Sterke groei van student-ondernemers

Publicatiedatum
Steeds meer studenten ondernemen met ambitie en goesting, en krijgen daarbij steeds sterkere begeleiding door het ecosysteem in hun studentenstad.
Katrien Vanderlinden, oprichter van Wonderwalls
Katrien Vanderlinden, oprichter van Wonderwalls

Een ondernemende omgeving doet ondernemen

Drie jaar geleden besloot de Vlaamse Regering om het student-ondernemerschap in Vlaanderen een extra duwtje in de rug te geven. In een aantal studentensteden werden ecosystemen rond jonge ondernemers op poten gezet. In deze lokale ecosystemen werken stad, onderwijsinstellingen, lokale bedrijven, organisaties en studentenverenigingen samen, om te zorgen voor een ondernemende omgeving.

Het ultieme doel is dat studenten ondernemen als iets vanzelfsprekend beschouwen en dat ze omgeven worden door organisaties die hen in hun ondernemingszin stimuleren, informeren, in gang zetten, ondersteunen en doorverbinden naar ondernemerschap. 

de projecten in studentensteden
Figuur uit de blog van minister Philippe Muyters

Van 163 student-ondernemers in 2010 naar 4.817 in 2018

De aanpak slaat enorm aan bij de studenten en het Vlaams student-ondernemerschap zit sterk in de lift. Onze jongeren zijn ondernemend en hebben zin om mee hun schouders te zetten onder onze samenleving. Bovendien werden beleidsmatig belangrijke drempels weggewerkt, met bijvoorbeeld het aparte statuut voor de student-ondernemers, de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer en de ecosystemen die hen beter ondersteunen.

Dat er enorm veel veranderd is, bewijzen ook de cijfers. Waar in 2010 Vlaanderen 163 jongeren telde die tijdens hun studies een eigen zaak startten, hielden in 2018 maar liefst 4.817 studenten hun nieuwe onderneming boven de doopvont!