Moderna Products recupereert proceswarmte om kantoren en magazijnen te verwarmen

Van hondenmanden tot eetkommetjes: Moderna Products creëert slimme kunststofproducten voor huisdieren. Voor de gloednieuwe hoofdzetel in Izegem koos het bedrijf voor duurzame, energiezuinige gebouwen en installaties. De warmte die vrijkomt tijdens het productieproces is prima geschikt om de gebouwen te verwarmen. Met een ecologiepremie+ zette VLAIO mee zijn schouders onder het warmterecuperatieproject.
Moderna Products creëert kunststofproducten voor huisdieren © Moderna Products

Topspeler in huisdierproducten

Moderna Products, opgericht in 1932, produceert allerlei toebehoren voor huisdieren: kattenbakken, eetkommetjes, transportkooien … Het bedrijf doet alles zelf, van design tot productie en verkoop. De producten komen op de markt onder de merknaam MODERNA of onder gekende private labels bij oa. Tom & Co, Aveve en Maxi Zoo. De onderneming behoort wereldwijd tot de top 3 in zijn sector en opende in 2015 een tweede productiesite in Gaffney (VS).

Duurzame site

Voor de nieuwe site in Izegem, die sinds 2022 in gebruik is, koos Moderna Products voor een duurzame aanpak. “We hebben bewust geïnvesteerd in goed geïsoleerde gebouwen en in energiezuinige, vaak elektrische machines”, zegt zaakvoerder Bart Bonte. “We plaatsten meer dan 6.000 zonnepanelen en opteerden voor sensorgestuurde ledverlichting. Als bergruimte kozen we voor een volledig geautomatiseerd magazijn van 40 meter hoog: zo kunnen we veel opslaan op een kleine oppervlakte, en hebben we geen verlichting, verwarming of koeling nodig.”

De hoofdzetel in Izegem © Moderna Products

“In ons productieproces stappen we geleidelijk over naar meer duurzame grondstoffen. We gebruiken inmiddels 20 procent gerecycleerde materialen, en dat willen we tegen 2025 nog verhogen naar 35 procent. Ongeveer één derde van al het pmd-afval dat in Vlaanderen wordt ingezameld, belandt in gerecycleerde vorm in ons productieproces. Daartoe werken we nauw samen met de hele keten, van sorteerder tot compounder.”

Onze spuitgietmachines moeten warm genoeg zijn om kunststofgranulaat te laten smelten. Tegelijk mogen ze niet té warm worden. Daarom hebben we ook koeling voorzien. We kiezen zoveel mogelijk voor ‘free-cooling’: een passieve koeltechniek die gebruik maakt van buitenlucht. De restwarmte gebruiken we in de winter om onze gebouwen te verwarmen.
Bart Bonte
Zaakvoerder Moderna Products

Proceswarmte recupereren

De hoofdmoot van het productieproces bestaat bij Moderna Products uit geavanceerde spuitgiettechnieken. Daarbij wordt gesmolten kunststof onder hoge druk in een matrijs gespoten om de gewenste vorm te creëren. Bart Bonte: “Onze spuitgietmachines moeten warm genoeg zijn om kunststofgranulaat te laten smelten. Tegelijk mogen ze niet té warm worden: de olie in de reservoirs moet altijd ongeveer 40°C zijn. Daarom hebben we ook koeling voorzien. We kiezen zoveel mogelijk voor ‘free-cooling’: een passieve koeltechniek die gebruik maakt van buitenlucht. De restwarmte gebruiken we in de winter om onze gebouwen te verwarmen.” 

Verpakkingsafdeling © Moderna Products

“Om onze proceswarmte te kunnen recupereren hebben we een specifiek systeem geïnstalleerd. Dat omvat onder meer een warmtewisselaar en een aangepast verwarmingssysteem met vloer- en plafondverwarming in alle kantoren. Ook in onze verpakkingsafdeling ligt vloerverwarming. Voor de zekerheid hebben we ook nog een warmtepomp laten plaatsen, maar die hebben we afgelopen winter niet gebruikt. Op maandagochtend was een extra trui soms welkom, maar verder heeft onze recuperatiewarmte altijd volstaan. In de zomer zullen we de warmtepomp wel gebruiken om onze gebouwen te koelen.” Deze zal gevoed worden door onze zonnepanelen. Gelukkig zijn onze kantoren noordgericht en vragen dus weinig extra koeling.

De premie zorgde ervoor dat de investering haalbaar bleef. Ik zou het zeker aanraden aan andere bedrijven.
Bart Bonte
Zaakvoerder Moderna Products

Ecologiepremie+ van VLAIO

Het nieuwe warmterecuperatiesysteem kostte in totaal ongeveer 447.000 euro. “Dat is duurder dan een conventionele installatie op fossiele brandstoffen, maar het is veel duurzamer en energiezuiniger”, aldus Bart Bonte. “Ongeveer 40 procent van het totale bedrag – zo’n 178.000 euro – werd gesubsidieerd door VLAIO, via de ecologiepremie+. Die steun was vooral bedoeld voor de eigenlijke warmterecuperatie-installatie. Het verdere systeem, met de vloer- en plafondverwarming, hebben we zelf betaald. Het subsidiebedrag werd in schijven uitbetaald, volgens de vorderingen van de werken. De premie zorgde ervoor dat de investering haalbaar bleef. Ik zou het zeker aanraden aan andere bedrijven.”
 

© Moderna Products

Rooskleurige toekomst

Ook de komende jaren blijft Moderna Products werken aan een duurzame toekomst. De investeringen in de nieuwe site werpen hun vruchten af, en het productieproces wordt steeds groener. Door de recente prijsstijgingen is de vraag naar duurzame producten momenteel iets kleiner, maar het bedrijf houdt vast aan zijn doelstelling om 35 procent gerecycleerde grondstoffen te gebruiken. “We gaan ervan uit dat het klimaat snel weer op de radar zal komen. Daarom zoeken we een goede balans tussen prijs en duurzaamheid”, aldus Bart Bonte.

“In 2023 willen we daarnaast ook extra inzetten op de fysieke en mentale gezondheid van onze mensen. Via ons Green Team willen we iedereen bij onze duurzame keuzes betrekken. Zo vormen we samen één gezonde en duurzame familie.”

 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.