Kwaliteitsvollere zorgmaaltijden dankzij FoodCare

De kwaliteit van maaltijden in zorginstellingen blijft een grote uitdaging. Daarom hebben Flanders’ FOOD, ILVO Vlaanderen en hogeschool VIVES de handen in elkaar geslagen in het COOCK+- project FoodCare. Met steun van VLAIO zetten ze kennis om in praktische toepassingen die zowel zorgorganisaties als voedingsbedrijven vooruit helpen. Greet Cleemput (Flanders’ FOOD): “Voeding kan in de zorg het verschil maken tussen kwetsbaarheid en vitaliteit.”

Foto's van event 'Slimmer eten in de zorg’ © Flanders' FOOD

Brug tussen zorg en voeding

FoodCare is ontstaan uit Nutrition Health Care System (NuHCaS), een open expertise- en innovatiecentrum met als doel om het potentieel van voeding beter te benutten door de voedings- en gezondheidssector samen te brengen. “We merkten dat de communicatie tussen voedingsbedrijven en zorginstellingen vaak te wensen overliet, waardoor kansen onbenut bleven,” legt Greet Cleemput (program manager Flanders’ FOOD) uit. “Tijdens het proces van grondstof tot serveren van de maaltijd gaat vaak kwaliteit verloren. Door de processen beter af te stemmen, kan de voedingswaarde, smaak en presentatie van maaltijden aanzienlijk verbeterd worden. Dat was ons doel met FoodCare.”

Tijdens het proces van grondstof tot serveren van de maaltijd gaat vaak kwaliteit verloren. Door de processen beter af te stemmen, kan de voedingswaarde, smaak en presentatie van maaltijden aanzienlijk verbeterd worden.

Greet Cleemput
program manager Flanders’ FOOD

Modeltrajecten

FoodCare ging pragmatisch te werk door zorginstellingen, voedingsproducenten en grootkeukens te bevragen en zo de grootste pijnpunten in kaart te brengen. “Samen met onze partners hebben we vijf modeltrajecten uitgewerkt, gericht op populaire maaltijdcomponenten zoals broccoli, krokante vis, kipfilet en verrijkte puree,” vertelt Greet. “Broccoli moet na bereiding vooral zijn groene kleur en knapperigheid behouden, terwijl gepaneerde visproducten krokant moeten blijven en kipfilets niet mogen uitdrogen. Voor de verrijkte puree onderzochten we hoe de toevoeging van eiwitten de voedingswaarde kon verhogen, om zo beter in te spelen op de verhoogde eiwitbehoefte van ouderen. We gingen op zoek naar een evenwicht tussen praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten om maaltijden en hun samenstelling beter te kunnen afstemmen op de specifieke voedingsnoden van de consumenten” voegt ze eraan toe.

© Flanders' FOOD

Innovatie als drijfveer

Een interessante innovatie vanuit FoodCare is een voorspellend experimenteel model dat aangeeft welke combinatie van proces- of productparameters nodig is om de gewenste kwaliteit van maaltijdcomponenten te realiseren. “Door monitoring van procesparameters zoals tijd en temperatuur van de verschillende bereidingsprocessen, en opvolging van kwaliteitsparameters zoals textuur, kleur en vitaminegehalte, kunnen zorginstellingen en grootkeukens nu wetenschappelijk onderbouwde en praktische keuzes maken die perfect passen binnen hun dagelijkse werking”, zegt Greet. Dit helpt grootkeukens niet alleen om efficiënter te werken, maar inspireert ook voedingsproducenten om hun producten beter af te stemmen op de zorg.”

Daarnaast heeft FoodCare nieuwe methodes ontwikkeld om kwaliteitsparameters objectief te meten, zoals de krokantheid van visproducten. “Deze innovatie leidde tot een spin-off project ‘KRAK’, dat de technologie verder toepast in de bredere voedingsindustrie”, zegt Greet. “Door de akoestische textuurmeting te koppelen aan AI kunnen we gaan voorspellen hoe de kwaliteit van producten zich ontwikkelt tijdens verwerking en bewaring. Dit biedt enorme kansen voor kwaliteitscontrole en procesoptimalisatie, ook buiten de zorgsector”, zegt Greet.

Een innovatie van FoodCare is een voorspellend experimenteel model dat aangeeft welke combinatie van proces-of productparameters nodig is om de gewenste kwaliteit van maaltijdcomponenten te realiseren.

Greet Cleemput
program manager bij Flanders’ FOOD

Van lokaal naar internationaal

De invloed van FoodCare reikt inmiddels verder dan Vlaanderen. In samenwerking met 13 regio’s uit 7 Europese landen deelt Flanders’ FOOD zijn kennis binnen het Europese initiatief Food for Positive Health Impact. “Zonder VLAIO had FoodCare nooit zo’n impact kunnen maken,” voegt Greet toe. “COOCK+-projecten zijn ideaal om kennis te verspreiden en bedrijven te stimuleren tot innovatie. Dankzij de samenwerking met VLAIO hebben we nieuwe inzichten opgedaan en een waardevol netwerk opgebouwd dat blijft groeien, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. De samenwerking tussen zorg, voeding en technologie, ondersteund door deze steun, vormt een stevige basis voor nieuwe projecten en blijvende innovaties die maatschappelijke waarde creëren,” zegt Greet.

 

Wat zijn COOCK+ projecten? 

COOCK+ staat voor Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding. Een COOCK+-project heeft een duidelijk doel: kennis opbouwen en  verspreiden naar bedrijven, om zobedrijven aan te moedigen om te innoveren vlaio.be/coock

Wil je meer weten over dit project? Bezoek dan de webpagina's over dit project of lees dit verhaal: Een kijkje achter de schermen van een grootkeuken - Flanders' FOOD