Warmte- en energierecuperatie levert Delhaize Lochristi lagere energiefactuur op

AD Delhaize Lochristi gebruikt koelinstallaties om producten vers te houden. De motoren van die installaties geven warmte af die gerecupereerd wordt om de winkel te verwarmen. Om het koelproces nog efficiënter te maken, investeert de supermarkt in een gloednieuwe energieterugwinningsunit. Deze unit is goed voor het klimaat en levert AD Delhaize Lochristi een lagere energiefactuur op. VLAIO steunde deze investering via GREEN investeringssteun.  

© AD Delhaize Lochristi

Energiezuinige supermarkt 

De zelfstandige Delhaize in Lochristi bestaat sinds 1997 en breidde al meermaals uit. De oorspronkelijke buurtwinkel is vandaag een ruime, moderne supermarkt die sterk inzet op verse producten zoals fruit, charcuterie en zelfgebakken brood. Het huidige bedrijfsgebouw werd in 2019 in gebruik genomen en beschikt over tal van duurzame innovaties. Zaakvoerder Dany Van Assche: “Toen we besloten om voor een nieuw en groter pand te kiezen, wilden we dat ineens zo energiezuinig mogelijk maken.” 

Restwarmte recupereren 

Om voedingsproducten optimaal te kunnen bewaren, is heel wat energie nodig voor koeling. Daarom investeerde de supermarkt de laatste jaren in maatregelen om haar energieverbruik te reduceren. Zo werd een bestaande koelinstallatie op freon vervangen door een energiezuinige CO2-installatie. De installatie biedt een koelvermogen van 225 kW waarvan 96 kW warmte gerecupereerd kan worden voor vloerverwarming in de kantoren en de hallen. Dany: "We waren een van de eerste Delhaize-vestigingen die vloerverwarming liet installeren. Onze nieuwe koelkasten hebben ook veel vaker glazen deuren, waardoor het energieverlies daalt.”  

De nieuwe energierecuperatie-unit doet het energieverbruik beduidend dalen.

Dany Van Assche
Zaakvoerder AD Delhaize Lochristi

Daarnaast investeerde Dany in een energieterugwinningsunit. Dany: “Koelmiddel dat onder hoge druk staat bevat veel energie. Deze unit kan een deel van die energie terugwinnen door ze om te zetten in een roterende beweging. Die energie kan gebruikt worden om de compressor te ontlasten bij het comprimeren van het koelmiddel dat nog onder lage druk staat. Zo doet de unit het energieverbruik beduidend dalen.” AD Delhaize Lochristi kocht twee energierecuperatie-units aan, goed voor een totale netto energiereductie van zo'n 68.000 kWh/jaar en een indirecte CO2-reductie van 15 ton per jaar.

VLAIO steun

VLAIO financierde een deel van de energieterugwinningsunits. Die financiële steun was een belangrijke motivatie voor Dany om de stap te zetten: "Ik kan het iedereen aanraden. Er zijn zelfs al zaakvoerders van andere winkels bij ons komen kijken hoe wij alles aanpakken.” Omdat deze technologie breed inzetbaar is in supermarkten, staat hij intussen in de technologieënlijst van de ecologiepremie+

Via de ecologiepremie+ steunt VLAIO ook koelsystemen tot 300kW op alternatieve koudemiddelen op basis van CO2 of niet-gehalogeneerde koolwaterstoffen als het gaat om ruimtes, producten of processtromen koelen. Comfortkoeling of huishoudelijke koeling komen niet in aanmerking. 

Op het dak liggen meer dan 1600 zonnepanelen © AD Delhaize Lochristi

Energieverbruik daalt drastisch 

AD Delhaize Lochristi neemt ook andere maatregelen om het pand zo energiezuinig mogelijk te maken. Op het dak van de winkel liggen meer dan 1600 zonnepanelen en zowel het dak als de vloer werden geïsoleerd. Dany: “We plaatsten meer isolatiemateriaal dan wettelijk verplicht. In het dak gingen we zelfs van 12 naar 24 centimeter. Bovendien lieten we drie grote tanks plaatsen voor regenwaterrecuperatie. Dat water gebruiken we onder meer als koelwater en om de toiletten door te spoelen." 

Al die inspanningen zorgen voor een lagere energiefactuur. Dany: “Sinds we naar onze nieuwe vestiging zijn verhuisd, zijn onze energiekosten drastisch gedaald. Een aardgasaansluiting hebben we zelfs niet meer: onze zonnepanelen en de restwarmte van de koelinstallaties volstaan om onze winkel op elk moment behaaglijk warm te houden. Vroeger bedroegen onze maandelijkse energiekosten al snel 15.000 euro. Vandaag is de winkel meer dan dubbel zo groot en toch is ons energieverbruik maar de helft in vergelijking met onze oude winkel. Door de stijgende energieprijzen trekt die verhouding zich niet rechtlijnig door in de kosten, maar ook die liggen lager dan vroeger. Dat is echt een opmerkelijk verschil.” 

Onze nieuwe winkel is dubbel zo groot als de oude, en toch bedraagt onze energiefactuur nog maar de helft.

Dany Van Assche
Zaakvoerder AD Delhaize Lochristi

Groene toekomst 

Ook de komende jaren wil AD Delhaize Lochristi blijven inzetten op duurzame innovatie. Zo is de ledverlichting deels geautomatiseerd, zodat de lichten vanzelf uitgaan. Het bedrijf bekijkt ook de mogelijkheden om energieoverschotten van de zonnepanelen kortdurend te kunnen bewaren in plaats van ze op het stroomnet te zetten. Dany Van Assche: “Op zondagnamiddag zijn wij gesloten, maar onze zonnepanelen produceren dan heel wat energie. We bekijken nu of we een batterij-unit kunnen plaatsen die dat energieoverschot enkele uren of dagen bijhoudt, zodat we het op een later tijdstip kunnen gebruiken. Zo laten we niets verloren gaan. Twee collega-uitbaters testen de technologie momenteel uit: als zij hun projecten positief evalueren, zullen wij er wellicht ook voor gaan. Ook het hoofdkantoor van Delhaize voert zeer binnenkort een energieaudit uit in onze winkel. Daaruit zal blijken waar we nog meer kunnen besparen.” 

 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.

Wil je je investeringsplannen bespreken? Contacteer dan een VLAIO bedrijfsadviseur.