Mis de Industrie 4.0 trein-niet! Vier tips

Publicatiedatum
Industrie 4.0 zorgt voor heel wat buzz. ‘Het zal een enorme vaart lopen.’ En ‘Maakbedrijven hadden gisteren al op de trein moeten springen.’ Of nog: ‘Wie niet mee is, wordt genadeloos weggeconcurreerd’. VLAIO bedrijfsadviseur Hans Versmissen kan erover meepraten: “Of het al dan niet zo’n vaart loopt, staat nog ter discussie. Maar we zien wel een groter wordende kloof tussen bedrijven die ervoor openstaan en zij die dat niet doen. Het is een kwestie van intern vertrouwen scheppen en de drempel voor je bedrijf te verlagen zodat je de stap makkelijk kan zetten wanneer de tijd daar echt rijp voor is.”

Openstaan voor Industrie 4.0 betekent niet dat je je ganse productieapparaat vernieuwt of meteen de laatste spitstechnologie implementeert. Laat dat maar aan de grote jongens over. Voor een gezonde Vlaamse onderneming betekent openstaan voor Industrie 4.0 dat je je licht opsteekt, je blik verruimt, experimenteert en kritisch bent.

Industrie 4.0 groot

Tip 1: Steek je licht op

Hans: “Informeer je! Industrie 4.0 is hot en er lopen tal van initiatieven ter sensibilisering. Maak er gebruik van en schrijf je in. Zo leer je niet alleen over de nieuwste technologieën maar kom je ook in contact met bedrijven die dezelfde vragen hebben. Het kan erg verhelderend zijn om te sparren met peers.

Een niet te missen event is bijvoorbeeld het SuperNova tech- & innovatiefestival eind september in Antwerpen. Hier kan je tal van veelbelovende bedrijven en inspirerende experten ontmoeten.

Door deel te nemen aan dit soort initiatieven, krijg je een goed  beeld van wat er echt leeft rond Industrie 4.0: welke bedrijven zijn voorlopers en welke initiatieven neemt de overheid? Misschien kan je je zelfs engageren binnen een bepaalde cluster of een bedrijvennetwerk.’ 

Hans Versmissen

Door deel te nemen aan allerlei initiatieven, krijg je een goed beeld van wat er leeft rond Industrie 4.0.

Hans Versmissen
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 2: Verruim je blik 

Hans: “Beperk je niet tot je eigen lokale netwerk of sector! 

Zoek je inspiratie wat verder. De as Antwerpen-Brussel splitst Vlaanderen mobiliteitsgewijs in twee maar ook aan de andere kant van de A12 valt wat te leren. Met Duitsland hebben we een buur die toonaangevend is op het vlak van Industrie 4.0 en in Nederland kan je ook een enorme schat aan kennis aanboren. Ook Wallonië heeft niet te onderschatten kenniscentra. Verruim dus je blik en laat je niet afschrikken door fysieke afstanden. Daar zijn tegenwoordig genoeg tools voor beschikbaar.

En treed in contact met professionals actief in een andere sector. Misschien ontdek je nieuwe markten of kan je de kennis die je in huis hebt op een ander product of dienst loslaten. Industrie 4.0 draait niet enkel om digitalisering van de productie, maar ook om nieuwe concepten en businessmodellen. Een buitenstaander die je op het eerste zicht domme vragen stelt, kan je inspireren om wegen in te slaan waar je daarvoor nooit aan gedacht hebt.”

Beperk je niet tot je eigen lokale netwerk of sector! Zoek je inspiratie wat verder en treed in contact met professionals actief in een andere sector.

Hans Versmissen
Hans Versmissen
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 3: Experimenteer

Hans: “Begin low-profile, je hoeft niet meteen zwaar te investeren maar wel een beetje resources durven vrijmaken. Je vindt ongetwijfeld enkele creatievelingen binnen je bedrijf die graag iets nieuws uittesten.

Wist je trouwens dat veel kennisinstellingen top-infrastructuur ter beschikking stellen om te experimenteren? De Vlaamse overheid steunt tal van proeftuinen waar je als Vlaamse kmo aan de slag kan met innovatieve technologie. VLAIO geeft je hier een overzicht.

Ook technologiebedrijven die zelf Industrie 4.0 tools ontwikkelen, staan vaak open voor samenwerking. Een partnership kan jou inzicht bieden in de mogelijkheden van de allernieuwste ontwikkelingen en je partner kan zijn oplossingen verbeteren op basis van real life cases. Win-win dus!”

Hans Versmissen

Ook de Vlaamse overheid steunt tal van proeftuinen waar je als kmo aan de slag kan met innovatieve technologie.

Hans Versmissen
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 4: Wees kritisch

Hans: “Neem zeker niet alle wijsheden van zogenaamde industrie-goeroes blindelings voor waar aan! Wat voor 80% van de bedrijven een goede oplossing is, is dat daarom niet voor jou. Wat in een gecontroleerde labo-omgeving feilloos werkt, werkt daarom niet bij jou op de werkvloer. Laat je niet misleiden door partijen die je het ei van Columbus willen verkopen.

Wees ook kritisch tegenover jezelf, je medewerkers en je interne experimenten. Kill your darlings! Als iets niet werkt, steek er dan geen meer energie in. Focus niet op de technologie an sich maar op het proces en gebruik alleen technologieën die echt een verbetering of meerwaarde bieden. 

Durf anderzijds ook bestaande processen of concepten die “goed” lopen in vraag te stellen. Waarom koos je destijds voor oplossing A of B? Zijn er ondertussen nieuwe alternatieven? Of is de vraag van de klant misschien gewijzigd?

Wees kritisch tegenover jezelf, je medewerkers en je interne experimenten. Als iets niet werkt, stop er dan mee.

Hans Versmissen
Hans Versmissen
VLAIO bedrijfsadviseur
 

De initiatieven van Vlaamse overheid

De wereldwijde overgang naar Industrie 4.0 heeft een grote impact op de concurrentiepositie van veel Vlaamse bedrijven. De Vlaamse overheid mobiliseert diverse partijen om activiteiten te organiseren rond de overgang naar Industrie 4.0. Hier vind je een overzicht.

 
 

VLAIO tips voor ondernemers

Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Lees hier hoe VLAIO en haar partners advies en ondersteuning op maat van jouw bedrijf bieden. 

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: