6 tips om jouw bedrijf klaar te stomen voor brexit

Publicatiedatum
Een glazen bol om de impact van de brexit tot in de puntjes in te schatten, hebben we jammer genoeg niet. Wel tekenen zich een aantal belangrijke aandachtspunten af. FIT deelt 6 concrete tips om jouw exportactiviteiten voor te bereiden op de brexit.
Europe

1. Breng het kostenplaatje in kaart

Op basis van je huidige transacties met het VK kan je de extra kosten in kaart brengen die de brexit mogelijk met zich meebrengt. Wat kost een douane-uitklaring in België en een douane-inklaring in het VK?

Maar ook: moet je jouw IT-infrastructuur opzetten of aanpassen? Opleidingen volgen? Logistieke veranderingen aanbrengen? Een bufferstock aanleggen? Enzovoort. Zo kan je cashflowvoorspellingen doen en de nodige financiële middelen aanleggen. De vraag is in hoeverre je deze meerkost kan doorrekenen aan de klant.

Wens je hierbij externe hulp in te schakelen? Ga na of je in aanmerking komt voor de kmo-portefeuille.

2. Ga het mogelijke effect van invoerrechten na

Gooien de EU en het VK het niet op een akkoord, dan komen er invoerrechten. In dat geval worden de tarieven van ‘meest begunstigde natie’ van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aangerekend.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Probeer dan een inschatting te maken van de impact van dit scenario op jouw prijzen en verkoop, en neem dit mee in je cashflowanalyse.

Enkele bijkomende vragen die je daarbij het best in het achterhoofd houdt:

  • uit welke hoek ervaar je het meest concurrentie: lokaal, Europees of globaal?
  • in hoeverre is het VK afhankelijk van import voor jouw aanbod?
  • kan de meerkost worden doorgerekend op de factuur van jouw eindklant?
 

Kom naar een gratis Brexit-seminarie!

In februari organiseert UNIZO samen met FIT en VLAIO in elke Vlaamse provincie een gratis Brexit-seminarie, telkens met een up-to-date programma.  Er is steeds een VLAIO bedrijfsadviseur aanwezig. Hier vind je alle data en locaties (wordt nog aangevuld).

 

3. Bepaal of je je moet indekken tegen wisselkoersrisico’s

Door de brexit is het Britse pond volatieler geworden, waardoor je met hogere wisselkoersrisico’s wordt geconfronteerd. Gelukkig kan je die op verschillende manieren het hoofd bieden. Onderhandel bijvoorbeeld contracten in euro met jouw Britse klanten. Of probeer een wisselkoersclausule te voorzien, zodat je prijsaanpassingen kan doorvoeren.

Is dat alles niet mogelijk, ga dan na bij je bank of een termijncontract of andere financiële instrumenten een must zijn voor jouw business. Het antwoord is zeker niet altijd ja. Neem dit mee op in je cashflowanalyse.

4. Volg de wereld van verpakkingen, normen en certificering op de voet

Verwacht wordt dat impact van de brexit op het vlak van normen en verpakkingsvoorschriften in eerste instantie beperkt zal zijn. Maar na verloop van tijd kunnen de Europese en Britse ontwikkelingen in deze domeinen wel van elkaar beginnen af te wijken.

Houd daarom een vinger aan de pols via jouw beroepsfederatie. Of ga te rade bij overkoepelende organisaties zoals het NBN (het Belgische Bureau voor Normalisatie) en het BVI (het Belgische Verpakkingsinstituut).

Informeer je bovendien tijdig over de mogelijke extra kosten voor certificering en testen na de brexit. Breng die mee in kaart in jouw cashflowanalyse.

5. Neem je bestaande contracten onder de loep

Lees al je bestaande contracten na om onaangename verrassingen te vermijden. Vergewis je ervan dat alles wat erin staat ook werkbaar is voor jouw bedrijf. Ga na of het noodzakelijk is om je handelscontracten te heronderhandelen met je afnemers in het VK.

Wordt het onredelijk om jouw contractuele verplichtingen na te komen? Veranderen de oorspronkelijke voorwaarden te ingrijpend? Win professioneel advies in over wat je kan doen.

6. Diversifieer (indien nodig) jouw exportactiviteiten

Vormt het VK een van de belangrijkste markten van jouw bedrijf? Je bent niet alleen. De Britse markt is dan ook de op drie na grootste bestemming van Vlaamse exporteurs! Wie in grote mate afhankelijk is van export naar het VK doet er goed aan om alternatieve markten te onderzoeken.

FIT neemt graag samen met jou de diversificatiemogelijkheden voor jouw bedrijf onder de loep. Vergeet niet na te gaan voor welke subsidies je eventueel in aanmerking komt om je hierbij te ondersteunen.

Meer informatie

Download de brochure van FIT:

Ondersteuning nodig?

Neem contact op met FIT voor gratis brexit-advies op maat en doe de brexit-scan.

 

Tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.