Pakket steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers

Publicatiedatum
Alle ondernemingen die verplicht gesloten worden door de coronamaatregelen krijgen automatisch toegang tot het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme. Deze steun geldt ook voor wie niet verplicht moest sluiten, maar wel een omzetverlies van 60% kan aantonen. Er komt een minimumpremie van € 1.000 voor anderhalve maand en een extra maximumbedrag van €  60.000 voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers. Naast die financiële ondersteuning kan jouw onderneming ook kosteloos advies inwinnen online verkopen. Minister Crevits maakt daarvoor € 700.000 euro vrij. Tot slot wordt ook de handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021.
 persoon die op laptop werkt

Steunbedrag: 10% van normale omzet

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. Handelszaken die ondertussen het systeem van ‘click&collect’ toepassen, zullen eveneens een beroep kunnen doen op de steun.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden. Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten.

Minimum €1.000 maximum €60.000

Het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme zal in twee periodes mogelijk zijn:

 • van 1 oktober tot 15 november
 • van 16 november tot 31 december

Voor die eerste periode was het al zo dat cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn een keuze kunnen maken tussen een steun van 10% voor de sluitingsperiode sinds 19 oktober waarvoor ze geen omzetverlies moeten aantonen. Of 10% van de normale omzet tijdens de periode van 1 oktober tot 15 november waarvoor ze wel 60% omzetverlies moeten aantonen. Nu komt daar een tweede periode van 16 november tot 31 december bij. De aanvraag voor de eerste periode (1 oktober tot 15 november 2020) kan ingediend worden vanaf maandag 16 november via de website van VLAIO.

Voor kleine ondernemingen komt er een minimumbedrag van € 1.000 steun voor de periode van anderhalve maand. Voor ondernemingen met 50 werknemers of meer is er een extra maximumplafond van € 60.000 voor de periode van anderhalve maand. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Indieningstermijn handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021

Om ondernemers verder te ondersteunen in hun vaste kosten, is er ook de mogelijkheid om een handelshuurlening af te sluiten. Wie zijn of haar pand huurt, kan een vrijwillige overeenkomst sluiten met de verhuurder. De handelshuurlening kon oorspronkelijk tot 1 december 2020 aangevraagd worden, maar aangezien de crisis blijft aanhouden wordt die indieningstermijn verlengd tot 1 maart 2021.

Eerste Hulp Bij Online verkopen

Naast de financiële steun hebben veel handelaars ook nood aan begeleiding of advies om ook online hun klanten te bereiken. Daarom wil minister Crevits samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Unizo en NSZ online infosessies aanbieden. Het programma start met 5 webinars, georganiseerd door VLAIO, die later ook als video beschikbaar zullen zijn. De eerste webinar zal plaatsvinden op 24 november en ondernemers kunnen deelnemen via www.vlaio.be/jezaakonline. De 5 webinars zijn:

 • Hoe Google jouw zaak ziet (o.a. Google my business)
 • Online verkopen via Facebook en Instagram
 • Slimme online tools waar je fysieke winkel beter van wordt (reserveren, click&collect, whatsapp, …)
 • Online verkopen zonder eigen webshop
 • Starten met een eigen webwinkel

De Vlaamse Regering maakt € 700.000 vrij waarmee de partnerorganisaties UNIZO en NSZ een reeks aanvullende webinars kunnen organiseren. Ondernemers die nood hebben aan meer individuele begeleiding worden via de partners toegeleid naar een meer persoonlijke coaching. Zo is er bijvoorbeeld het initiatief van Horeca Vlaanderen, dat met haar Horeca Academie webinars aanbiedt aan ondernemers uit de horecasector.

Lokaal kopen via koopinjebuurt.be

Daarnaast roept minister Crevits lokale handelaars op om hun zaak te registreren op koopinjebuurt.be, een samenwerking tussen VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM. Op dat platform kunnen mensen met één klik alle lokale winkels en ondernemers in hun buurt vinden. Ondernemers kunnen zich registreren via de partners en een link voorzien naar hun website of webshop.

Andere maatregelen

Naast het Vlaams beschermingsmechanisme en de achtergestelde lening zijn er nog maatregelen om ondernemers te ondersteunen. Zo kunnen maatwerkbedrijven en -afdelingen krijgen nog tot het einde van dit jaar een tijdelijke aanpassingspremie krijgen. Dat is een premie om de bedrijven in staat te stellen de extra kosten voor het aanpassen van de arbeidsorganisatie of het woon- werkverkeer of dienstverplaatsingen te vergoeden. 

Ook op (middel)lange termijn zijn er nog een aantal maatregelen die bedrijven moeten ondersteunen tijdens de komende maanden en jaren:

 • Er zijn de achtergestelde leningen voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen. Dat zijn leningen voor een periode van 3 jaar die nog tot 15 april 2021 aangevraagd kunnen worden.
 • Er zijn ook de waarborgen waarvan de capaciteit werd verhoogd tot € 3,4 miljard en voor grotere bedrijven is er de Gigarant-waarborg.
 • De winwinlening werd uitgebreid en het vriendenaandeel mogelijk gemaakt. Ondertussen wordt ook gewerkt aan het Welvaartsfonds. Met die maatregelen wil minister Crevits het spaargeld van de Vlaming activeren.
 • Voor ondernemingen in de sociale economie (maatwerkbedrijven en -afdelingen) is er de mogelijkheid om een herstelkrediet corona aan te vragen. Dat is een voordelige lening van minimum € 50.000 en maximum € 250.000 voor een maximale looptijd van 5 jaar. De terugbetaling van het kapitaal kan een jaar uitgesteld worden en de rente varieert in principe tussen 1 en 3%.

Je kan al deze maatregelen terugvinden in de Subsidiedatabank.

 

Jouw bedrijf tijdens de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.