Ondanks corona starten 46.875 Vlamingen een eigen zaak

Publicatiedatum
Tijdens de coronacrisis zijn heel wat mensen nieuwsgierig geworden naar het ondernemerschap. We tellen de eerste 9 maanden van dit jaar al 46.875 starters in Vlaanderen en 7.752 in Brussel! Dat blijkt uit recente starterscijfers die UNIZO publiceert naar aanleiding van de Online Startersdag.

Stijging van aantal starters tijdens zomermaanden

Ondanks de coronacrisis startten toch nog 46.875 Vlamingen en 7.752 Brusselaars een eigen zaak tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO bij Graydon opvroeg. Specifiek in Vlaanderen zien we een eerste, relatief lichte daling van het aantal starters (in vergelijking met vorig jaar) in maart, het begin van de coronacrisis. In april zien we de sterkste daling, vergeleken met vorig jaar, en ook de maand mei toont zich duidelijk ongunstig ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

Maar in juni, juli en augustus doet zich iets opmerkelijks voor: een aanzienlijk toename van het aantal starters, vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar. Enkel een vrij beperkte minscore in september zorgt ervoor dat het totaal aantal starters dit jaar, tot en met september, amper 2% lager ligt dan vorig jaar. 

Ondanks de coronacrisis waren en blijven er toch nog altijd duizenden mensen die de sprong waagden naar het zelfstandig ondernemerschap. Dat wijst op lef, durf en motivatie. De wil/drang om te ondernemen is groter dan de angst om te falen, zélfs in tijden van crisis.

Cijfers starters van UNIZO
Starterscijfers eerste 9 maanden van 2020 voor regio Vlaanderen en Brussel, bron: UNIZO/Graydon

Meer info en cijfers vind je hier terug in het persbericht van UNIZO.

Kom op dinsdag 27 oktober naar de Online Startersdag

Kom morgen dinsdag 27 oktober naar de Online Startersdag van UNIZO! Van 9 tot 17 uur zitten er zo'n 30-tal experten voor jou klaar. Zij helpen je via onze chatbox met veel plezier verder bij al je specifieke vragen omtrent jouw ondernemingsavontuur. Volg de hele dag door ook de gesprekken met experten en ondernemers via de livestream.

Alle info en het volledige programma via onlinestartersdag.be!

Promo voor UNIZO Online Startersdag
 

De VLAIO Startersgids ‘Altijd onderweg’

In het online startersplatform startersgids.vlaio.be maak je stap voor stap kennis met de kansen en uitdagingen van het ondernemersleven. Je kan een profiel aanmaken en via een persoonlijk dashboard jouw unieke route uitstippelen en opslaan. In de verschillende wijken vind je oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en de nodige centen te vinden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts die niets liever willen dan dat jij je droom waarmaakt.