Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen na afstuderen

 • 1

  Als je minstens 50 % werkt in loondienst, kan je jouw zelfstandige activiteit verderzetten in bijberoep. Let wel op: wanneer je in loondienst gaat in de loop van het kwartaal, dan zal je pas als zelfstandige in bijberoep beschouwd worden vanaf het daaropvolgend kwartaal.

 • 2

  Als je afstudeert in juni, behoud je het statuut student-zelfstandige tijdens het derde kwartaal (tot 30 september). 

  Studeer je af in januari, eindigt het statuut vanaf het eerste kwartaal. Vanaf 1 januari word je dan zelfstandige in hoofdberoep

  Let op: als student-zelfstandige moet je voor minstens 27 studiepunten per academiejaar/schooljaar ingeschreven zijn én deze moeten gespreid zijn over de 2 semesters.

  Indien je student-zelfstandige wil blijven t.e.m. het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert, is het belangrijk om je vakken te spreiden over 2 semesters. Je mag bijvoorbeeld wel 24 studiepunten opnemen in het eerste semester en 3 studiepunten opnemen in het tweede semester. Neem je enkel 27 studiepunten op in je eerste semester, dan val je in het tweede semester in hoofdberoep vanaf 1 januari, tenzij je een halftijdse job als werknemer hebt of een creditvak opneemt in het tweede semester.

  Meer info rond het statuut student-zelfstandige bij afstuderen.

 • 3

  Als je tijdens je beroepsinschakelingstijd een zelfstandige activiteit uitoefent, word je beschouwd als zelfstandige in hoofdberoep. Je zal dus de sociale bijdragen moeten betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep. Je beroepsinschakelingstijd loopt gewoon door.

  Meer info over het statuut zelfstandige in hoofdberoep

 • 4

  Wanneer je jouw studies vroegtijdig beëindigt, voldoe je niet meer aan de voorwaarden voor het statuut student-zelfstandige en vervalt je statuut. Je onderwijsinstelling zal bovendien geen attest meer kunnen uitreiken voor het volgen van de lessen of het deelnemen aan examens. Je zal je statuut van student-zelfstandige dus met terugwerkende kracht verliezen tot aan de start van het kwartaal waarin je bent gestopt. Je krijgt dan automatisch het statuut van zelfstandige in hoofdberoep en zal ook de achterstallige sociale bijdragen moeten betalen.

  Bijvoorbeeld: Je stopt met studeren op 15 mei 2024. Je statuut student-zelfstandige zal dan vervallen op 31 maart 2024 (op het einde van het eerste kwartaal). Vanaf 1 april 2024 ben je zelfstandige in hoofdberoep, tenzij je al halftijds werkt als werknemer met een arbeidsovereenkomst. Je kan als een zelfstandige in bijberoep beschouwd worden als je minstens halftijds (of 60% in het onderwijs) bij een werkgever tewerkgesteld bent vanaf 1 april 2024. Als je na 1 april voor een werkgever gaat werken, kan je pas vanaf 1 juli 2024 een aansluiting als zelfstandige in bijberoep krijgen. Voor april, mei en juni krijg je dan automatisch het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.

 • 5

  Als student-zelfstandige moet je voor minstens 27 studiepunten per academiejaar/schooljaar ingeschreven zijn én deze moeten gespreid zijn over de 2 semesters. 

  Indien je student-zelfstandige wil blijven t.e.m. het derde kwartaal van het jaar waarin je afstudeert, is het belangrijk om je vakken te spreiden over twee semesters. Je mag bijvoorbeeld wel 24 studiepunten opnemen in het eerste semester en 3 studiepunten opnemen in het tweede semester. Neem je enkel 27 studiepunten op in je eerste semester, dan val je in het tweede semester in hoofdberoep vanaf 1 januari, tenzij je een halftijdse job als werknemer hebt of een creditvak opneemt in het tweede semester.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: