Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen bij de voorbereiding

 • 1

  Ja, dat kan. Het statuut student-zelfstandige heeft enkel gevolgen voor je sociale bijdragen. Welke rechtsvorm je onderneming heeft, is van geen belang. 

 • 2

  Ja, ook als je als influencer inkomsten genereert, moet je opstarten als (student-)zelfstandige. Als influencer ontvang je vaak producten of geld in ruil voor reclame en ben je dus economisch actief. Lees hier alles over je verplichtingen als influencer

 • 3

  Als je een prototype hebt ontwikkeld, kan je verschillende stappen nemen:

  1. Je kunt je idee verder verfijnen en testen. Dit kan bijvoorbeeld in een makerslab of je kunt samenwerken met studenten uit de opleiding productontwikkeling. Als je in de ideeënfase zit en nog geen werkende proof of concept hebt, kan VLAIO je doorverwijzen naar diverse partners die je verder op weg kunnen helpen. 
  2. Zorg dat je jouw intellectuele eigendom beschermt. Als je hier vragen over hebt, kan VLAIO je hierbij ondersteunen.
  3. Werk je ondernemingsplan verder uit. Je kan hiervoor ondersteuning krijgen. 
  4. Overweeg om financiering aan te vragen voor je project. VLAIO biedt verschillende subsidies aan voor projecten die een proof of concept en/of proof of business willen uitwerken. 

  Graag meer weten wat VLAIO kan betekenen voor jouw project? Vul het contactformulier in en een bedrijfsadviseur contacteert je om je plannen verder te bespreken. 

 • 4

  Ben je nog niet klaar om een ‘echte’ winkel te openen, wil je jouw al bestaande fysieke locatie aanvullen met een online aanbod, of wil je net verder uitbreiden? Dan is een webshop misschien iets voor jou. 

  Ook voor het uitbaten van een webshop moet je zelfstandige worden, en er zijn zeker ook regels en kosten aan verbonden, maar toch kan een webshop zowel voor jou als voor je klanten een grote meerwaarde betekenen. 

  Alle informatie die je nodig hebt voor het opstarten van een webshop vind je op hetinternetookuwzaak.be.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: