Opgelet met deze 27 frauduleuze kredietverstrekkers

Publicatiedatum
De FSMA heeft 27 niet-vergunde kredietverstrekkers opgespoord die valse kredieten aanbieden. Kreeg jij ook een aanbod dat te mooi is om waar te zijn?

Ontdek alvast 27 niet-vergunde kredietverstrekkers

De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - kortweg FSMA - waarschuwde recent voor niet-vergunde kredietverstrekkers die valse kredieten aanbieden. Deze kredieten worden aangeboden met als enige doel de nietsvermoedende geïnteresseerden op te lichten. De consumenten komen op verschillende manieren in contact met de aanbieders van deze kredieten: ze worden bijvoorbeeld ongevraagd benaderd via e-mail of sociale media (Facebook, WhatsApp…) of ze vinden advertenties op internet. 

In de praktijk gaat het om valse kredieten die worden aangeboden om consumenten geld af te troggelen. De oplichters doen zich hierbij voor als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er niet voor terug om namen te gebruiken van bekende kredietinstellingen. In dit geval is er sprake van 'cloned firm'-fraude.

De FSMA heeft alvast de 27 niet-gegunde kredietverstrekkers opgespoord. Ontdek hier deze 27 valse kredietverstrekkers. 

Hoe herken je een frauduleus krediet?

Hoe herken je nu zo’n frauduleus krediet? De FSMA geeft in dit artikel heel wat tips waaraan je een dergelijk krediet kan herkennen. Een eerste alarmsignaal is dat deze kredieten doorgaans aangeboden worden aan zeer gunstige, niet-marktconforme voorwaarden zoals onder andere een abnormaal lage rentevoet, een erg hoog bedrag en/of een bijzonder lange looptijd. Kortom, als het aanbod te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk vals.

De doelgroep van deze frauduleuze kredietverstrekkers zijn vaak personen en organisaties die geen toegang hebben tot klassieke bankfinancieringen.

Aarzel niet om, bij de minste twijfel en vóór je een betaling uitvoert, de FSMA rechtstreeks te contacteren via dit contactformulier voor consumenten

Krijg je geen krediet van je bank?

Is je kredietaanvraag geweigerd door de bank? Of heb je problemen met een bestaand krediet? Neem dan eerst een kijkje in de subsidiedatabank van VLAIO of er een niet-bancair alternatief voorhanden is. Je kan ook steeds contact opnemen met de Vlaamse Kredietbemiddelaar. Deze gratis VLAIO-dienstverlening speelt in specifieke gevallen een neutrale, intermediaire rol tussen de ondernemer en de financiële instelling om in alle vertrouwen een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zou kunnen zijn.

 

Meer info over de Vlaamse Kredietbemiddelaar?

Ondervind je moeilijkheden bij de financiering van je onderneming en slaag je er zelf niet in je financieringsprobleem op te lossen? Dan kan je terecht bij de Vlaamse Kredietbemiddelaar. De dienst zoekt met een neutrale aanpak een oplossing voor jouw financieringsprobleem. De tussenkomst van de kredietbemiddelaar is gratis. 

 

Delen: