Informatie en inspiratie

Inspiratie voor ondernemers

Het internet. Ook uw zaak

De digitale transformatie heeft op de detailhandel een enorme impact met het sterk stijgend belang van online marketing en e-commerce als meest zichtbare gevolgen. Veel ondernemingen uit de sector worstelen met die transformatie. Daarom zet VLAIO samen met haar partners (Unizo , NSZ en de lokale besturen) in op de ondersteuning van handelaars bij die digitale transformatie via de campagne “Het Internet. Ook uw zaak”. Handelaars krijgen niet alleen relevante informatie aangeboden, maar ze kunnen ook gebruik maken van instrumenten zoals de e-scan en een rekenblad dat de gevolgen helpt inschatten (op vlak van investeringen en tijdsgebruik) als ze online aan de slag gaan of hun activiteiten uitbreiden. Bovendien krijgen ze ook video's met advies van experten op vlak van bijvoorbeeld strategie, logistiek of hybride retail aangeboden en kunnen ze leren van getuigenissen van collega’s uit verschillende sectoren.

Eerste Hulp Bij Online verkoop

Naar aanleiding van de lockdowns tijdens de Covid-crisis, lanceerde VLAIO het project “Eerste Hulp bij Online verkoop”. De experten van Mex United uit Kortrijk gaven tijdens een reeks laagdrempelige webinars, concrete tips en voorbeelden om fysieke winkels online te versterken. Tools als “Google mijn bedrijf”, sociale media, een webshop maar ook online verkoop zonder webshop kwamen aan bod. De opnames van de webinars in combinatie met de gebruikte presentaties, beschikbaar op de VLAIO-website, kunnen perfect als handleiding gebruikt worden.
Wie extra hulp en begeleiding nodig heeft om de stap naar online te zetten, kan beroep doen op de dienstverlening van VLAIO-partners UNIZO en NSZ.

UNIZO organiseerde zelf ook webinars over fysiek en online verkopen. Die webinars zijn nog steeds te bekijken. Ook hun Start to E-commerce Toolbox met praktische info en tips voor een optimale online verkoop, is voor iedereen beschikbaar.

Steunmaatregelen voor handelaars

Ondernemers uit de detailhandel kunnen uiteraard beroep doen op informatie, begeleiding en advies van VLAIO en het VLAIO-netwerk in de verschillende levensfasen van hun onderneming.
Daarnaast wordt in de Subsidiedatabank van VLAIO een sectorspecifieke subsidiegids up to date gehouden, met de voor detailhandel relevante steunmaatregelen van de verschillende overheden.