Veertiende oproep voor Brownfieldconvenanten staat open

Publicatiedatum

Om de herontwikkeling van leegstaande, verontreinigde en/of onderbenutte terreinen te stimuleren lanceert VLAIO jaarlijks minstens één oproep voor Brownfieldconvenanten. Zo moet er geen open ruimte aangesneden worden en kunnen verwaarloosde sites opnieuw nuttig ingezet worden om er te werken, te wonen en te leven. Ook voor steden en gemeenten is dat van belang. 

Waarom beroep doen op een Brownfieldconvenant? 

Op brownfields speelt een (vaak gecombineerde) problematiek van leegstand, verwaarlozing, bodemvervuiling of andere knelpunten die de herontwikkeling belemmert. Met het instrument ‘Brownfieldconvenanten’ biedt de Vlaamse Regering een faciliterend kader aan ontwikkelaars en investeerders. De financiële en juridisch-administratieve voordelen kunnen het verschil maken om een reconversieproject haalbaar te maken. 

Jouw rol als lokaal bestuur 

Voor het lokaal bestuur is een belangrijk rol weggelegd bij opstarten en uitvoeren van een Brownfieldconvenant en -project: 

  • Projectontwikkelaars moeten voorafgaand aan het indienen van een projectaanvraag de inhoud van de aanvraag aan het lokaal bestuur kenbaar maken. Het lokaal bestuur kan daarbij aangeven in welke mate het vooropgestelde project kadert in de lokale beleidsvisie.  
  • Voor projectaanvragen die ontvankelijk en gegrond worden verklaard, brengt een door de Vlaamse Regering aangestelde onderhandelaar de verschillende betrokken partijen samen in een projectplatform. Het lokaal bestuur kan via de onderhandelingen het Brownfieldproject mee vorm geven en inhoudelijke accenten aanbrengen. 
  • Eens een Brownfieldconvenant is gesloten, kan het lokaal bestuur als regisseur via de stuurgroep de uitvoering van het project verder opvolgen

Over de veertiende oproep 

De veertiende oproep voor Brownfieldconvenanten staat open. Deze oproep zoekt opnieuw aansluiting bij de krachtlijnen van het ruimtelijke beleid en het mobiliteitsbeleid. De criteria focussen op ruimtelijk rendement, omgevingskwaliteit, geschikte en betaalbare ruimte om te ondernemen, circulaire strategieën, kwaliteitsvolle aanpak en invulling, langetermijnbeheer en herontwikkeling van stortplaatsen. 

Focus op bedrijfshuisvesting 

Ruimte om te ondernemen wordt schaars. Daarom dient in het bijzonder voor voormalige bedrijfssites onderzocht te worden hoe maximaal ingezet kan worden op een herinvulling met (een aandeel aan) werklocaties. Het type bedrijfshuisvesting hangt af van de ligging en wordt afgestemd op de behoefte in de regio. Het kan daarbij onder meer gaan om kantoren, kmo-units, magazijnen, incubatoren, bedrijfsverzamelgebouwen, coworking spaces, … 

Wanneer indienen? 

Indienen op de veertiende oproep voor Brownfieldconvenanten kan doorlopend via de website. Ook dit jaar worden de aanvragen gebundeld in twee evaluatieperiodes. De deadlines zijn vastgelegd op 26 april en 8 november 2024. Dien je dus je aanvraag in voor 26 april, dan wordt deze in de eerste evaluatieperiode beoordeeld. 

Vragen met het oog op een concrete aanvraag? Neem contact op via brownfield.convenant@vlaio.be  

Delen: