Online toepassing handelshuurlening beschikbaar

Publicatiedatum
Sinds begin juli kunnen ondernemers getroffen door de coronacrisis, bij VLAIO een handelshuurlening aanvragen. Vanaf 15 juli zal VLAIO ook in bemiddeling voorzien tussen verhuurder en huurder om tot een overeenkomst te komen. Meer info over deze lening? Herbekijk hier het webinar van 10 juli.
straat in België

Handelshuurlening voor ondernemers getroffen door de coronacrisis

Door de federale coronamaatregelen moe(s)ten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten. Intussen lopen de kosten voor de huur van hun zaak verder op en er zijn weinig of geen inkomsten. Om deze ondernemers te ondersteunen, voorziet de Vlaamse Regering een handelshuurlening. De overeenkomst kan retroactief toegepast worden vanaf de maand april.

Vlaamse overheid schiet 2 huurperiodes voor

Concreet zal de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur vrijwillig kwijtscheldt. Zo kan de verhuurder bijvoorbeeld de huur voor april en mei kwijtschelden en kan de huurder op die manier een lening aanvragen voor de maanden juni en juli. De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder, terwijl de huurder de lening aangaat. De lening kan maximaal € 35.000 zijn. De terugbetaling van kapitaal en intrest begint pas na 6 maanden te lopen en moet 24 maanden na toekenning van de lening terugbetaald worden. Er is een rente van 2%. 

Aanvragen nu mogelijk

De online toepassing om de aanvraag te doen vind je via www.vlaio.be/handelshuurlening. Sinds begin juni kan je ook op deze webpagina alvast een modelovereenkomst voor de handelshuurlening vinden. Ook voorziet VLAIO bemiddeling om in gesprek te gaan met je verhuurder. Vraag dit hier aan.

De aanvraag moet voor 1 oktober 2020 ingediend worden. Na de aanvraag zullen de eerste leningsovereenkomsten aan de aanvragers voorgelegd worden ter ondertekening vanuit PMV.

Herbekijk het webinar van 10 juli

Tijdens dit webinar van 10 juli gaven we een korte toelichting over het doel, de modaliteiten, hoe je een aanvraag moet indienen en van welke bemiddeling je gebruik kan maken. Het webinar is interessant zowel voor huurders als verhuurders en boekhouders. Gemist? Geen probleem, je kan het hier volledig herbekijken:

Hilde Crevits

De voorbije maanden zijn voor veel ondernemers heel moeilijk geweest. Door de coronamaatregelen vielen inkomsten weg. Toch lopen een aantal vaste kosten zoals bijvoorbeeld de huur door. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de huurder een lening voor 2 maanden huur kan aangaan bij de overheid als de verhuurder vrijwillig 2 maanden huur kwijt scheldt. De aanvragen voor die leningen kunnen vanaf vrijdag 3 juli ingediend worden. Vanaf 15 juli voorzien we ook in bemiddeling om tot een overeenkomst te komen.

Hilde Crevits
minister van Economie
 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: