Koopinjebuurt.be bundelt alle handelaars uit je buurt

Publicatiedatum
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden.

We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via één van de verschillende initiatieven. Binnenkort wordt een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt.
Screenshot homepage koopinjebuurt.be

Moeilijke tijd voor lokale handelaars

De coronacrisis slaat wonden in de samenleving, en ook onze Vlaamse economie krijgt steeds zwaardere klappen. Lokale handelaars zijn de motor van onze welvaart. Om ons socio-economisch weefsel duurzaam te ondersteunen, is het cruciaal dat zij kunnen blijven verkopen en nu en na de crisis blijven bestaan. Her en der ontstaan verschillenden initiatieven om handelaars online samen te brengen. Om daar een eenvoudig en algemeen overzicht voor te bieden lanceert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits samen met VLAIO en de partners UNIZO, NSZ en VLAM de website ‘koopinjebuurt.be’.

Maak als trouwe of nieuwe klant nu écht het verschil

Met koopinjebuurt.be steken we Vlaamse ondernemers een hart onder de riem in ongezien barre tijden. Door nu onze lokale handel te steunen, helpen we hen deze moeilijk tijd te doorstaan. Daarom willen we de consument een handig overzicht bieden welke producten hij of zij in de buurt kan kopen. Niet enkel is dat praktisch en nodig, het geeft ook de kans om onze lokale handel te steunen. Vandaag weten mensen niet altijd goed bij welke handelaar en op welke manier ze nog bepaalde producten kunnen kopen. We roepen de handelaars dan ook op zich te registreren via een van de verschillende initiatieven.

Verken het aanbod via koopinjebuurt.be

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, VLAIO en partners UNIZO, NSZ en VLAM roepen iedereen op om bewust in je buurt te kopen. Surf naar ‘koopinjebuurt.be’ en duik in het diverse aanbod dat de lokale handel jou kan leveren. Bovendien zal je daar kunnen terugvinden hoe je een bestelling kan plaatsen (telefonisch, via e-mail of de webshop) en hoe die geleverd of opgehaald kan worden. De website zit nu in de beginfase en wordt gaandeweg ook verder aangevuld met extra handelaars.

Zoek je handelaar

Binnenkort wordt aan de website ook een zoekmachine toegevoegd. De zoekmachine zal in de verschillende databanken van Unizo, NSZ en de andere partners kunnen zoeken, die speciaal werden opgebouwd in het kader van deze coronacrisis. Zo zal je als consument kunnen zoeken op type handelaar, type product, gemeente, … We zorgen op die manier voor één toegangspoort naar de vele verschillende initiatieven die nu al bestaan.

Hilde Crevits
Dit is het uitgelezen moment om met een aantal partners de krachten te bundelen om het aanbod van lokale handelaars dichter bij de consument te brengen. De lokale economie is het bindmiddel van onze samenleving, dat moeten we ondersteunen. Het is dan ook heel positief te zien dat we met de vele partners samen tot dit initiatief gekomen zijn. Met de website koopinjebuurt.be willen we een overzichtelijk beeld geven van zoveel mogelijk lokale handelaars over gans Vlaanderen. Zo kan je snel en eenvoudig informatie vinden over alle viswinkels of lokale speelgoedwinkels in je buurt.
Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie
Nu veel ondernemers door de coronacrisis hun zaak hebben moeten sluiten of hun omzet zagen ineenstorten, is het des te belangrijker dat ze hun aanwezigheid en aanbod via andere kanalen in de kijker kunnen plaatsen. Via dit nieuwe ‘Koop in je buurt’-platform, kunnen ze dat op een snelle en eenvoudige manier, waarbij ook de consument hen in een handomdraai kan vinden. Gewoon op basis van hun postcode of op trefwoord. Uniek, en een bijzondere meerwaarde, is dat ook ondernemers zonder eigen webshop zich onmiddellijk kunnen aansluiten, om bijvoorbeeld bestellingen via mail, Facebook… op te nemen en aan huis te leveren. Goed voor onze handel en economie, én voor de consument die weer een stuk makkelijker in eigen buurt kan blijven winkelhieren.
Danny Van Assche
Gedelegeerd bestuurder van UNIZO
Duizenden ondernemers hebben door het coronavirus hun zaak moeten sluiten of zijn de facto gesloten. Een financiële ramp voor heel veel ondernemers. Met koopinjebuurt.be brengen we naast Belgische webshops ook ondernemingen die diensten leveren of die enkel leveringen aan huis doen of take-away samen. Elke lokale handelaar, zelfstandige, horecazaak en webshop is welkom op het platform. We zijn dan ook meer dan tevreden dat deze ondernemingen dankzij de Vlaamse overheid een bijkomende online plek krijgen Koop vanuit uw kot is meer dan ooit de boodschap.
Christine Mattheeuws
Voorzitter NSZ
Onze landbouwers en tuinders leveren kwalitatief het beste én veiligste voedsel ter wereld, zonder meer. De huidige crisis houdt ook lelijk huis bij hen. De export zakt tijdelijk weg en onze thuismarkt is essentieel. Tegelijk zien we bij de consument de appreciatie voor het lokale voedsel weer groeien. De huidige crisis versterkt de band tussen consument en lokale productie weer. De lokale handelaar is in dit economische systeem een onmisbare schakel, samen verbinden we de landbouwers met de lokale handel en de consument. Deze nieuwe website is dan ook een absolute meerwaarde om snel en eenvoudig lekkere, gezonde en veilige producten van bij ons, bij u in de straat, te vinden.
Filip Fontaine
Algemeen directeur VLAM
 

Blijf op de hoogte 

Blijf op de hoogte van ons VLAIO-nieuws over de coronacrisis en de steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Het nieuws op www.vlaio.be/corona verschijnt ook op onze FacebookTwitter of LinkedIn