Al gedacht aan crowdlending tijdens de coronacrisis?

Publicatiedatum
Financiering vinden is voor veel ondernemers geen makkelijke opdracht. De coronacrisis heeft dit enkel moeilijker gemaakt. Daarom is het belangrijk je goed te informeren over alle steunmogelijkheden die de overheid biedt. Maar ook private initiatieven werden gelanceerd in deze crisis, ook door crowdlending platformen. We zetten er enkele in de kijker:
rekenmachine op smartphone

Wat is crowdlending?

Crowdlending is een vorm van crowdfunding (vrij vertaald ‘financiering door de menigte’), waarbij (startende) ondernemers, die moeilijk toegang krijgen tot de traditionele financieringskanalen, financiering online bij het grote publiek kunnen inzamelen. Bij crowdlending gaat het specifiek over het verstrekken van leningen via de ‘crowd’. Crowdlending is doorgaans alleen mogelijk voor ondernemingen met bewezen activiteiten die hun terugbetalingscapactiteit duidelijk kunnen aantonen.

Coronafonds van Socrowd 

Via het Coronafonds verstrekt het platform Socrowd renteloze leningen van maximum € 150.000 om projecten met een sociale meerwaarde (burgerinitiatief, cultureel belang, goede samenwerkingen) te ondersteunen. Als je slaagt om via de crowd 1/3e deel van de lening op te halen legt Socrowd de rest bij.

Voor wie?

Bij Socrowd kan je terecht als je een bestaande vzw, coöperatie of duurzame (profit)organisatie bent met een werkend verdien- of terugverdienmodel, gevestigd in Vlaanderen of Brussel. Socrowd focust niet op zaai- of startkapitaal. Omwille van het risico komen de meeste start-ups niet in aanmerking voor het Coronafonds.

Herstelkrediet Covid-19 van Look&Fin

Look&Fin lanceerde het Herstelkrediet Covid-19. Dit is een flexibel krediet van € 50.000 tot € 500.000 over 3 tot 5 jaar zonder waarborgen. Deze lening moet je maar moet beginnen terug te betalen binnen 12 tot 24 maanden. De rentevoet bedraagt 0,8% tot 4% per jaar, afhankelijk van het project en het geleende bedrag. 

Voor wie?

Look&Fin kan dit krediet verstrekken als je reeds 3 jaar bestaat en winstgevend bent over 2 van de laatste 3 boekjaren. Je mag ook geen moeilijkheden ondervonden hebben vóór 1 maart 2020.

Meer info over financiering en crowdfunding nodig?

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.