Kredietaanvraag geweigerd… Wat nu?

Publicatiedatum
Vier op tien ondernemingen vindt de kredietvoorwaarden van banken te streng. Ervaar jij ook moeilijkheden bij het bekomen van een bankkrediet? Neem contact op met de Vlaamse Kredietbemiddelaar.

Vier op tien ondernemingen vindt kredietvoorwaarden te streng

Het aantal Belgische ondernemingen met moeilijkheden bij het bekomen van bankkredieten is gestegen naar het hoogste peil sinds de financiële crisis van 2009. Dit blijkt uit een recent artikel van De Tijd, gebaseerd op een driemaandelijks onderzoek van de Nationale Bank van België. Vier op tien ondernemingen ervaren de kredietvoorwaarden als te streng. De dienstensector is hierin de koploper (41,1%), gevolgd door de industriële ondernemingen (38,8%). De ervaring van kredietbelemmering is het grootst bij middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers), namelijk 41,8%. Bij kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers) is dit 38,9%. Bij grote ondernemingen ligt dit rond de 28%.

Rente bedrijfskrediet stijgt naar 4,11%

Uit dit artikel blijkt ook dat de groei van de bankkredieten aan Belgische niet-financiële bedrijven in maart 2023 vertraagde met 4,7% ten opzichte van maart 2022. Dat zou niet alleen te wijten zijn aan de strengere kredietvoorwaarden, maar ook aan de rentestijging. De gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten steeg in maart naar 4,11%.

Ervaar jij moeilijkheden bij het bekomen van een bankkrediet?

Ken je de Vlaamse Kredietbemiddelaar? Deze VLAIO-dienstverlening speelt een neutrale, intermediaire rol tussen de ondernemer en de financiële instelling om in alle vertrouwen tot een oplossing te komen dat voor beide partijen aanvaardbaar zou kunnen zijn. De Vlaamse Kredietbemiddelaar komt bijvoorbeeld tussen bij:

  • Moeilijkheden bij de aanvraag van een nieuw krediet
  • Discussie omtrent terugbetalingsmodaliteiten van bestaande of opgezegde kredieten
  • Moeilijke communicatie met je bankier

Alle informatie vind je op vlaio.be/kredietbemiddelaar.

 

Wat doet de Vlaamse Kredietbemiddelaar?

Ondervind je moeilijkheden bij de financiering van je onderneming en slaag je er zelf niet in je financieringsprobleem op te lossen? Dan kan je terecht bij de Vlaamse Kredietbemiddelaar. De dienst zoekt met een neutrale aanpak een oplossing voor jouw financieringsprobleem. De tussenkomst van de kredietbemiddelaar is gratis. 

 

Delen: