Meer dan 1000 werknemers van Novartis leren bij dankzij VLAIO-proeftuin

Publicatiedatum

Meer dan 1000 werknemers van Novartis in Puurs maakten kennis met de Cleanroom Cleaning-demonstrator uit de VLAIO-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’. Zo wilde het farmabedrijf hen nog meer inzicht geven in de uitdagingen rond het reinigen van cleanrooms. 

Medewerkers van Novartis maken kennis met de Cleanroom Cleaning-demonstrator

Workshop Clean the Cleanroom

Novartis organiseerde eind 2023 de workshop 'Clean the Cleanroom' voor meer dan 1000 medewerkers van zijn productiesite in Puurs. Met behulp van augmented reality werden de medewerkers geregistreerd en geobserveerd terwijl ze reinigden. Op basis daarvan werden ze waar nodig bijgestuurd met de juiste instructies. 

Bewustzijn creëren

De workshops namen in totaal acht werkdagen in beslag en werden begeleid door experts van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van UHasselt-Flanders Make.

“De kwaliteit en veiligheid van de producten die we op onze productiesite maken dragen wij hoog in het vaandel. Vandaar dat het creëren van bewustzijn over de uitdagingen en het belang van reiniging in onze werkomgeving centraal stond”, vertelt Eline Verschraegen, Process Expert Training Coördinator bij Novartis.  “Deze aanpak was buitengewoon succesvol, omdat we op een visuele en praktische manier mensen lieten ervaren in plaats van hen alleen te laten luisteren."

"De Cleanroom Cleaning-demonstrator toont projecties met behulp van de beeldherkenning en dieptecamera's van een AR-headset”, vertelt Mieke Haesen van EDM. “Zo behoudt de gebruiker het zicht op de echte wereld van een cleanroom én maken we tegelijkertijd het onzichtbare zichtbaar via poetspatronen en -procedures.”

Ontwikkeld in VLAIO-proeftuinen

De samenwerking met Novartis bevestigt volgens Mieke Haesen nog maar eens dat de Cleanroom Cleaning-demonstrator een vernieuwende tool is, die het leerproces voor medewerkers tastbaarder en concreter maakt.

De demo is een mooi voorbeeld van de meerwaarde van doorontwikkeling in opeenvolgende projecten. Hij werd initieel ontwikkeld in de VLAIO industrie 4.0-proeftuin ‘AR4Industry’ en verder op punt gesteld in de proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’.

 

Meer info? 

Wil je meer weten over deze demonstator? Of andere AR-oplossingen voor operatorondersteuning? Mail Mieke Haesen (mieke.haesen@uhasselt.be).

Met vragen over de VLAIO industrie 4.0-proeftuinen kan je terecht bij VLAIO projectadviseur Tom Mondelaers (tom.mondelaers@vlaio.be). 

 

Delen: