Marktkraam met gebreide mutsen

Organisatie van ambulante activiteiten en kermissen

Ambulante en kermisactiviteiten digitaal beheren

Vlaanderen wijzigt de regelgeving over de ambulante en kermisactiviteiten. Ook op het lokale niveau zullen daardoor zaken veranderen. Met een raamovereenkomst en een eenmalige financiële tussenkomst wil VLAIO dit moment van verandering aangrijpen om ook het digitale beheer van ambulante en kermisactiviteiten te versnellen. Ontdek op deze pagina meer details over de digitale tool, de groepsaankoop en de financiële tussenkomst van VLAIO.

Digitale tool Merke

VLAIO sloot een raamovereenkomst af met Mentorings Systems die de digitale tool Merke heeft ontwikkeld. Merke laat je toe om de markten en kermissen volledig digitaal te beheren. Laat je door onderstaande video inspireren.

Bedrijf

Mentoring Systems
Sabrina Poelvoorde
Valentijn Hennemanstraat 6
8020 Oostkamp
KBO: 0878 998 855
info@merke.be
www.merke.be

Doelgroep

De raamovereenkomst richt zich op steden en gemeenten.

Keuze uit 3 abonnementsformules

Als stad of gemeente kies je zelf om gebruik te maken van deze raamovereenkomst. Steden en gemeenten die Merke aankopen hebben de keuze: een abonnement voor het beheer van de markten, een abonnement voor het beheer van de kermissen of een combinatie van de beiden.

Het aantal standplaatsen op de grootste markt of het aantal standplaatsen op de grootste kermis bepalen de maandelijkse kostprijs van het abonnement. Als de stad of gemeente voor een combinatie van beide abonnementen kiest, is de som van de prijzen voor de grootste markt en voor de grootste kermis de totale abonnementskost.

Prijstabel geldig van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2026

 Max. standhouders op grootste markt - kermisLicentieprijs per maand (excl. btw)Licentieprijs per maand (incl. btw)
Licentie markt< 25€ 100,00€ 121,00
 25 - 49€ 316,66€ 383,17
 50 - 85€ 375,00€ 453,75
 > 85€ 625,00€ 756,28
Licentie kermis< 25€ 100,00€ 121,00
 25 - 49€ 316,66€ 383,17
 50 - 85€ 375,00€ 453,75
 > 85€ 625,00€ 756,28

De financiële tussenkomst van VLAIO

VLAIO wordt geen eigenaar van de digitale tool Merke. We voorzien wel een eenmalige financiële tussenkomst voor steden en gemeenten die ten laatste op 31 december 2026 een abonnement van minimum vier jaar aankopen.

VLAIO betaalt het eerste jaar 100% van het jaarabonnement. Voor het tweede jaar betalen we 75%. Het derde jaar 50%. En voor het vierde jaar 25% van de abonnementskosten.

De eenmalige en afnemende financiële tussenkomst van VLAIO

 VLAIOGemeente
Jaar 1100%0%
Jaar 275%25%
Jaar 350%50%
Jaar 425%75%

Hoe bestellen?

Neem rechtstreeks contact op met Mentoring Systems. Zij sluiten met jouw bestuur een overeenkomst af.

 

Infomomenten

Mentoring Systems organiseert de komende maanden meerdere online infomomenten. Zo kan je Merke beter leren kennen. Of contacteer Sabrina van Mentoring Systems voor een demo op info@merke.be.

 

Meer info

Heb je vragen over deze groepsaankoop? Je kan VLAIO bereiken op lokalebesturen@vlaio.be.

Veelgestelde vragen

We geven hieronder een antwoord op de meest voorkomende vragen over deze groepsaankoop.

 • 1

  Ja, de ambulante handelaars en foorreizigers moeten niets betalen om de digitale tool Merke te gebruiken. De abonnementskosten voor deze digitale tool draagt de stad of gemeente, al dan niet met de financiële tussenkomst van VLAIO.
   

 • 2

  Vlaanderen legt geen algemene verplichting aan ambulante handelaars of foorreizigers op om de digitale tool Merke te gebruiken. Een gemeentelijk reglement van de stad of gemeente kan eventueel een dergelijke verplichting opleggen.

 • 3

  Het aantal standplaatsen op de grootste markt of kermis op het grondgebied van de stad of gemeenten bepaalt enkel de hoogte van de abonnementskosten voor de digitale tool Merke. Met een dergelijk abonnement kan je daarna alle markten of kermissen in de stad of gemeente digitaal beheren.

 • 4

  Er wordt gewerkt met een systeem van gesplitste facturatie. Mentoring Systems factureert de abonnementskosten rechtstreeks aan de stad of gemeente. De tussenkomst van VLAIO is daarin al verrekend. VLAIO en Mentoring Systems regelen de financiële tussenkomst namelijk onderling. Het eerste jaar ontvangt de stad of gemeente van Mentoring Systems dus geen factuur. Van jaar 2 tot en met jaar 4 zal het door Mentoring Systems gefactureerde bedrag aan de stad of gemeente telkens groter worden door de dalende tussenkomst van VLAIO.

 • 5

  Ja, dat is zeker mogelijk. Elk van beide abonnementen moet een duurtijd van minstens vier jaar hebben en ten laatste op 31 december 2026 afgesloten zijn om van de tussenkomst van VLAIO te genieten. De financiële tussenkomst van VLAIO geldt dan voor elk van de beide abonnementen afzonderlijk op de afnemende wijze zoals hierboven omschreven. Het abonnement voor de markten kan dan bijvoorbeeld in jaar 3 van de overeenkomst zitten, terwijl het abonnement voor de kermissen pas in jaar 1 zit.

 • 6

  Een overeenkomst van minstens vier jaar is een voorwaarde voor de financiële tussenkomst van VLAIO. Beëindigt de stad of gemeente deze overeenkomst voor het einde van die vier jaar dan moet het de financiële tussenkomst van VLAIO terugbetalen. De stad of gemeente betaalt dit bedrag terug aan Mentoring Systems. Mentoring Systems regelt daarna deze terugbetaling met VLAIO.

 • 7

  De stad Brugge werkt ondertussen al zes jaar met de digitale tool Merke. Ann Salliau, marktleider van de stad Brugge, vertelt je over haar ervaringen in bovenstaande video.

 • 8

  E-loketondernemers.be, een initiatief van VLAIO, is een overkoepelend online platform waar ondernemers of derden in naam van de onderneming subsidies, vergunningen, erkenningen, … over Vlaamse en lokale besturen heen kunnen aanvragen en/of opvolgen.
  Bij aanvang van deze groepsaankoop is het nog niet mogelijk om de digitale tool Merke te koppelen aan e-loketondernemers.be. Mentoring Systems en VLAIO stemmen verder af om deze connectie zo snel als mogelijk te realiseren.

 • 9

  In principe zijn aanpassingen die de kern van de digitale tool Merke niet substantieel veranderen mogelijk. Als je bijkomende functionaliteiten wenst, contacteer je dan ook best rechtstreeks Mentoring Systems. In overleg gaan zij dan na wat de precieze noden van de stad of gemeente zijn. Mentoring Systems maakt daarna een offerte op. VLAIO komt niet tussen in deze kosten voor meerwerken.

 • 10

  De online infomomenten en demo’s om de digitale tool Merke te leren kennen, zijn gratis voor de stad of gemeente. Mentoring Systems wil daarmee meerdere steden of gemeenten tegelijk informeren. VLAIO engageert zich om daarna een aantal gratis bijkomende groepsopleidingen te voorzien voor steden en gemeenten die instapten in de groepsaankoop. Later bepalen VLAIO en Mentorings Systems nog wanneer deze groepsopleidingen zullen plaatsvinden. Uiteraard kan de stad of gemeente ook steeds zelf opleidingen bij Mentoring Systems bestellen.

 • 11

  Het interne beslissingsproces binnen de stad of gemeente over deelname aan deze raamovereenkomst vereist mogelijks inzage in bepaalde documenten. Denk bijvoorbeeld aan het bestek. Je kan dergelijke documenten opvragen via lokalebesturen@vlaio.be.