nog te vervangen

Ondernemen als student-zelfstandige

Waar vind je ondersteuning?

Waar vind je ondersteuning om je idee verder uit te werken? Wie kan jou helpen om de haalbaarheid van je project te bekijken? Hoe kan je een netwerk uitbouwen en verbreden? Waar kan je terecht met allerlei vragen?

Ondersteuning die afhangt van waar je studeert of woont

In 10 Vlaamse studentensteden kan je terecht voor ondersteuning. Ben je student? Een groot aantal hogescholen en universiteiten bieden ook hulp aan. Daarnaast zijn er studentenorganisaties die jouw ondernemend project kunnen ondersteunen.

Ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Ondersteuning die niet gebonden is aan de stad waar je studeert of woont

  • 1

    Je wil iets doen met je passie en stap voor stap groeien naar ondernemerschap toe? Heel wat jeugdhuizen kunnen je ondersteunen gedurende de weg die je aflegt vóór je echt gaat ondernemen.

    Je kan terecht in 42 jeugdhuizen, verspreid over heel Vlaanderen. Je vindt er telkens een medewerker die jongeren prikkelt, uitdagingen geeft en begeleidt in het realiseren van hun ideeën. Een netwerk van organisaties en ondernemers die mee aan de kar trekken versterkt nog de aangeboden ondersteuning.

    De ondersteuning die je bij je plaatselijk jeugdhuis krijgt, varieert. Je kan er:

    • ondernemers horen vertellen over hun ervaringen
    • nieuwe ideeën bedenken, ideeën uitwisselen of beter maken
    • je ondernemende ideeën aftoetsen bij andere jongeren of bij ervaren ondernemers en tips van hen krijgen
    • hulp krijgen bij het zoeken naar informatie of oplossingen
    • vergaderruimte, opslagruimte of een atelier gebruiken
    • de communicatiekanalen van het jeugdhuis gebruiken

    Meer info: Formaat, de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen: www.formaat.be

  • 2

    Durf je zelf nog niet de grote stap naar het opstarten van een onderneming te zetten? Je kan je ondernemingsidee ontwikkelen en uitproberen in de veilige en ondersteunende omgeving van de jongerencoöperatie Haven vzw. Zij geeft jongeren de kans te experimenteren met hun eigen project. Zo kan je op een veilige manier de levensvatbaarheid van je eigen onderneming testen én tegelijk groeien als ondernemer.

    Haven ondersteunt jongeren die ondernemerschap aan de dag leggen binnen hun jeugdhuis. Het jeugdhuis zelf heeft vaak niet voldoende mogelijkheden om jongeren te helpen bij het effectief realiseren en vermarkten van een ondernemingsidee. De jongerencoöperatie geeft de kans aan jongeren om hun idee uit te testen en hun eerste stappen te zetten als jonge ondernemer dankzij de coöperatieve structuur.

    Meer info: www.havenvoorjongeondernemers.be.

  • 3

    Je kan terecht bij VLAIO en bij een aantal sectororganisaties. We vermelden hieronder een aantal van hen. Voor een volledig overzicht van het aanbod kan je een kijkje nemen op starten in de culturele en creatieve sectoren.

    • Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in mode- en designsector en dat bij de start, groei of professionele uitbouw van je onderneming.
    • Het Cultuurloket geeft eerstelijnsadvies aan individuen en organisaties actief in de culturele en creatieve sectoren. Je kan er terecht met vragen over zakelijke en juridische aspecten.
    • Kunstenpunt is een interface voor de kunsten uit Vlaanderen en Brussel. Het adviseert en ondersteunt iedereen die professioneel actief is in de beeldende kunsten, podiumkunsten en/of muziek.
  • 4

    Ook via wedstrijden en beurzen kan je coaching krijgen of je netwerk uitbouwen. Er bestaan heel wat wedstrijden voor (startende) ondernemers. Sommige geven de mogelijkheid om je project verder vorm te geven met de hulp van coaches, workshops, ... Deelname aan een wedstrijd heeft vele voordelen, naast de mogelijkheid om een prijs te winnen:

    • je kan begeleiding krijgen,
    • je krijgt feedback op je idee, plan of aanpak,
    • je kan workshops rond relevante thema's volgen die je plannen mee vorm helpen geven,
    • je hebt de mogelijkheid je netwerk uit te breiden met andere starters, ervaren ondernemers, financiers, ...
  • 5

    Student met een ondernemingsidee? Of al een tijdje aan het ondernemen maar zin om naar het volgende niveau te gaan? Dan is Start Academy iets voor jou!

    Start Academy van Vlajo is een combinatie van een begeleidingstraject en ideeënwedstrijd voor studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee. Doen staat centraal in Start Academy! Je duikt de markt in om te ontdekken welk potentieel in je idee schuilt. Hierbij word je - indien gewenst - begeleid door een persoonlijke coach en rasechte experts uit verschillende domeinen. Je krijgt de kans om je idee voor te stellen aan een professionele jury. Deze bepaalt o.b.v. vooraf vastgelegde criteria welke teams doorstoten naar de finale. Wie weet sta jij binnenkort te schitteren op een groot podium en word je CEO van je eigen idee. Je kan zowel individueel als in team deelnemen aan dit gratis initiatief.

    Twijfel niet en registreer je idee vandaag nog op www.start-academy.be.

  • 6

    Droom je stiekem van een eigen onderneming? Zit je te broeden op een geweldig ondernemingsidee, maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Unizo Onderwijs & Ondernemen bied je de unieke kans om je ondernemersdromen waar te maken.

    Het STEP-UP traject van Unizo bevat alle ingrediënten om jou op weg te helpen. Het is geen gewoon traject, het is een bad in ondernemerschap waarbij je als student wordt uitgedaagd om échte ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Met het STEP-UP traject krijg je alle handige tools die je nodig hebt, zowel offline als online. Denk maar aan het uitwerken van een ondernemingsplan, netwerkmomenten met andere ondernemers, ondersteuning door échte experts, spannende wedstrijden en pittige pitchmomenten.

    Wist je dat de kans op succes bij het opstarten van je eigen onderneming met maar liefst 50% kan toenemen als je je laat coachen? Bij het STEP-UP traject krijg je ook persoonlijke begeleiding van een betrokken en ervaren provinciale coach.

  • 7

    Tal van organisaties en initiatieven staan open voor iedereen die een opstart als ondernemer aan het overwegen is en wil voorbereiden:

    • Workshopreeksen en individuele begeleiding waar aan je ondernemingsplan gewerkt wordt en de haalbaarheid van je project onderzocht wordt: Starten, Start!, Bryo Stand Up voor studenten (trajecten waarin je jouw hele startproces doormaakt samen in een groep van medestudenten).
    • Sociale Innovatiefabriek biedt je ondersteuning als je een innovatieve oplossing hebt voor een maatschappelijke uitdaging
    • Start Me Up van Syntra is een flexibel traject, waarbij je zelf de duurtijd en de samenstelling bepaalt. Je krijgt een persoonlijke coach en kiest zelf de learning snacks voor gerichte leermomenten rond onderwerpen die je boeien. Ook als student-zelfstandige kan je voor verdere vorming terecht bij Syntra.

    Alles is laagdrempelig (gratis of tegen een lage instapkost), dankzij financiering door de Vlaamse overheid, Ontdek hier het volledige aanbod!

  • 8

    Erasmus voor jonge ondernemers is een Europees uitwisselingsprogramma voor ondernemers of voor wie ondernemer wil worden. Het biedt de kans om te leren van ervaren ondernemers die kleine bedrijven runnen in een ander land van de Europese Unie.

    De jonge of aspirant ondernemer moet aan een aantal criteria voldoen. De jongere/student:

    • is nog geen eigen zaak gestart of is wel gestart maar de zaak is niet ouder dan drie jaar;
    • woont permanent in 1 van de lidstaten van de Europese Unie,
    • beschikt over een businessplan;
    • kan in de online tool motiveren waarom hij wil deelnemen,
    • moet voor minstens 1 en maximum 6 maanden in het buitenland zijn om die ervaring op te doen (spreiden over een periode van maximum één jaar is toegestaan),
    • is bereid mee te werken aan de ontwikkeling van het bedrijf van de gastondernemer,
    • is bereid de kosten van het verblijf in het buitenland die niet door de EU-beurs worden gedekt, zelf te dragen.

    Meer informatie op www.erasmus-entrepreneurs.eu en support@erasmus-entrepreneurs.eu

Klaar om een ondernemingsnummer aan te vragen en te starten als student-zelfstandige? Super!
Wat houdt dat statuut nu eigenlijk in?

Heb je genoeg geld om je student-onderneming op te starten?

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: