Vastgoedgroep Dewaele wacht niet tot ze gehackt worden

Cybersecurity is een must voor commerciële organisaties. Vastgoedgroep Dewaele raadpleegde via een cybersecurity verbetertraject een specialist om hun cyberbeveiliging te verbeteren.

Jan Tanghe, hoofd IT bij Dewaele

Niet wachten tot hacking 

Dewaele heeft meer dan 200 werknemers die actief zijn over heel Vlaanderen. Tegen 2025 wil de onderneming 70 nieuwe kantoren openen. Omdat ze actief zijn in de vastgoedsector, hebben hun makelaars vaak te maken met gevoelige klantengegevens zoals loonfiches en identificatienummers. Bovendien zijn hun medewerkers sterk afhankelijk van IT om de verkoop af te ronden. Jan Tanghe (hoofd IT Dewaele): “We beseften dat we niet achterover konden leunen en wachten tot hackers op een dag zouden proberen om onze systemen te infiltreren. De vraag is immers niet of het zal gebeuren, maar wanneer.”

Dewaele had hun beveiligingssysteem nooit eerder onder de loep genomen, en besloot om beroep te doen op een externe beveiligingsspecialist om een audit uit te voeren. Via een cybersecurity verbetertraject kwamen ze terecht bij cybersecurity specialist Toreon.

We beseften dat we niet achterover konden leunen en wachten tot hackers op een dag zouden proberen om onze systemen te infiltreren.

Jan Tanghe
Hoofd IT bij Dewaele
 

Jouw bedrijf ook beschermen?

Krijg 50% steun om jouw onderneming te wapenen tegen cybercriminelen. Start jouw cybersecurity verbetertraject vandaag. Ontdek de drie pakketten. 

 

Drie fasen: analyse, rapport en journey

De audit van Toreon verliep in drie fasen. Ze startten met de analysefase, het testen van de infrastructuur: welke technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen, processen en rollen zijn al aanwezig binnen de organisatie? Op basis daarvan stelde Toreon in een tweede fase een rapport en roadmap op. In dat rapport staan de zakelijke en technische risico’s beschreven. De roadmap is een stappenplan om de belangrijkste risico’s te elimineren. De derde fase is de ‘journey’. In die fase kon Dewaele beroep doen op de brede expertise van Toreon. Afhankelijk van de noden van de klant, helpt Toreon met uiteenlopende zaken: uitwerken van nieuwe policies en processen, optimaliseren van cloudconfiguratie, coaching, extra penetratietesten uitvoeren. Bij Dewaele lag de focus op sensibilisering binnen de organisatie. 

Beveilig je bedrijf, start bij je personeel

Dankzij het cybersecurity verbetertraject kon Dewaele de belangrijkste beveiligingsproblemen eerst aanpakken. Siebe De Roovere (Toreon): “Een bedrijf beveiligen is immers vergelijkbaar met het beveiligen van een huis: je kan de ramen op de tweede verdieping voorzien van kogelvrij glas, maar als je voordeur openstaat, heeft dat weinig effect”.

Dewaele startte bij het personeel. Jan Tanghe: “Het personeel vormt een belangrijk deel van de firewall van het bedrijf. Samen met Toreon stelden we een phishing mail op om te testen hoe alert het personeel is. Met deze valse e-mail kregen we binnen luttele seconden persoonlijke gegevens van medewerkers”. Daarop organiseerde Toreon een webinar om medewerkers te sensibiliseren en te informeren over goede beveiliging. Jan Tanghe: “Ook nieuwe medewerkers worden tijdens hun introductie gesensibiliseerd over het belang van cyberveiligheid en het veilig beheren van bedrijfs- en klantengegevens”.

Een bedrijf beveiligen is vergelijkbaar met het beveiligen van een huis: je kan de ramen op de tweede verdieping voorzien van kogelvrij glas, maar als je voordeur openstaat, heeft dat weinig effect

Siebe De Roovere
Consultant bij Toreon

Routekaart voor de toekomst

De samenwerking met Toreon liep vlot en Dewaele kreeg zicht op wat ze moesten verbeteren, nu en in de toekomst. Jan Tanghe: “We weten nu duidelijk wat goed functioneert en waar we moeten verbeteren. We hebben ook een routekaart om onze beveiligingsniveaus in de toekomst te blijven controleren en verbeteren.”

 

Maak cyberveiligheid ook jouw prioriteit

Wil je net als Dewaele voorkomen in plaats van te genezen? Volg dan ook een cybersecurity verbetertraject bij een van de negen erkende dienstverleners. VLAIO komt tussen voor 50% van de kost.

Ontdek het aanbod