomen en stap-voor-staprocedures. En dat allemaal dankzij de kracht van artificiële intelligentie en diagnostische clouddiensten.

www.tweddleeurope.com

Vlegel Technology

Dit ingenieursbureau uit Genk toont zich in Hannover aan de wereld als rasechte industrie 4.0-partner. Rode draad in het aanbod is het verbinden én via de cloud ontsluiten van allerhande apparaten, controllers en lokale databronnen. Daarbij behoudt de eindklant zelf de controle. Bijvoorbeeld voor het monitoren van het machinepark, het energieverbruik of de productie.

Daarnaast biedt Vlegel oplossingen voor digitale werkinstructies.

www.vlegel.technology

Vintecc

Vintecc is gespecialiseerd in software voor het aansturen van machines. Het bedrijf uit Izegem ondersteunt klanten met oplossingen op het vlak van robotisering, computervisie en controle. Vintecc ontwikkelde een eigen framework voor machinemanagement, gebruikmakend van digital twins, big data, AI, webgebaseerde interfaces en hardware-onafhankelijke software.

Vintecc neemt ook deel aan het vorig jaar gestarte AI-ICON-project 'Realtime AI for Industrial Applications'.

www.vintecc.com

Hammer-IMS

Deze in Herk-de-Stad gevestigde spin-off van de KU Leuven wil Europa en de wereld veroveren met milieuvriendelijke precisiemeetsystemen op basis van radartechnologie. Dus zonder de schadelijke radioactieve straling die in de meeste systemen gebruikt wordt. Belangrijke toepassingen zijn onder meer kwaliteitscontroles bij de productie van papier, plastics en textiel.

Het bedrijf ontving bij de opstart in 2016 steun van VLAIO voor het marktrijp maken van de technologie. Eerder dit jaar werd vers kapitaal opgehaald om de productie op te schalen en verder te internationaliseren.

www.hammer-ims.com

Forcebit

De Leuvense start-up Forcebit pakt op Hannover Messe uit met supersnel te installeren (minder dan 15 minuten!) kracht- en trillingssensoren. Ideaal voor het meten van koppel, buigmomenten, snelheid, versnelling en hoekverplaatsing op roterende aandrijvingen. Dit laat bouwers van machines en voertuigen toe om hun ontwerpen te optimaliseren.

Forcebit ontving vorig jaar 50.000 euro innovatieve startersteun van VLAIO.

www.forcebit.eu

 

Vlaamse bedrijven met eigen stand

Naast de elf bovenstaande bedrijven die zich aan de wereld presenteren op de gezamenlijke Vlaamse stand, pakken nog een tiental Vlaamse bedrijven uit met een eigen individuele stand op de beurs. Onder andere:

Tip! Kijk voor meer info naar deze brochure die FIT maakte ter gelegenheid van Hannover Messe 2023.

 

Lees meer over de initiatieven van VLAIO op het vlak van digitalisering!

 

Delen: