Compensatiesteun voor getroffen ondernemers

Publicatiedatum
Om mogelijke verliezen te compenseren voor getroffen ondernemers, worden zowel op federaal als Vlaams niveau nieuwe steunmaatregelen gelanceerd.
coronavirus banners aan bushaltes

Nieuwe Vlaamse premie

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal een beroep kunnen doen op een nieuwe Vlaamse premie bij VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Die 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze corona-update voor bedrijven.

Voor omzetdaling van minimaal 60% in de periode augustus-september 2020, kan je tot en met 15 november het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen:

Het overbruggingsrecht

  • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het ‘Corona-overbruggingsrecht’ verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.226.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het ‘Overbruggingsrecht heropstart’ verlengd.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is kan je dat hier lezen in de Subsidiedatabank.

En verder

  • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld.
  • De regering zal zorgen dat het personeel toch een eindejaarspremie zal uitbetaald worden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld. 
 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: