Met algoritmen versnelt Motulus de planning(suitdagingen) in de luchtvaartsector

Vluchten en werkschema’s inplannen zijn vaak zeer complex en tijdrovend voor luchtvaartmaatschappijen. Via een VLAIO onderzoeksproject ontwikkelde Motulus algoritmen waarmee die grootschalige roosteringsproblemen relatief snel opgelost worden en dat levert een aanzienlijke kostenreductie en tevreden werknemers op. Hun deelname aan FINMIX hielp hen goed geïnformeerde keuzes te maken over de weg die ze met hun bedrijf uitwilden. 

Motulus

Wereldkrakken in algoritmen 

In 2015 startten Wim Vanroose, professor aan de Universiteit van Antwerpen, Przemyslaw Klosiewicz en Benjamin Algoet Motulus op. Ze brachten hun kennis en expertise samen en zijn intussen uitgegroeid tot de wereldtop inzake optimalisatie en algoritmen. Het team van Motulus bestaat uit wetenschappers, wiskundegeniën en informaticaspecialisten, en ontwikkelt geavanceerde optimalisatiealgoritmen. Daarmee helpen ze bedrijven onder meer bij uitdagingen op het vlak van planning.

Wim Vanroose: “In 2018 zagen we opportuniteiten en besloten we onze software naar de luchtvaartsector te brengen om de operationele efficiëntie voor maatschappijen te verbeteren en de operationele kosten te verlagen. Motulus.Aero zag zo het levenslicht.”

Onze algoritmen verbeteren operationele efficiëntie en verlagen planningskosten.

Wim Vanroose
medeoprichter Motulus

Planners van formaat 

Benjamin Algoet: “Luchtvaartmaatschappijen staan voor complexe planningsuitdagingen. Als je een vloot bekijkt, gaat het al snel om tientallen vliegtuigen en honderden tot duizenden piloten en crew members die ingeroosterd moeten worden. Daarnaast zijn er ook heel wat randvoorwaarden waar je rekening mee moet houden: kwalificaties, historiek en beschikbaarheid van piloten en stewards, verlofperiodes, beperkingen op het aantal vlieguren, … Dat kun je niet zomaar even in een Excelbestandje gieten.”

“Een proefproject bij een Europese luchtvaartmaatschappij toonde aan dat onze software veel performanter was dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn we in staat om op zeer korte termijn tot een resultaat te komen waardoor luchtvaartmaatschappijen snel kunnen schakelen. De planningssoftware houdt bijvoorbeeld ook rekening met het mogelijk uitvallen van medewerkers en plant daarom op een doordachte, geoptimaliseerde manier ‘standby’ piloten en crew members mee in. Er wordt ook hard rekening gehouden met het welzijn en de voorkeuren van de medewerkers, iets wat vandaag de dag echt belangrijk is.”

“Met dit proefproject zijn we naar VLAIO gestapt en dienden we een onderzoeksproject in dat intussen is afgerond. Bedrijfsadviseur Bjorn Kiekens begeleidde ons bij het uitwerken en indienen van de aanvraag. Dankzij de steun konden we twee commerciële planningsoplossingen ontwikkelen voor de luchtvaartsector en kunnen we nu onze bedrijfsvoering verder uitbouwen. Onze software is namelijk ook interessant voor andere sectoren, denk maar aan de spoorwegindustrie.”

Nieuwe financieringsinzichten door FINMIX

Daarnaast nam Motulus ook deel aan FINMIX, een VLAIO programma waarbij ondernemers hun business en financieel plan voorleggen aan een panel van financieringsexperten. 

Benjamin: “FINMIX was voor ons een interessante ervaring die ons heel wat slimmer maakte. Door verschillende financiers samen te brengen – banken, business angels, VC’s, PMV - leer je niet enkel welke financieringsmogelijkheden er zijn, maar vooral ook hoe externe investeerders naar bedrijven kijken en wat de implicaties van extern kapitaal zijn voor je bedrijf. Ook de tips over hoe we ons bedrijf beter in de markt kunnen zetten en de feedback op onze pitch – zowel in de voorbereiding door VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier als nadien door de experten – waren uiterst waardevol.” 

“Na onze FINMIX-sessie hebben we nog gesprekken gehad met verschillende partijen. Heel dit traject heeft ons geholpen om goed geïnformeerde keuzes te maken en bewust te worden van ons eigen bedrijf. We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat we momenteel nog niet met externe investeerders in zee willen gaan en op eigen kracht onze omzet naar boven willen halen.”

“Aan andere bedrijven zou ik aanraden om deel te nemen wanneer ze matuur genoeg zijn en een jaar later financiering overwegen. Het is belangrijk om voldoende tijd in te bouwen tussen je deelname en de daadwerkelijke financiering. Neem de tijd om met verschillende partijen te praten en alle pistes te bekijken.”
 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.

Nood aan een verhelderende kijk op jouw financieringsmogelijkheden?

FINMIX biedt je de mogelijkheid om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix.

Schrijf je in voor één van onze FINMIXdagen.