Kuehne+Nagel en Atlas Copco vallen in de prijzen op de Foreign Investment Trophy 2021

Publicatiedatum
Gisterenavond lauwerde Flanders Investment & Trade voor de negende keer buitenlandse investeringen in Vlaanderen. De prijzen gingen naar Kuehne+Nagel (Machelen/Tessenderlo) en Atlas Copco (Wilrijk/Hoeselt).
Uitreiking trofee aan Kuehne+Nagel
Gerry Bosmans (Director Contract Logistics bij Kuehne+Nagel BeNeLux) en Tobias Jerschke (Managing Director Kuehne+Nagel Belux) namen de trofee in ontvangst.

Foreign Investment of the Year Trophy: Kuehne+Nagel (Zwitserland)

De Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel wint de Foreign Investment of the Year Trophy 2021. Vlaams minister-president Jan Jambon overhandigde de trofee aan Tobias Jerschke, Managing Director Kuehne+Nagel Belux.

In 2020 opende Kuehne+Nagel een logistiek centrum voor farmaceutische en medische producten op Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport in Machelen. Bovendien begon de Zwitserse logistieke speler in datzelfde jaar met de bouw van een Europees distributiecentrum ter waarde van 75 miljoen euro in Tessenderlo. Goed voor 150 extra banen in 2021 en nog eens 350 in de daaropvolgende jaren. 

foto claire tillekaerts
"Kuehne+Nagel tekent voor toekomstbestendige investeringen in veranderlijke tijden. Hun logistiek centrum in Machelen is uitgerust met verschillende temperatuurzones om nieuwe, almaar meer temperatuurgevoelige farmaceutische en medische producten te verwerken.”
Claire Tillekaerts
Gedelegeerd bestuurd Flanders Investment & Trade

Kuehne+Nagel werd tot winnaar uitgeroepen na twee stemrondes door een professionele jury en het grote online publiek. Het Zwitserse bedrijf haalde het van twee andere genomineerde investeringsprojecten: dat van de Franse ECA GROUP en dat van het Belgisch-Nederlandse Bleckmann en het Britse Gymshark.

Lifetime Achievement Trophy: Atlas Copco (Zweden) 

De Zweedse industriële groep Atlas Copco neemt de Lifetime Achievement Trophy 2021 mee naar huis. Alex Bongaerts, VP Holding Benelux, Frankrijk & VK/Ierland bij Atlas Copco Airpower was aanwezig bij de uitreiking. 

Atlas Copco streek voor het eerst neer op Vlaamse bodem in 1955 met de opening van een sales- en servicebedrijf in Brussel dat kort daarna naar Overijse zou verhuizen. Een jaar later volgde de eerste grote overname in de regio, toen de Zweedse groep het Antwerpse Arpic Antwerp overnam. Door de decennia heen raakte Atlas Copco almaar meer lokaal verankerd. Zo bracht het in de jaren 60 zijn compressorenproductie over van Zweden naar Vlaanderen.

Overhandiging lifetime achievement award aan Atlas Copco
Vlaams minister-president Jan Jambon overhandigde de trofee aan Alex Bongaerts, VP Holding Benelux, Frankrijk & VK/Ierland bij Atlas Copco Airpower.

In de jaren 90 zette Atlas Copco ook verhuuractiviteiten op in Vlaanderen die door de jaren heen uitgroeiden tot een divisie binnen de bedrijfstak Compressor Technique, waarvan het hoofdkantoor zich sinds 2017 in Boom bevindt. Nog in de jaren 90 opende Atlas Copco een globaal distributiecentrum in Hoeselt. Die site werd in 2018 uitgebreid en verdeelt sinds 2021 ook het vacuüm-portfolio van de groep, naast de producten van bedrijfstakken Industrial Technique en Power Technique. De logistiek voor de compressoren van Atlas Copco Airpower wordt dan weer gemanaged vanuit Wilrijk. 

Tegenwoordig stelt Atlas Copco zo’n 3.400 mensen te werk in Vlaanderen en vloeit bijna 60% van de totale groepsomzet voort uit twee bedrijfstakken waarvan de hoofdzetels zich in Vlaanderen bevinden. Dankzij de lokale troeven – waaronder de strategische ligging en de overheidssteun voor innovatie en Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) – kan Atlas Copco in Vlaanderen bovendien intensief aan O&O doen. Zo kan het onder meer octrooien aanvragen voor gemiddeld 30 nieuwe uitvindingen per jaar.