Toptapijten met een circulaire mindset

Jozefien Forton van Maison Forton ontwerpt en creëert duurzame tapijten van topkwaliteit, lokaal geproduceerd en met een kleine ecologische voetafdruk. Duurzaam is slechts de eerste stap. De volgende –100% circulaire tapijten op de markt brengen – ligt binnen handbereik, dankzij de innovatieve starterssteun van VLAIO. 

Jozefien Forton (oprichtster Maison Forton): “Zeven jaar lang was ik verantwoordelijk voor de sales en productontwikkeling van een grote tapijtenproducent uit West-Vlaanderen. Ik werkte vooral in Scandinavië, de Benelux en Zuid-Europa en ondersteunde de klanten bij het samenstellen van nieuwe collecties. Toen de vraag naar duurzame tapijten steeds luider begon te klinken, bleek het moeilijk om daarop te antwoorden vanuit het middensegment. En laat nu juist duurzaamheid écht mijn ding zijn.” 

Waar vakantie al niet goed voor is  

Jozefien: “Het moet beter kunnen met ons interieur, bedacht ik. Beter, als in: geen greenwashing, geen producten uit lageloonlanden, geen gigantische vervuiling doordat producten ingevlogen worden. Daarom besliste ik vorig jaar om zelf de handen uit de mouwen te steken en richtte ik Maison Forton op. De eerste stap zette ik tijdens mijn vakantie in Noord-Italië. Toen bleek dat de fabriek van mijn garenproducent zich slechts op een uur van onze vakantieplek bevond.., sprong ik in de auto en reed naar hem toe. Hij bleek meteen bereid mee op de kar te springen, et voilà. Waar vakantie al niet goed voor is.” 

“Een eigen bedrijf leiden, is anders dan werken in een grote organisatie. Het is hands-on en je bent van heel dichtbij betrokken bij elke stap in het productieproces. Ik zocht leveranciers, testte de kwaliteit van garens en proefproducten, selecteerde de juiste kleuren en formaten. Na een jaar kwam de eerste collectie van Maison Forton op de markt, ‘Rounded 01.’, verwijzend naar de zachte, afgeronde hoeken. Die symboliseren voor mij positiviteit, een zachte revolutie. In deze drukke en snel veranderende tijden willen mensen willen zich thuis goed voelen. Na Rounded 01. lanceren we binnenkort een nieuwe collectie, geïnspireerd door natuur, stenen en organische vormen. Allemaal vanuit hetzelfde idee: lokaal geproduceerde tapijten van topkwaliteit, met een circulaire mindset. En lokaal geproduceerd, mag je écht lokaal noemen want na een zoektocht over heel Europa vond ik in eigen land een producent die perfect past bij wat Maison Forton wil maken.” 

Van duurzaam naar circulair: een kleine stap? 

Lore Veelaert, bedrijfsadviseur bij VLAIO, kwam eind 2022 in contact met Jozefien van Maison Forton. Lore: "Jozefien kwam bij mij terecht nadat een collega me op haar businesscase wees. Als voorbereiding voor een aanvraag voor innovatieve starterssteun namen we samen de productlevenscyclus onder de loep: van ontwerp tot productie en van distributie tot verkoop. We lijstten de kritische punten op en brachten de uitdagingen bij materiaalkeuze en  verkoopstrategie in kaart. Uit de vele ideeën die deze oefening opleverde, beslisten we te focussen op onderhoud, materialisatie en een terugnamesysteem.” 

Jozefien: “Maison Forton produceert nu duurzame tapijten die bestaan uit 80% gerecycleerd materiaal. Da’s mooi, maar we willen volledig circulair produceren. Een pionier zijn in de tapijtenwereld. Als bedrijfsadviseur circulaire economie is Lore daarbij een fantastisch klankbord en sparringpartner. Ze helpt me om alles in kaart te brengen: wat bestaat er al op de markt? Welke circulaire businessmodellen komen in aanmerking? Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor een duurzame kmo als de onze? Die inspiratie en informatie bracht focus: we richten ons met onze volledig circulaire tapijten in eerste instantie op hotels en kantoren.”  

Lokaal geproduceerd mag je écht lokaal noemen, het hele productieproces vindt plaats in Europa.

Jozefien Forton
Zaakvoerder maison Forton

Een circulair netwerk 

Jozefien: “Het is een complexe sector, en ook de begrippen duurzaamheid en circulariteit vult niet iedereen op dezelfde manier in. Daarom is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen, om andere impactondernemers te leren kennen. Mensen met dezelfde drive, die begrijpen waar je mee bezig bent – en die het starten van een onderneming met pionieren combineren. Het gaat ook om de juiste klanten vinden, de beste producenten. Ook daarvoor ben ik zo blij met Lore. Kent ze iemand in haar netwerk waarvan ze denkt dat die mij kan helpen, dan brengt ze mij met die persoon in contact.” 

Lore Veelaert: "Jozefien heeft al mooie stappen gezet met Maison Forton. Zo ontving ze van Flanders DC een Golden Ticket ontving voor de VLAIO innovatieve starterssteun. Daarmee mocht ze rechtstreeks door naar de finale pitchronde. Ook daar scoorde haar voorstel goed en kon ze ermee van start. Ook  op zak intussen: een selectie door Circular Kickstart.” 

 

Ook interesse in innovatieve starterssteun? 

Kleine, startende ondernemingen (< 2 jaar) met een innovatief idee kunnen via innovatieve starterssteun financiële steun en externe begeleiding en advies krijgen.

De nieuwe oproep staat open vanaf 3 januari 2024.