Nieuwe oproep voor partnerschappen die buitenschoolse STEM-activiteiten opzetten

Publicatiedatum
De coronacrisis heeft het belang van zorg maar ook van STEM-beroepen extra in de verf gezet. Technologie, wetenschap en innovatie zijn onmisbaar om te bouwen aan een zorgzame en duurzame maatschappij. Daarom lanceert Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits een extra oproep voor STEM-trajecten. Het doel? Jongeren enthousiasmeren voor STEM-opleidingen en STEM-beroepen.
jongere met VR-bril

Al 162 gemeentes laten jongeren STEM ontdekken

Om kinderen en jongeren warm te maken voor wetenschap, technologie en innovatie - zodat zij kiezen voor STEM-opleidingen en STEM-beroepen - ondersteunt de Vlaamse Regering STEM-activiteiten in een buitenschoolse context. Het regeerakkoord streeft naar een STEM-academie in iedere gemeente. Vorig jaar hebben STEM-partnerschappen en STEM-academies dankzij financiering en ondersteuning 162 gemeentes kunnen bereiken. 

2 miljoen euro voor maatschappelijk relevante STEM-trajecten

Om deze ambitie nog meer kracht bij te zetten, lanceert Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits via VLAIO een nieuwe oproep voor STEM-trajecten. Voor deze oproep wordt in 2 miljoen euro voorzien. De nieuwe STEM-trajecten kunnen tot 300.000 euro steun krijgen, moeten maatschappelijke relevant zijn en STEM-academies in staat stellen hun aanbod te verbreden en verdiepen. Deze trajecten spelen in op één van de 3 transitieprioriteiten:

  1. Digitalisering
  2. Circulaire economie
  3. Energie & klimaat 

Voor wie?

Deze oproep staat open voor partnerschappen in de quadruple helix, waarbij kennisinstellingen, overheid, bedrijfsleven en burgers hun krachten bundelen. 

Deadline: 17 september 

Geïnteresseerde partnerschappen moeten een aanvraag indien volgens het vastgelegd aanvraagformulier voor 17 september 2020, 12.00 uur ‘s middags, bij STEM@vlaio.be.

Vragen? Online infosessie op 24 juni

Je bent op 24 juni 2020 ook welkom op onze online-infosessies. De infosessie start om 10.00 uur. Om deel te nemen aan deze sessie, moet je je hier op voorhand inschrijven.
 
Hier vind je alle info over deze oproep. Nog vragen? Stuur ons een mail via STEM@vlaio.be

 

Wat zijn STEM-academies? 

STEM-academies organiseren buiten de schooltijd activiteiten die bij kinderen van 5 tot 18 jaar de passie voor wetenschap en technologie aanwakkeren. De Vlaamse overheid ondersteunt hun werking met subsidies. In 2019 is daarenboven een globaal budget van 2,2 miljoen euro verdeeld over 13 partnerschappen om gedurende 2 jaar de werking van de STEM-academies extra slagkracht te geven. Samen bereikten zij vorig jaar 162 gemeenten met minstens 1 STEM-aanbod in de vrije tijd voor kinderen en jongeren. Ook dit jaar kunnen STEM-academies ondersteuning krijgen voor het uitrollen van hun bestaande activiteiten, via een oproep specifiek opgesteld voor deze organisaties. Ontdek hier het aanbod van STEM-academies in jouw buurt!