Zo zet brouwerij De Halve Maan in op duurzaamheid

Brouwerij De Halve Maan brouwt Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche de Bruges. Het bedrijf zet onder leiding van zesde generatie brouwer Xavier Vanneste volop in op innovatie. Duurzaamheid staat daarbij centraal. De brouwerij zuivert afvalwater tot herbruikbaar water, recupereert warmte en produceert een deel van hun eigen gas en elektriciteit. VLAIO steunde de duurzame investeringen van brouwerij De Halve Maan via de ecologiepremie+.

© Brouwerij De Halve maan

Brugse Zot

In 2005 was het stil aan het Walplein in de Brugse binnenstad. De brouwersfamilie had besloten om alle activiteiten stop te zetten en de merken waren verkocht. Maar Xavier Vanneste wilde toch een herstart doen en kon zijn familie overtuigen: “Sindsdien zijn we een snelgroeiend bedrijf. Sinds de lancering van ons eerste bier Brugse Zot zijn we een vaste waarde geworden.” Na Brugse Zot deden ook bieren als Straffe Hendrik en Blanche de Bruges hun intrede. In 2016 werd een unieke bierpijpleiding geïnstalleerd die het bier van in de Brugse binnenstad tot in de bottelarij aan de rand van de stad brengt. Zo kan elke liter bier op de historische site gebrouwen worden zonder de leefbaarheid van de stad te verstoren.

© De Halve Maan

Ecologische voetafdruk

Met die bierpijpleiding nam het duurzaamheidsverhaal van brouwerij De Halve Maan meteen een stevige start. Door het bier verschillende kilometers ondergronds te vervoeren, werden heel wat vrachtwagenritten uitgespaard. De afgelopen jaren deed de brouwerij verschillende bijkomende ecologische investeringen, zowel voor de brouwerij in het centrum als voor de bottelarij aan de rand van Brugge. Een recent project had als doel zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie. Water was daarbij het centraal thema, want als brouwerij verbruik je veel grondwater. Xavier: “De kernvraag was: hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en zo weinig mogelijk water verbruiken per liter bier?”

Bottelarij aan de rand van de stad © De Halve Maan

Het was de start van het door VLAIO gesteunde afvalwaterzuiveringsproject waarbij de brouwerij haar afvalwater transformeert tot zuiver en herbruikbaar water. “Daardoor kunnen we 70% van ons afvalwater hergebruiken en moeten we dus minder grondwater oppompen. Tijdens die transformatie recupereren we ook restwarmte en produceren we proceswarmte. Daarmee wekken we biogas op. Het eindresultaat is dat we niet enkel afvalwater recycleren, maar ook 30% van ons gasverbruik zelf produceren.”

Op moeilijkere momenten hadden we VLAIO-steun waardoor investeren in duurzaamheidsprojecten toch mogelijk was.

Xavier Vanneste
Zaakvoerder brouwerij De Halve Maan
 

Steun via ecologiepremie+

Brouwerij De Halve Maan kreeg VLAIO steun via de ecologiepremie+ voor het waterzuiveringssysteem, de biogasproductie, de energierecuperatie door restwarmte en een koelingsinstallatie. 

Plan jij ook een ecologische investering? Bekijk snel het overzicht van ecologiesubsidies.

 

De laatste jaren werd de brouwerij echter ook getroffen door de verschillende crisissen. “Dan is het niet evident om investeringen in duurzaamheid te doen”, legt Xavier uit. “Op die moeilijke momenten hadden we de steun van VLAIO, waardoor dat allemaal wél mogelijk was en we toch ook met die belangrijke projecten bezig konden zijn. Zij activeerden ons om duurzame stappen te zetten. Momenteel delen we onze ervaringen met andere ondernemers en raden hen VLAIO-steun aan, want wij zijn erg fier dat we meteen mee op de kar sprongen! Hopelijk kunnen we zo ook andere industrieën inspireren tot dit soort plannen."

© De Halve Maan

Altijd ruimte voor verbetering

De Halve Maan blijft werken aan duurzaamheid. “We houden onze mensen scherp, er is altijd ruimte voor verbetering!”, aldus Xavier. “Eigenlijk is duurzaamheid een mentaliteit en iets van alle dagen . We kijken steeds waar we ons verder kunnen optimaliseren.” De brouwerij bekijkt bijvoorbeeld hoe het de retourstroom van leeggoed nog meer kan recupereren. “We willen mensen motiveren om herbruikbaar glas te retourneren naar de brouwerij. Dat is economisch interessant én duurzamer. We zijn er meer dan ooit mee bezig.”

Duurzaamheid is een mentaliteit. We kijken steeds waar we ons verder kunnen optimaliseren.

Xavier Vanneste
Zaakvoerder brouwerij De Halve Maan
 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.