Premies op gemeentelijk en stedelijk niveau

Laatst gewijzigd op 5 dec 2022 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
starters en kmo’s
Voor wat
ondersteuning ondernemerschap door steden en gemeenten
Premies
bedrag/steunpercentage varieert per stad of gemeente

Wat houdt de maatregel in

Een aantal steden/gemeenten trachten het ondernemerschap te ondersteunen door het verstrekken van subsidies. Ter illustratie worden er hier een aantal opgesomd per provincie.
Het is mogelijk dat de vermelde stad/gemeente over nog andere premies beschikt. Meer informatie hierover kan je terugvinden op hun website.

Provincie Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen:

Niel

Niel biedt een gemeentelijke starterspremie aan startende ondernemingen.

Provincie Limburg

Beringen

Beringen kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen. Je kan ze terugvinden op de website via Ondernemen en Werk > Ondernemen > Handel, horeca en diensten

Lanaken

Lanaken kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen. Je kan ze terugvinden op de website via Ondernemen > Subsidies en steunmaatregelen

Provincie Oost-Vlaanderen

Aalst

Aalst biedt verschillende steunmogelijkheden aan ondernemers te ondersteunen:

  • via het Starterscontract ondersteuning aan starters. Er wordt gewerkt met oproepen. 
  • via het ZorgLab Aalst wordt er begeleiding geboden aan innovatieve zorgondernemers in Oost-Vlaanderen bij het zoeken naar oplossingen voor uitdagingen in de (welzijns)zorg. Ook hier wordt er gewerkt met oproepen.
Gent

Gent kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen.

Provincie West-Vlaanderen

Brugge

Brugge kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen. 

Kortrijk

Kortrijk kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen. Je kan ze terugvinden via de website Onderneem in Kortrijk > premies zoals de:  

Provincie Vlaams Brabant

Leuven

Leuven kent verschillende steunmogelijkheden toe om de ondernemers te ondersteunen. Je kan ze terugvinden via de website Leuven voor ondernemers > Subsidies zoals de:

Affligem

Affligem kent een starterspremie toe aan elke nieuwe onderneming die zijn enige of eerste zetel op het grondgebied van de gemeente vestigt.

Coronacrisis

Verschillende steden en gemeenten ondersteunden de getroffen zelfstandigen en ondernemers in de coronacrisis met premies en ander initiatieven. Hierbij een aantal voorbeelden van nog lopende initiatieven:. 

Antwerpen

De stad Antwerpen heeft verschillende maatregelen voorzien om zelfstandigen en ondernemingen door deze moeilijke periode te loodsen. Alle initiatieven vind je op de website Corona: steunmaatregelen van de stad voor ondernemers.

Gent

Stad Gent lanceerde een aantal nieuwe en vernieuwde subsidies voor ondernemers om hun zaak 'future proof' te maken in deze moeilijke tijden. Meer info op de webpagina Ondersteuning en premies voor ondernemers.

Subsidies kernversterkend detailhandelsbeleid

Een aantal van de hogervermelde premies kunnen de gemeenten uitkeren dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. Deze financiële middelen werden toegekend in het kader van de oproep premiestelsels kernwinkelgebied 2017 aan 51 gemeenten voor verschillende types van subsidies. Van 1 mei tot en met 1 juni 2022 liep er een oproep voor de gemeenten voor Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden. Op 15 augustus tot 15 september 2022 wordt er een nieuwe oproep gelanceerd.  

Informatie over de subsidies zelf kan je enkel op de websites van de betrokken gemeenten terugvinden. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.