Veilig naar de markt. Tips voor marktkramers.
Vanaf maandag 18 mei mogen de dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse markten weer georganiseerd worden. Als marktkramer kan je dan weer jouw producten aanbieden aan bezoekers, maar voorlopig kan de markt geen sociale ontmoetingsplaats zijn. Ook blijft de lokale overheid de autonomie behouden om een markt niet te laten doorgaan indien de social distancing en hygiëneregels niet gegarandeerd kunnen worden.
Het lokale bestuur beslist of de markt kan doorgaan, over de organisatie en de inplanning. Jaarmarkten en avondmarkten worden nog niet toegelaten.
Elke markt is wat anders. Daardoor kunnen ook de regels wat verschillen van markt tot markt. Maar wij geven alvast een aantal algemene richtlijnen om als marktkramer goed voorbereid weer aan de slag te gaan:
1. Zorg voor een goede voorbereiding: bekijk het marktplan en het circulatieplan op voorhand
De gemeente of stad zal voor de heropening van de markten een specifiek marktplan met circulatieplan uitwerken. Als marktkramer zorg je dat je het circulatieplan op voorhand kan bekijken en dat je de situatie aan jouw standplaats goed kent. Aarzel niet eventueel vragen te stellen aan de lokale overheid.
3. Voorzie het nodige hygiënische materiaal
Elke marktkramer voorziet ontsmettingsgel, handschoenen en mondmaskers - of een alternatief in stof - voor zichzelf en de medewerkers. Probeer je klanten maximaal zelf te bedienen zodat het fysiek contact tussen klanten en producten tot een minimum beperkt blijft. Communiceer dat tijdig en duidelijk naar de klanten toe. Aan de klanten wordt ook aangeraden ook een mondmasker te dragen.
4. Ken de locatie van de hygiënische posten
De lokale overheid zal bij de ingang en eventueel op andere plaatsen van de markt hygiënische posts installeren. Afhankelijk van de lokale situatie worden ook toiletten voorzien voor bezoekers. Zorg dat je als marktkramer op de hoogte bent van de locatie van de hygiënische posten en het sanitair.
5. Denk na over de ruimte van het kraam
Marktkramen die bijvoorbeeld een grotere aantrekkingspool vormen en veel marktgangers tegelijkertijd bedienen, werken samen met de marktverantwoordelijke van de lokale overheid best specifieke maatregelen uit. Zo kan het kraam bijvoorbeeld verdeeld worden in de lengte, in blokken van minimaal 1,5 meter, waar maximaal 1 persoon tegelijkertijd ontvangen kan worden.
6. Extra aandacht bij het passen van kleding
Een klant ontsmet voor en na het passen de handen. Textielkramen mogen tijdens de markt gepaste, maar niet gekochte goederen niet opnieuw aanbieden aan andere klanten. Gepaste kledij kan pas de dag nadien opnieuw voor verkoop aangeboden worden.
7. Laat de klant zoveel mogelijk elektronisch betalen
De klanten worden aangemoedigd om zoveel mogelijk met bankkaart te betalen en de mogelijkheid om contactloos te betalen wordt voorzien. De betaalterminals worden regelmatig ontsmet.
8. Vermijd verbale reclame
Bij de heropstart van de markten ligt de prioriteit op veiligheid. Vermijd daarom verbale reclame die ertoe zou kunnen leiden dat grote groepen mensen zich zouden verzamelen aan je kraam.
9. Zorg dat je klanten niet ter plekke eten en drinken
Maak je klanten er attent op dat eten en drinken voorlopig enkel kan afgehaald worden, maar niet ter plaatse kan geconsumeerd worden.
10. Bied geen proevertjes aan
Het aanbieden en uitstallen van proevertjes is verboden.
Wat met de dagpremie van de corona hinderpremie?
De ambulante handelaar of marktkramer kan je vanaf 18 mei 2020 de corona hinderpremie van 160 euro krijgen voor de marktdagen waarop deze normaal aanwezig zou zijn, maar door de coronabeperkingen nog steeds geen standplaats mag innemen. Deze regeling wordt momenteel uitgewerkt. Meer informatie hierover.