City of Things – Slimme steden en gemeenten

Voor wie en voor welke projecten?

De oproep heeft als doel een beperkt aantal grote projecten te steunen die complexe uitdagingen met een lokale impact willen aanpakken door innovatieve methoden of oplossingen te ontwikkelen en te implementeren, gebaseerd op data. Daarbij zijn volgende aspecten cruciaal:

  • Het gaat om grote projecten die complexe uitdagingen met een lokale impact willen aanpakken door innovatieve methoden of oplossingen te ontwikkelen en implementeren, gebaseerd op data. Projecten waarin uitsluitend de digitalisering van processen aan bod komt, komen niet in aanmerking.
  • Het gaat om projecten voor en door lokale besturen, die inzetten op capaciteitsopbouw binnen de organisatie en betere opdrachten richting de markt. Externe ondersteuning is daarbij mogelijk maar kennisborging binnen het lokaal bestuur is een aandachtspunt.
  • Er is afstemming gezocht tussen het lokaal en Vlaams beleid voor het projectidee.
  • Er is een breed draagvlak voor het projectidee en een uiteindelijke implementatie in een grote groep van Vlaamse lokale besturen is de finale doelstelling. Er werken dus ook minstens 2 lokale besturen samen in een project, maar de voorkeur gaat uit naar projecten die nog meer besturen betrekken.
  • De principes rond openheid en interoperabiliteit die door de Vlaamse overheid gehanteerd worden staan voorop.

Voor wie?

Indieners

Vlaamse steden en gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (voor gemeenschapsmaterie).

Partners

Vlaamse steden en gemeenten, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, intercommunales, provincies, kennisinstellingen (onder de kaderregeling O&O&I), entiteiten van de Vlaamse overheid (in beperkte mate, bv. wanneer een kleine ontwikkeling nodig is om een data-uitwisseling met lokale besturen mogelijk te maken) en de VVSG (of het KCVS).

Onderaannemers

Ondernemingen. 

Nieuw in deze oproep is dat je als partner 2 verschillende rollen kan opnemen:

  • Deelnemer: in deze rol wordt budget voorzien voor een actieve bijdrage aan het project, zoals deskresearch, werkpakketten trekken en uitvoeren, implementatie en opschaling voorbereiden, onderaannemers aanstellen en aansturen, kerngroepen/stuurgroepen/klankbordgroepen mee organiseren en actieve deelname, interne kennisopbouw en -borging, ..., een living lab-omgeving voorzien enzovoort. Het beschikbaar budget is kleiner dan dat van de coördinator maar voldoende om dit soort taken te dekken.
  • Volger: lokale besturen in deze rol kunnen aanspraak maken op een beperkt budget om het project van nabij te volgen en bijvoorbeeld mee lokale werksessies te organiseren, input en feedback te leveren, terugkoppeling naar lokaal beleid en belanghebbenden te doen,… Deze besturen kunnen ook bijdragen door mee te communiceren over het project en bijvoorbeeld oproepen of leerlessen (lokaal) te verspreiden.

De oproep is niet gericht op ondernemingen maar zij kunnen tijdens de uitvoering van de projecten betrokken worden door de projectpartnerschappen voor deelname aan marktverkenningen, als aanbieder van externe begeleiding of als aanbieder van eventuele ontwikkelingen en toepassingen. Ondernemingen kunnen geen partner zijn in een project en dus ook geen rechtstreekse begunstigde van de steun. Zij kunnen enkel door het partnerschap aangesteld worden als onderaannemer. Het spreekt voor zich dat de wet op de overheidsopdrachten nageleefd moet worden maar de principes van innovatief aanbesteden worden sterk aanbevolen.

OPGELET: het co-creatietraject is verplicht voor alle lokale besturen die uiteindelijk een aanvraag willen indienen.

Contact

Stuur bij voorkeur een e-mail naar VLAIO. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan één postadres.