Gezocht: oplossing voor gedumpte oorlogsmunitie voor kust van Knokke

Publicatiedatum
Voor de kust van Knokke ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie (vooral) uit WO I. Bezit jouw bedrijf of onderzoeksgroep de nodige expertise om deze munitie veilig en efficiënt op te ruimen? Kom dan zeker naar de marktconsultatie op donderdag 10 oktober, en ontmoet de aanbestedende overheid.
De munitiestortplaats Paardenmarkt voor de kust van Knokke-Heist - Bron: VRT.be
De munitiestortplaats Paardenmarkt voor de kust van Knokke-Heist - Bron: VRT.be

Voorkomen van chemische vervuiling

Op de zandbank 'De Paardenmarkt', gelegen in de Noordzee op ongeveer 1,5 kilometer van de kust van Knokke, ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie (vooral) uit WO I. Het gaat om zowel conventionele als chemische munitie. Tot op heden is er geen gevaar voor het mariene milieu of de volksgezondheid, maar er is een voortdurend risico op doorroesten of doorscheuren (door scheepsaanvaringen) van de (chemische) munitie, met zware (chemische) vervuiling tot gevolg. Bovendien kan de munitiestortplaats op De Paardenmarkt in de toekomst een hinderpaal vormen voor de kustveiligheid in het algemeen en voor de verdere ontwikkelingen rond de haven van Zeebrugge in het bijzonder.

Op zoek naar veilige en efficiënte opruimactie

De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) wil in het kader van dit PIO-project dan ook een test laten uitvoeren die moet aantonen op welke innovatieve manier deze munitiestortplaats veilig en tijds- en kostenefficiënt zou kunnen worden opgeruimd. De volgende topics komen daarbij aan bod: precisiedetectie van de positie van de munitie, continue monitoring van de omgeving, verwijdering van de bovenliggende sedimenten, opdieping van de munitie en veilig vervoer naar het vasteland met robottechnologie.

Bezit jouw bedrijf of onderzoeksgroep de nodige expertise voor deze opdracht?

Om dit project tot een goed einde te brengen, rekenen we op jouw expertise. We organiseren een marktconsultatie op 10 oktober waar je samen de aanbestedende overheid ontmoet en meer verneemt over dit project. We hopen op (internationale) marktspelers op het gebied van (algemene) offshore werken, onder water surveillance en monitoringsystemen en robotica, o.a. specifiek gericht (of toepasbaar) op monitoring, detectie/lokalisatie en ophaling van onder water gelegen UXO. We gaan na in hoeverre jouw oplossingen de opdracht succesvol kunnen uitvoeren, en hoe innovatief, haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en ook schaalbaar deze oplossingen zijn.

Afspraak op donderdag 10 oktober

De marktconsultatie gaat door op donderdag 10 oktober 2019 van 13u tot 17u30 in het Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35 te 1030 Brussel. Verdere details zullen later worden verstrekt. De marktconsultatie zal in het Engels worden gehouden.

Inschrijven

Deelname is gratis maar geïnteresseerden schrijven zich best in uiterlijk op vrijdag 20 september 2019 onderaan deze pagina.

 

Wil jij de overheid als klant?

Om de publieke sector te innoveren, hebben we de creativiteit van jouw bedrijf nodig! Als grote onderneming, kmo, start-up fo ontwikkelaar kun je dat nu veel makkelijker. Want Vlaanderen zet via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) nu nog meer in op innovatie. Neem een kijkje op deze website om te kijken welke commerciële kansen een innovatieve overheidsopdracht voor je bedrijf kan bieden en hoe je aan een van de projecten deelneemt. Of lees alvast onze VLAIO-pagina over PIO-projecten