Steunmaatregelen door steden en gemeenten (coronavirus)

Laatst gewijzigd op 7 jan 2022 (Alle wijzigingen)
Geen aanvraag meer mogelijk

Samengevat

Voor wie
Zelfstandigen en ondernemingen
Voor wat
moeilijkheden ingevolge coronavirus
Premies & uitstel van belastingen
varieert per gemeente

Wat houdt de maatregel in

Verschillende steden en gemeenten ondersteunden de getroffen zelfstandigen en ondernemers in de coronacrisis met premies en ander initiatieven. Op deze pagina vond je een aantal voorbeelden van dergelijke initiatieven in de verschillende provincies. 

Voor nog lopende initiatieven verwijzen we naar de maatregel Premies op gemeentelijk en stedelijk niveau

Antwerpen

Antwerpen

De stad Antwerpen heeft verschillende maatregelen voorzien om zelfstandigen en ondernemingen door deze moeilijke periode te loodsen. Hierbij een aantal voorbeelden:

Alle initiatieven vind je op de website Corona: steunmaatregelen van de stad voor ondernemers.

Gent

Stad Gent lanceerde een aantal nieuwe en vernieuwde subsidies voor ondernemers om hun zaak 'future proof' te maken in deze moeilijke tijden. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • heb je als Gentse ondernemer de afgelopen maanden een aanzienlijk omzetverlies geleden (min. 60%) door de coronacrisis dan kan je een beroep doen op:
    • het doorzetterscontract: tot € 5.000 subsidie voor investeringen om je onderneming toekomstbestendig te maken;
    •  de 1-op-1-begeleiding: een subsidie van max. € 500 voor een extern advies- en begeleidingstraject om een duurzame omschakeling te maken naar een aangepast businessmodel, aanpassingen in je diensten- en/of productenaanbod te maken of toekomstbestendige innovaties door te voeren.
  • korte keten: wil je als Gentse landbouwer omschakelen naar de korte keten dan kan je voor advies en investeringen tot € 6.000 subsidie ontvangen. 
  • handelaars en horeca-uitbaters op het grondgebied van Gent die nood hebben aan individuele coaching kunnen een beroep doen op het individuele coachingtraject Reboot Gent 2020 (eerste traject gratis). 

Al deze initiatieven kan je raadplegen op de webpagina Nieuwe subsidies voor ondernemers: maak je zaak future proof.

Kalmthout

Kalmthout voorziet een tweede Kalmthoutse beschermingspremie voor de ondernemingen in haar gemeente die het Vlaams Beschermingsmechanisme 6 of 7 van VLAIO toegekend kregen. Zelfstandigen in hoofdberoep (of gelijkgestelde zelfstandigen in bijberoep) krijgen € 300. Zelfstandigen in bijberoep ontvangen € 150. Zie Kalmthoutse beschermingspremie > zie Tweede Kalmthoutse beschermingspremie.

Sint-Truiden

Sint-Truiden lanceert steunmaatregelen om bedrijven te helpen in deze crisis. Het gaat om subsidies waarmee bedrijven tot 50% van hun interestlasten op overbruggingskredieten (bv. KlimOp van LRM, handelshuurlening van VLAIO, coronalening van PMV, enz..) kunnen recupereren voor een periode van 3 jaar. Aanvragen kan tot 31 december 2021. Zie www.sint-truiden.be/steunmaatregelen-voor-bedrijven.

Tienen

De stad Tienen heeft een 10-puntenplan voor de lokale handel en horeca klaar. Met een hele resem steunmaatregelen wil de stad ondernemers een extra steuntje in de rug geven om de coronaperiode te overbruggen. Naast fiscale vrijstellingen, trekt de stad een promotiebudget van € 20.000 uit en wordt er een tussenkomst in de aankoop van CO2-meters voorzien. Daarnaast zal elke Tienenaar nog dit jaar een T-bon van € 5 kunnen spenderen bij de deelnemende handelaars.

Meer informatie kan je raadplegen op de webpagina 10-puntenplan ter ondersteuning van handel en horeca.

Wetteren

De gemeente Wetteren voorziet een toelage van € 125 voor elke vestigingseenheid waarvoor een corona hinderpremie van VLAIO verkregen werd. Meer informatie in het aanvraagformulier en het reglement.

Vrijgesteld van belasting

Ook de premies die lokale overheden tot en met 31 december 2021 verstrekken in het kader van de coronacrisis zullen belastingvrij zijn in de personen- en vennootschapsbelasting onder bepaalde voorwaarden. Meer informatie kan je terugvinden op de Vlaio website Veelgestelde vragen: welke subsidies worden vrijgesteld van belasting.

De-minimis

Sommige subsidies vermeld op deze pagina vallen onder de toepassing van de Europese de minimis-regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 200.000 bedragen. Gelieve dit best na te vragen bij de Gemeente. Voor meer info zie Veelgestelde vragen: de-minimis.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel en andere maatregelen in de Subsidiedatabank? Dat kan via de gratis 'Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank'.