Slimme innovatie in de publieke sector: start 18 nieuwe projecten

Publicatiedatum
Het PIO-programma geeft groen licht aan 18 nieuwe projecten voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Opvallend is de sterke deelname vanuit lokale publieke organisaties. Maak hier kennis met hun inspirerende ideeën. Ook interesse? Volgende indiendatum voor PIO-aanvragen is 13 december 2019.
slimme fonteinen Antwerpen

Slimme fonteinen en verticale serres

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) heeft de lijst van 18 nieuwe projecten bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Met het programma – waarvoor Minister Muyters jaarlijks 5 miljoen euro per jaar vrijmaakt - probeert de Vlaamse overheid overheidsopdrachten meer in te zetten voor innovatie.

Veerle Lories, projectleider: “Uit de 29 voorstellen die de PIO-oproep in juni opleverde, hebben we 18 projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Opvallend is de sterke deelname vanuit lokale publieke organisaties zoals steden, gemeenten, provincies en intercommunales.”

Zo wil Stad Antwerpen in zijn 47 fonteinen sensoren inbouwen, wil Stad Gent een alternatief financieringsmodel ontwikkelen voor duurzame woningen en zal Mechelen zijn geschenkbon digitaliseren. Andere projecten gaan dan weer op zoek naar milieuvriendelijkere alternatieven voor betonnen sleufsilo’s, willen ouderen die last hebben van incontinentie meer comfort bieden of het verkennen van verticale glastuinbouw. 

Overheidsaankopen

Vlaanderen besteedt jaarlijks 30 tot 40 miljard aan overheidsaankopen. Met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) willen we de enorme koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch inzetten voor innovatie.

Veerle Lories: “Het programma spoort aan om ook onderzoek en ontwikkeling aan te kopen. Of om producten of diensten aan te kopen die nieuw zijn op de markt en nog validatie vereisen.”

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 60 innovatieve overheidsopdrachten die na vier oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd. De volledige lijst vind je hier.

 

Wil jij als bedrijf de overheid als klant?

Om de publieke sector te innoveren, hebben we de creativiteit van jouw bedrijf nodig! Als grote onderneming, kmo, start-up fo ontwikkelaar kun je dat nu veel makkelijker. Want Vlaanderen zet via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) nu nog meer in op innovatie. Neem een kijkje op deze website om te kijken welke commerciële kansen een innovatieve overheidsopdracht voor je bedrijf kan bieden en hoe je aan een van de projecten deelneemt. Of lees alvast onze VLAIO-pagina over PIO-projecten

 

Delen: