De Vitrine

Boerenmarkt in Alken: overdekte avondmarkt tijdens de winter

Alken

|
De Boerenmarkt in Alken

Om de wekelijkse korte ketenmarkt van Alken door de winter te helpen kiezen gemeentebestuur en handelaars voor stelselmatige groei gestoeld op kwaliteit en gericht op de behoeftes van de (potentiële) bezoekers.

De korte ketenmarkt in Alken wordt georganiseerd onder de naam “Boerenmarkt”. Het biedt lokale boeren en ambachtelijke producenten de kans om hun producten rechtstreeks aan de consument te slijten. De markt begon in het voorjaar van 2022 en mag bogen op veel enthousiasme bij de marktkramers en het gemeentebestuur. Volgens burgemeester Marc Penxten (N-VA) is de markt een actiepunt in het beleidsplan dat nu gerealiseerd wordt.

We zijn blij met onze boerenmarkt. We hadden in Alken geen wekelijkse markt. Met dit initiatief slaan we dus twee vliegen in een klap.

Marc Penxten
Burgemeester

De markt vindt plaats op een centraal pleintje in de gemeente. In de buurt liggen enkele terrassen en er is ook een ontmoetingscentrum en een bejaardentehuis dichtbij. “Daardoor is er toch wat passage. Wat ook opvalt is dat de handelaars wekelijks blijven komen. Er is niemand die afhaakt. Naast de betrokkenheid van de handelaars is er ook betrokkenheid van ons gemeentebestuur. 

Om de markt succesvoller te maken denkt de burgemeester aan gelijkvormige stands die door de gemeente ter beschikking worden gesteld. “Maar daarvoor zouden we natuurlijk wel wat hulp van de hogere overheid kunnen gebruiken,” besluit de burgemeester.

Ward Putzeys, De Boomgaardier, is een bioboer uit de buurt. Hij vindt de markt een prima zaak. “Het leuke is dat de mensen de kans krijgen om producten te kopen die in de streek geteeld worden. Daarom zijn het verse producten, want ze komen rechtstreeks van het veld. Ik spreek natuurlijk voor eigen winkel, maar je proeft het verschil met de producten die in de supermarkt worden aangeboden. Dat geldt niet alleen voor mijn groenten, maar ook voor de biertjes, honing, vlees of het gebak dat hier wordt aangeboden. “

De grootste wens van de handelaars is dat het project wordt verdergezet. Hij is blij met het idee om dit op wekelijkse basis in een overdekte ruimte te doen. “Dat is ideaal. Bovendien gaan we voorstellen om de markturen naar de avond te verplaatsen. Dan kunnen mensen na hun werk ook een kijkje komen nemen. Zo kunnen we een zuiders sfeertje scheppen.” Ward is tevreden over het initiatief en is blij met de steun vanuit de gemeente en het warme contact met de bezoekers. “Maar qua rendabiliteit zit het nog niet goed. Hopelijk is dit een investering die later wel gaat opbrengen,” aldus De Boomgaardier.

Copyright Philip Hilven

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0