3D-jurk geprint door Materialise wordt iconisch

Publicatiedatum
Het Leuvense bedrijf Materialise werkte mee aan kostuums voor de geliefde film Black Panther. Die film won nu de oscar voor 'Best Costume Design'!
Queen Ramonda uit de film Black Panther
3D-geprinte mantel en kroon gedragen door Queen Ramonda - Foto uit Marvel's Black Panther/ Costume Design door Ruth E. Carter

3D-jurk uit Black Panther wordt iconisch

Toen 3D-ontwerper Julia Koerner het Materialise opbelde om samen te werken aan een 3D-kostuum voor een film, had het Leuvense bedrijf geen idee dat de rit hun helemaal naar 's werelds bekendste rode loper zou leiden. Ook voor Julia Koerner was het de eerste keer dat ze zou meewerken aan design voor een film. Samen creëerden ze de 3D-geprinte mantel en kroon van Queen Ramonda, een personage uit één van de populairste films ooit, Black Panther.

De hoofdontwerper van deze film, Ruth E. Carter, won dit weekend 'Best Costume Design' op de oscars. Deze bekroning toont aan dat technologieën zoals 3D-printen complex esthetisch design mogelijk maken. Hiermee kan het visuele aspect van een personage en een verhaallijn versterkt worden. 

Digitaal en traditioneel vakmanschap creëren unieke red carpet jurk

Eerder droeg Ruth E. Carter ook een 'statement piece' op de Costume Designers Guild Awards 2019 (waar ze ook won én de Career Achievement Award kreeg). Hiermee wou ze hommage brengen aan Black Panther, en wou ze weer dat Julia Koerner het ontwerp tekende. Zij deed op haar beurt weer beroep op Materialise om haar design tot leven te wekken. 

Toen het ontwerp van Julia klaar was, werd het door Materialise in PA 12 afgedrukt met SLS-technologie en binnen de week al teruggestuurd. Vervolgens verfraaide Julia het ornament met Swarovski-kristallen om het in bepaalde oriëntaties te laten schitteren. Dit was ook de eerste keer dat deze techniek werd gebruikt voor een 3D-geprint stuk - een mooie combinatie van digitaal en traditioneel vakmanschap!

Het ontwerp zelf was volledig op maat gemaakt voor Ruth E. Carter, te beginnen met een 3D-scan van haar hoofd en schouders. Dit was voor Julia ook een eerste keer dat ze een 3D-scan gebruikte om een ​​aangepast accessoire te ontwerpen.

Julia Koerner en Ruth E. Carter
Julia Koerner en Ruth E. Carter op de Costume Designers Guild Awards 2019 - Foto door Annabelle Azadé

Steun van VLAIO

Materialise is als 3D-specialist lid van speerpuntcluster SIM voor materiaalinnovatie en innovatief bedrijfsnetwerk rond de luchtvaartindustrie FLAG. Daarnaast krijg het Leuvense bedrijf al sinds begin jaren '90 steun via tal van ontwikkelings- en onderzoeksprojecten, al dan niet in samenwerkingsverband via de clusters (ICON) of een internationaal consortium (EUREKA, ITEA). Daarnaast haalt het bedrijf ook regelmatig een Baekeland-doctorandus in huis die met een VLAIO-beurs onderzoek doet naar 3D-mogelijkheden die een economische meerwaarde kunnen hebben. 

Delen: