Vanaf 1 april 2024 vernieuwde regels ambulante en kermisactiviteiten

Publicatiedatum

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 is de hervorming van de regelgeving ambulante en kermisactiviteiten rond. Op 1 april 2024  treedt de hervorming effectief in werking. Meest in het oog springend is de afschaffing van de zogenaamde leur- en kermiskaart. Onderzoek toont aan dat we hiermee een belangrijke administratieve vereenvoudiging realiseren. Ook het digitaliseren van de aanvraagprocedures kan hiertoe bijdragen. Sluit daarom aan op de groepsaankoop voor de digitale tool Merke. 

Alle wijzigingen gaan in op 1 april 2024, een jaar voor de uiterste datum vermeld in het decreet. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten daar best op aan. Zo zal bijvoorbeeld een actualisering van het gemeentelijk reglement noodzakelijk zijn. VLAIO werkt verder aan communicatie en overleg om alle betrokken partijen hierin te ondersteunen. 

Administratieve vereenvoudiging 

Wellicht het belangrijkste element in deze hervorming is het afschaffen van de machtigingen ambulante en kermisactiviteiten. In de volksmond ook beter gekend als de leur- en kermiskaart. Die heeft een onderneming in Vlaanderen binnenkort niet meer nodig. Een geldige inschrijving in de Kruispuntbank van Onderneming met een activiteit die de ambulante of kermisactiviteit toelaat, is dan voldoende, naast de andere verplichte documenten. De Universiteit Hasselt berekende dat de jaarlijkse administratieve lasten voor de markt- en foorkramers hierdoor met ruim een half miljoen euro dalen. 

Het bewijs dat de gemeente de opstellingsinspectie ontving van de foorkramer verdwijnt. Alle vergunningen voor occasionele niet-commerciële verkopen worden afgeleverd door de gemeenten. VLAIO zal dat niet meer doen. Ook die elementen dragen bij tot meer eenvoud in de regelgeving. 

Meer rechtszekerheid 

Soms wenst een gemeente de standplaats toegewezen aan een onderneming definitief op te heffen. Behalve in gevallen van absolute noodzakelijkheid, kent de gemeente dan een minimum opzegtermijn aan de onderneming toe. Die minimum opzegtermijn blijft zes maanden als de onderneming zijn abonnement mag behouden, maar een nieuwe standplaats verkrijgt. Bij definitief verlies van het abonnement en de bijhorende standplaats verhoogt de minimum opzegtermijn naar 12 maanden. De rechtszekerheid voor ondernemingen vergroot hierdoor. 

Sluit aan op de groepsaankoop digitale tool 

Tegelijkertijd met dit wetgevende initiatief zet VLAIO ook in op een digitaliseringstraject. We faciliteren een groepsaankoop voor steden en gemeenten die de digitale tool Merke willen aankopen. Die tool laat je als gemeente toe om de markten, kermissen en andere ambulante of kermisactiviteiten digitaal te beheren. Stapt jouw gemeente in deze groepsaankoop? Dan ontvangen jullie van VLAIO een eenmalige en afnemende financiële tussenkomst. 

Gemeenten klaar tegen 1 april 2024 

De komende maanden zet VLAIO volop in op communicatie naar en overleg met de steden en gemeenten. Samen met de VVSG zorgen we voor ondersteunend materiaal. Alles om ervoor te zorgen dat steden en gemeenten tegen 1 april 2024 klaar zijn voor deze wetswijziging.  

Lees je graag zelf na wat er zal wijzigen? 

De recentste beslissingen staan in dit besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023. Ook de bijhorende nota aan de Vlaamse Regering kan je wat meer duiding bieden. Het advies van de Raad van State is in dit document te vinden.  

Begin maart keurde het Vlaams Parlement al het decreet goed dat de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten afschaft. In de bijhorende nota aan de Vlaamse Regering en de memorie van toelichting lees je in detail de wijzigingen en motieven daarachter. De adviezen van de VVSG, de SERV en de Raad van State op dat decreet lees je in dit document

Delen: