Oproep Landbouw (LA)-trajecten 2023-2024 staat open - met nieuw beleidsthema

Publicatiedatum
Via een LA-traject kan je samen met andere ondernemingen uit de land- en tuinbouwsector innoveren. Nieuw voor deze oproep is het hogere budget, waarbij € 5 miljoen wordt gereserveerd voor LA-trajecten rond het prioritair beleidsthema ‘reductie van gasvormige emissies in de primaire sector’. Op 27/09 om 9 u organiseren we een infosessie. Voorbesprekingen gaan door op 29/09 en 2/10. De deadline voor indiening is 28/11.

Wat zijn LA-trajecten?

LA-trajecten zoeken naar innovatieve oplossingen voor concrete problemen of vragen van ondernemingen uit de primaire land- en tuinbouwsector. De oplossing moet op relatief korte termijn toepasbaar zijn en resulteren in zichtbare veranderingen met een duidelijke (economische) meerwaarde.

*NIEUW*: € 5 miljoen voor prioritair beleidsthema

Het jaarlijkse budget voor de LA-trajecten werd verhoogd tot een totaal van € 15,3 miljoen, waarvan € 5 miljoen prioritair wordt gereserveerd voor LA-trajecten rond het beleidsthema ‘reductie van gasvormige emissies in de primaire sector’ en € 10,3 miljoen voorbehouden blijft voor reguliere LA-trajecten. Dit beleidsthema omvat volgende deelthema’s:

  • vermindering van stikstofemissies in de veeteelt
  • vermindering van enterische emissies (met name methaan) in de veeteelt
  • vermindering van emissies (met name methaan en lachgas) bij mestopslag en mestmanagement (dit omvat zowel verwerking als aanwending van mest) in de veeteelt
  • vermindering van CO2-emissies in de land- en tuinbouw (e.g. via alternatieven voor verwarming op gas);
  • koolstofopslag in de bodem.

LA-trajecten die gericht zijn op het verminderen van één soort emissie (e.g. ammoniak) dienen de nodige aandacht te besteden aan de mogelijke effecten op de uitstoot van andere emissies (e.g. methaan). Projecten die in hoofdzaak gericht zijn op één of meerdere van bovenstaande deelthema’s, komen in aanmerking voor het thematische budget van € 5 miljoen. Aanvragers dienen in de projectaanvraag aan te tonen dat een project aansluit bij de deelthema’s. Als bij evaluatie blijkt dat het project toch niet aansluit, wordt het verder behandeld als een regulier LA-traject.

Meer details over deze themawerking zijn te vinden in de handleiding landbouw-trajecten.

Infosessie en voorbespreking

  • We organiseren een infosessie op 27 september in het Hendrik Consciencegebouw, met aansluitend mogelijkheid tot een voorbespreking.
  • VLAIO organiseert ook nog voorbesprekingen op 29 september en 2 oktober (digitaal via MS Teams).

Schrijf je hier voor beiden in tot en met 20 september.

Hoe jouw project indienen? 

Projectaanvragen indienen kan enkel via het online portaal tot dinsdag 28 november 2023 om 12:00 u ‘s middags. Alle documenten kan je op de website terugvinden op de subpagina ‘aanvraagprocedure’.

Meer info? Vragen?

Meer informatie over de oproep, de voorbesprekingen en de aanvraagprocedure kan je terugvinden op vlaio.be/la-trajecten. Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar: landbouw@vlaio.be.

Delen: