Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Publicatiedatum
Het project 'Mechanised Orthosis for Children with neurological disorders' of kortweg MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een licht, gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet. Het project krijgt EFRO-steun.
staprobot aan het werk

Een gepersonaliseerde staprobot

Voor deze 'staprobot' gaan de onderzoekers 3D-technieken, gebaseerd op lichte materialen combineren met slim textiel. Het MOTION-project wordt gerealiseerd binnen het Interreg 2 Zeeën programma en situeert zich op het snijvlak van de domeinen gepersonaliseerde geneeskunde, 'exoskeletten' en 'robotica'. Drie Vlaamse kennisinstellingen - Centexbel, KU Leuven Campus Geel en Thomas More-MOBILAB -, één Vlaams revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren - Pulderbos - en één Vlaams bedrijf - Ortho-Medico nv Benelux - slaan in dit project de handen in elkaar met Franse, Nederlandse en Engelse organisaties. 

Een exoskelet dat meegroeit met het kind

Exoskeletapparaten voor volwassenen bestaan al een tijdje, maar een lichtgewicht robot exoskeleton om het lopen bij kinderen te stimuleren is nieuw. MOTION werkt dit hiaat weg door een op 3D-technieken gebaseerde bionische revalidatietechnologie te ontwikkelen, waarbij lichte materialen gecombineerd worden met slim textiel. Dit  exoskelet kan aangepast worden tijdens de groei van het kind waardoor ook de economische haalbaarheid van de technologie verzekerd wordt. De integratie van allerlei sensoren in het textiel reikt informatie aan die nuttig is voor de gebruikers, de ouders en de zorgverstrekkers waardoor de basis gelegd wordt voor zorg op afstand. 

 

Wat ons vooral drijft in dit onderzoek, is de doelgroep. Tot nu toe vallen kinderen uit de boot, de bestaande staprobots zijn voor hen niet geschikt. Terwijl net zij ze zo hard nodig hebben. Het is voor hen, hun ouders en heel de maatschappij belangrijk dat ze terug meekunnen, naar school kunnen en zich kunnen uitleven in een hobby. De nieuwe technologieën bieden mogelijkheden waar we een aantal jaren geleden alleen van konden dromen. 
Lieven De Maesschalck
Lieven De Maesschalck
MOBILAB

Transversaal project met tal van mogelijkheden

MOTION kijkt ook breder dan alleen maar de ontwikkeling van het exoskelet. Een transregionaal netwerk van gebruikers, zorgverstrekkers, industrie en beleidsmakers zorgt voor een transfer van onderzoek naar praktische toepassingen. Ook de interactie met beleidsmakers wordt niet uit het oog verloren. Dit project bevordert ook het ondernemerschap door bedrijven als Ortho-Medico, VIGO en de textielnijverheid via Centexbel te betrekken om het ontwikkelde exoskelet in een latere fase op de markt te brengen.

Het MOTION-project heeft een totale kostprijs van 7.5 miljoen euro. Het project kan daarbij rekenen op een ondersteuning van 4.4 miljoen euro (60%) van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg 2 Zeeën programma. 

Vlaams minister Hilde Crevits kent aan MOBILAB (Thomas More-Hogeschool) een cofinanciering toe van 132.330 euro voor deelname aan het MOTION-project. Eerder ontvingen ook Centexbel en KU Leuven een Vlaamse cofinanciering van respectievelijk 49.323,75 euro en 113.663,45 euro voor deelname aan dit project. De middelen hiervoor komen uit het Hermesfonds bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Meer info

MOTION project