Primeur: hinderpremie openbare werken communiceert nu via de e-Box Enterprise

Publicatiedatum
Voortaan zal de communicatie met ondernemers over de hinderpremie openbare werken via de e-Box Enterprise verlopen. Dat is de digitale brievenbus voor overheidscommunicatie. Ondernemers kunnen hun e-box eenvoudig activeren via het e-loket voor ondernemers. Andere VLAIO-steunmaatregelen volgen binnenkort.
Ondernemers die hinder ondervinden door openbare werken hebben recht op een hinderpremie

Hinderpremie openbare werken

Zelfstandigen en kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken in de nabijheid, krijgen een hinderpremie van € 2000. De premie wordt automatisch toegekend aan ondernemers op basis van de locatie van de werken. De toekenning gebruikt het KBO-nummer (geen e-mailadres) en verloopt daarom nog per brief. Daar brengen we nu verandering in: ondernemers zullen op basis van het KBO-nummer meteen via hun e-box gecontacteerd worden. Als de e-box niet geactiveerd is, krijgen ze nog steeds een brief.

De e-Box Enterprise is een beveiligde inbox die alle officiële communicatie tussen ondernemingen en overheidsinstellingen centraliseert. Via de e-Box Enterprise ontvangen ondernemers documenten en berichten, en kunnen ze rechtstreeks antwoorden op de ontvangen berichten. Deze elektronische brievenbus maakt een eind aan de papierstapel, en zorgt voor efficiënte, snelle en veilige communicatie. 

Activeer hem nu

Al 73% van de Belgische ondernemingen gebruikt de e-Box Enterprise. Start jij vandaag nog? Je kan je hem eenvoudig activeren door als wettelijk vertegenwoordiger van een onderneming in te loggen op e-loketondernemers.be. Vanop het dashboard kan je er je e-box activeren. E-loketondernemers.be is een centraal platform waar ondernemers op één plaats een overzicht vinden van subsidies, erkenningen, vergunningen, … die ze kunnen aanvragen en/of opvolgen over de verschillende agentschappen en steden en gemeenten heen. Ook de e-Box Enterprise is aan dit platform gekoppeld. 

Als je je e-box geactiveerd hebt, moet je in je e-box nog instellen dat je je overheidscommunicatie voortaan uitsluitend digitaal wil ontvangen in plaats van via post of e-mail. Je krijgt steeds een melding van een nieuwe boodschap in de e-Box Enterprise op het mailadres dat je bij de activatie doorgeeft. Ook in e-loketondernemers zal je zien dat er nieuwe berichten in je e-box staan.  

De e-box centraliseert overheidscommunicatie

Breed gebruik van de e-box

Heel wat federale overheidsdiensten gebruiken de e-Box Enterprise al voor overheidscommunicatie: RSZ, FOD Financiën, FOD Economie, RVA, RIZIV, ... en steden zoals Stad Mechelen en Stad Roeselare.  Vanaf januari 2022 stuurt de Nationale Bank de mededeling van neerlegging van de jaarrekening alleen nog elektronisch via de e-Box Enterprise.  

In Vlaanderen sprongen de Vlaamse Belastingsdienst en enkele departementen al op de kar, en ook VLAIO blijft niet achter. Binnenkort zullen ook de andere steunmaatregelen de e-Box Enterprise gebruiken als officieel communicatie-instrument.
 

 

Hoe jouw e-box activeren? 

  • Surf naar e-loketondernemers.be en meld je aan
  • Activeer vanop het dashboard jouw e-box
  • Stel in je e-box in dat je je overheidscommunicatie via de e-box wil ontvangen