Dien nu je aanvraag voor de subsidie ecologisch en veilig transport in

Publicatiedatum
Steeds meer bedrijven zetten de stap naar ecologische en veilige transportmiddelen. Daarom subsidieert Vlaanderen sinds 2017 een pakket aan investeringen die deze stap versnellen. In 2021 kreeg dit pakket een update. Nieuwe steunaanvragen kunnen worden ingediend t.e.m. 17 december 2021.

€5000 steun per voertuig

De subsidie is bedoeld voor kmo's en grote ondernemingen met minstens 1 vrachtwagen voor goederenvervoer. Per voertuig kan men tot €5000 steun ontvangen. Het maximale subsidiebedrag per onderneming is €100.000 voor drie openvolgende kalenderjaren samen. De steun bedraagt 30% of 80% van de uitgaven van in aanmerking komende maatregelen. Vanaf 2021 geldt er een nieuwe maatregelenlijst. 

Wie komt in aanmerking voor een subsidie? 

Je kan een subsidie aanvragen voor maatregelen die de omschakeling naar een meer veilig en ecologisch transport ondersteunen. Het gaat over de uitgaven voor aankoop, huur of leasing van: 

  • Rij-assistentiesystemen ter bevordering van energiezuinig en verkeersveilig rijgedrag;
  • Extra veiligheidsvoorzieningen die verder gaan dan de wet voorschrijft; 
  • Extra voorzieningen met een positieve impact op het milieu en op de geluidslast;
  • Maatregelen ter bevordering van de efficiëntie;
  • Maatregelen ter bevordering van de ergonomische vormgeving van de bestuurdersplaats;
  • Maatregelen ter vermijding van diefstal.

Concreet gaat het om veiligheidsvoorzieningen zoals dodehoekdetectoren, camerasystemen, aslastmeters en remsystemen. Komen ook in aanmerking: aerodynamische maatregelen en rij-assistentiesystemen zoals systemen voor bandenspanningscontrole en rijstrookassistentie dat vrachtwagens op koers houdt om ongevallen te vermijden.

Aangepaste lijst maatregelen

De voorbije periode werd bekeken of de maatregelen nog steeds hun beoogde doel bereiken. Voor een groot deel van de maatregelen was dat het geval. Voor een aantal maatregelen werd het subsidiepercentage verlaagd. Een aantal maatregelen worden niet meer gesteund vanaf de aanvraag 2021. 

Wie en welke uitgaven komen in aanmerking? 

"Groene, veilige en moderne voertuigen zijn de toekomst. Om een versnelling te realiseren op dit vlak, wil ik de transporteurs verder te ondersteunen. Veiligheid is prioritair. De software veiligheidsvoorzieningen die kunnen gesubsidieerd worden, denk maar aan dodehoekdetectoren, moeten we dan ook zo snel mogelijk verder uitrollen."
Lydia Peeters
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
"We zetten de webapplicatie in om bedrijven op een gemakkelijke manier toegang te geven tot deze overheidsmaatregel. Zo wordt de subsidiemaatregel toegankelijk voor iedereen die investeert in een duurzaam en veilig transport. Verduurzaming van ons transport wordt een belangrijke uitdaging, Vlaanderen en VLAIO nemen hier dan ook hun verantwoordelijkheid."
Hilde Crevits
Vlaams minister van innovatie
 

Interesse? 

Alle info over deze subsidie. De subsidie kan nog t.e.m. 17 december 2021 elektronisch aangevraagd worden via de roze knop in de rechterbovenhoek.

Wijzigingen in 2021 + hoe vraag je de subsidie ecologisch en veilig transport aan?