Versoepeling van winwinlening is een feit

Publicatiedatum
Door de coronacrisis dreigt een groot aantal kmo's in de problemen te geraken. Daarom wordt de populaire winwinlening flexibeler gemaakt voor nieuwe contracten gesloten na 6 oktober 2020.
klein plantje

Wat is de winwinlening?

Vlamingen zijn harde werkers en verstandige spaarders. In België staat ruim € 280 miljard geparkeerd op spaarrekeningen. Met de winwinlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om achtergestelde leningen aan bevriende kmo's te verstrekken met een looptijd van 8 jaar, tot een bedrag van € 200.000 (max. € 50.000 per kredietgever). De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% en eventueel een eenmalig belastingkrediet van 30% als de kredietnemer het bedrag niet kan terugbetalen. 

Al 1633 winwinleningen in 2020

Dit systeem wordt steeds populairder: in de eerste helft van 2020 zijn 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna € 36 miljoen! Dat is een record. In 2019 ging het voor dezelfde periode om 1334 leningen voor een bedrag van bijna € 31,6 miljoen.

Ook tijdens corona geeft de helft van de Belgen aan meer dan anders gespaard te hebben. Met de lage rente levert dit weinig op. Tegelijk hebben onze bedrijven nood aan extra kapitaal om door deze crisis te raken. Daarom willen we het slapende geld van de Vlamingen activeren en niet langer parkeren. Door de winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, kunnen kmo's versterken. De lening wordt dus flexibeler:

  • Meer flexibiliteit in de looptijd: in plaats van een looptijd van 8 jaar, wordt het mogelijk te variëren van looptijd tussen 5 en 10 jaar.
  • De maximumbedragen worden aangepast: het maximum van € 50.000 per kredietgever wordt opgetrokken tot € 75.000, het maximum van € 200.000 per onderneming wordt opgetrokken tot € 300.000.
  • Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximum 10 jaar.
  • Ook voor kleine aandeelhouders (met maximum 5% van de aandelen) wordt het toegelaten om een winwinlening te verstrekken.

Het 'Decreet van 2 oktober 2020‘ dat deze wijzigingen bekrachtigd werd deze week gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor worden de versoepelingen die reeds lange tijd waren aangekondigd een feit.

Voor nieuwe contracten na 6 oktober 2020

De verruiming geldt enkel voor nieuwe contracten gesloten na 6 oktober 2020. de datum van de publicatie van het decreet. Voor het verhoogde eenmalige belastingkrediet van 30% naar 40% bij faling voor winwinleningen die gesloten zijn na 15 maart 2020 tot uiterlijk 31 december 2021, moet nog een nieuw Besluit van de Vlaamse Regering worden gepubliceerd. Gelijktijdig zal, onder bepaalde voorwaarden, een mogelijkheid tot verlenging van looptijd en uitstel van betaling (maximum 2 jaar) met behoud van het fiscale voordeel voorzien worden.
 
Meer informatie nodig over deze steunmaatregel? Raadpleeg hier de Winwinlening in de Subsidiedatabank.