Gemeenten goed voorbereiden op de nieuwe regelgeving

Publicatiedatum

Gemeenten hebben een cruciale rol in de organisatie van de ambulante en kermisactiviteiten. Vaak hebben deze activiteiten voorafgaand toestemming van de gemeente nodig. En heel regelmatig organiseren ze ook zelf ambulante of kermisactiviteiten, denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse markt. Voor VLAIO was het dus belangrijk om de gemeenten doorheen het ontstaansproces van de wetswijziging te betrekken en te informeren. Daarom bundelden we de krachten met de VVSG. De voorbije weken stoomden we bijvoorbeeld nog iets meer dan 300 lokale ambtenaren klaar tijdens vier thematische opleidingsdagen. En ook na 1 april 2024 zetten we hier uiteraard verder op in.

Opleidingen om weer helemaal mee te zijn 

De vier opleidingsdagen van de VVSG in maart 2024 waren in een mum van tijd uitverkocht. Gedurende zo’n opleidingsdag werd telkens met 80 deelnemers ingezoomd op alle aspecten die te maken hebben met de organisatie van de openbare markt of de openbare kermis. Het ging van wetgeving tot praktische aspecten. Uiteraard was er ook aandacht voor de vernieuwde regelgeving ambulante en kermisactiviteiten. Kon je er niet bij zijn, maar heb je interesse? Laat het zeker even weten aan de VVSG. Ontvang je graag de presentatie over de wetgeving die Peter Creyf, expert markten en kermissen van VLAIO, tijdens deze opleidingen bracht? Stuur gerust een e-mail naar lokalebesturen@vlaio.be

Thematische opleiding kermissen, 1 maart 2024, Gent

Onderdeel van een ruimer traject

Vanaf de eerste stappen om de wetgeving ambulante en kermisactiviteiten te vernieuwen, was communicatie een belangrijk element. VLAIO en de VVSG hebben daar maximaal op ingezet: nieuwsbrieven, thematische overlegtafels, regionale overlegtafels, leidraden voor lokale besturen, een raamovereenkomst voor de digitale tool Merke, enz. Hieronder blikken we even terug.

Het eindigt niet op 1 april 2024

Op 1 april treedt de vernieuwde wetgeving in werking, maar VLAIO stopt dan uiteraard niet met communiceren. De VLAIO-nieuwsbrief voor lokale besturen blijft ons belangrijkste communicatiekanaal. Zo informeren we snel alle gemeenten in Vlaanderen. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan in via de groene knop bovenaan op www.vlaio.be/lokalebesturen.

We blijven ook samen met de VVSG acties opzetten. Op haar volgende overlegtafels mag je ons zeker verwachten om kennis en ervaringen uit te wisselen. Tussendoor bereik je ons via e-mail op lokalebesturen@vlaio.be of via onze relatiebeheerders voor lokale besturen. We verwijzen je ook graag door naar de VVSG die haar webpagina’s over ambulante handel en haar webpagina’s over kermisactiviteiten intussen aanpaste aan de vernieuwde wetgeving. Je vindt er onder meer gecoördineerde versies van de regelgeving en een model van gemeentelijk reglement. Binnenkort vult de VVSG dit nog aan met andere, geactualiseerde modeldocumenten en informatiefiches.

Samen voor sterk ondernemen 

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

 

Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen

Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.

 

Delen: