Triple Helix helpt chemie-industrie verduurzamen

Triple Helix Molecules as a Service nam als één van de eersten intrek in BlueChem. Intussen werkt de Antwerpse holding, actief in het verduurzamen en circulair maken van industrieën, volop aan zijn groeiplannen met binnenkort een eerste labo, de oprichting van drie spin-offs en eind dit jaar de eerste spadesteek voor de ontwikkeling van een PU-fabriek op het NextGen District. Ook VLAIO biedt de nodige ondersteuning.
© Port of Antwerp-Bruges

“Binnen BlueChem zitten we in een ecosysteem dat ons de juiste tools en contacten geeft om onze ambities waar te maken”, vertelt Steven Peleman, CEO van Triple Helix Molecules as a Service. Toen hij tijdens het alpineskiën zag dat zijn favoriete gletsjer plots weg was, stelde hij zich de vraag of hij als innovatie-expert zijn carrière geen nieuwe wending kon geven. Het resultaat is Triple Helix Molecules as a Service.

“De grootste uitdaging is de afwachtende houding binnen de industrie om de circulaire switch te maken. Mijn ambitie is om iedereen bij dat duurzame verhaal te betrekken”, vertelt Peleman. “Ik ben begonnen met een euro en nu zitten we in een eindsprint voor de opbouw van een PU-fabriek van 70 miljoen euro. Als ondernemer word je altijd blootgesteld aan risico’s, in eender welke sector. Maar het is ook je plicht om in actie te komen. Met onze holding wil ik ook anderen engageren om in gang te schieten door een faciliterende rol te spelen.”

De grootste uitdaging is de afwachtende houding binnen de industrie om de circulaire switch te maken. Mijn ambitie is om iedereen bij dat duurzame verhaal te betrekken

 

Steven Peleman
CEO Triple Helix Molecules as a Service

Een circulaire filmstudio

Wat zou werken om een versnelde duurzaamheidstransitie in de chemie-industrie te bekomen? Vanuit die onderzoeksvraag richtte Peleman Triple Helix op, van waaruit diverse spin-offs moeten volgen om die transitie ook daadwerkelijk mogelijk te maken. “Rapporten van consultancybedrijven over hoe we de circulaire economie precies moeten vormgeven, zijn er voldoende. Alleen levert dat bitter weinig actie op. Daarom is het onze missie om zelf nieuwe oplossingen te ontwikkelen en te vermarkten die hele industrieclusters moeten helpen transformeren”, legt Peleman uit. “Je kan Triple Helix Molecules as a Service gerust beschouwen als een overkoepelende filmstudio die rond vier genres filmproducties – lees spin-offs – zal creëren. Meer bepaald leggen we de focus op activiteiten in de recyclagesfeer, rond digitalisatie, op logistiek vlak en op vlak van de gebruiker, maar telkens om materiaalkringen te sluiten.”

© Port of Antwerp-Bruges

Kwaliteitslabel

En dat doet de holding vanuit BlueChem. “Bij vele incubatoren huur je gewoon een kantoorruimte. Bij BlueChem liggen de kaarten anders: we bevinden ons hier in een ecosysteem dat een overvloed aan kennis over en contacten in de chemiesector heeft. Bovendien gaat het om een incubator met een sterke positionering, zowel op industrieel als technologisch vlak. Dat maakt van BlueChem meteen ook een soort van kwaliteitslabel voor start-ups, kmo’s, kennisinstellingen en financierders.”

Triple Helix Molecules as a Service werd opgericht vanuit een basisidee om een duurzame transitie te faciliteren, zonder goed te weten in welke vorm dat zich zou manifesteren. Vanuit BlueChem heeft de holding intussen een sterke evolutie doorgemaakt. Ideeën werden concreter en na één incubatorjaar werd de aanvraag voor een PU-fabriek ingediend. Daarrond ontsproot zich een eerste spin-off (Sure PUre) en binnenkort opent Triple Helix nog een labo binnen BlueChem.

“We slagen hierin door de juiste partners, specialisten en financiering te zoeken. BlueChem heeft onze plannen direct toegejuicht en ondersteund door mee de contacten met de stad en de haven te bevorderen. En niet onbelangrijk: op aangeven van BlueChem verschijn je ook regelmatig in de media. De incubator laat zien dat hier effectief impactvolle realisaties worden ontwikkeld, waardoor ondernemers en bedrijven spontaan bij ons komen aankloppen om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.”

BlueChem is een ankerpunt dat geloofwaardigheid en connectiviteit biedt. Hetzelfde kan gezegd worden van VLAIO. Er is een directe lijn tussen de twee en daar plukt ook Triple Helix Molecules as a Service de vruchten van. “We krijgen vlotte toegang tot ondersteuning inzake subsidiedossiers en onderzoeksinitiatieven. We plannen bijvoorbeeld verschillende innovatiedossiers die binnen de VLAIO-focus passen en hebben recent ook een Baekeland-doctoraatsproject ingediend.”

We krijgen bij VLAIO vlotte toegang tot ondersteuning inzake subsidiedossiers en onderzoeksinitiatieven.
 

Steven Peleman
CEO Triple Helix Molecules as a Service

Kruissnelheid

Intussen werkt Triple Helix Molecule as a Service volop aan de uitbouw van Art of Eco International, waarmee het bouwproducten uit steenpuinrecyclaat zal ontwikkelen. Ook een IT-spin-off staat in de pijplijn. “BlueChem slaagt erin om onze kruissnelheid te volgen en dat is voor ons een enorme meerwaarde.”

 

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk! 

Snel naar de expertisedatabank