Eurocoating verbruikt 85% minder water én minder chemische stoffen dankzij slimme technologie

Sinds 1991 produceert Eurocoating uit Appelterre-Ninove poederlakcoating voor metaal en aluminium. Een proces dat veel water vereist, maar door de innovatieve vacuümverdamper van Belgische waterzuivingspecialist PCA kan nu tot 85% van dat proceswater gefilterd en hergebruikt worden. Het bedrijf kreeg steun om water te besparen via de subsidie Blue Deal waterbesparende investeringen.
© Eurocoating

Op zoek naar nieuw systeem

Tot voor kort verbruikte Eurocoating tot 3.000 kubieke meter putwater per jaar om metaal voor te behandelen, te spoelen en tijdens het lakproces te koelen. Dat vervuilde water filtert Eurocoating achteraf, maar daarna gaat het de riool in. Jammer, want die oppervlaktewaterbehandeling neemt veel tijd in beslag, kost geld en is niet zo milieuvriendelijk. Toen de waterzuiveringsinstallatie aan vervanging toe was, ging de onderneming op zoek naar een nieuw systeem dat energie- en kostenbesparend was én waarmee een groot deel van het vervuilde water gezuiverd en hergebruikt kon worden. 

Slimme technologie, beter voor het milieu

Eigenaar Chris Pauwels vertelt: “We gingen op zoek naar de meest milieuvriendelijke manier om oppervlaktewater te zuiveren. Uiteindelijk kwam de vacuümverdamper van PCA als beste uit de bus. PCA is een Belgisch bedrijf dat al dertig jaar waterzuiveringinstallaties bouwt. Dankzij dit systeem hergebruiken we nu 85% van ons water, door het sterk te filteren. Niet alleen verbruiken we veel minder water, we halen er op die manier ook nog eens vijf chemische producten extra uit. Daardoor is het proces van poederlakcoating minder belastend voor het milieu.”

“Een vacuümverdamper is een systeem waarbij het afvalwater in een gesloten circuit verdampt. De vloeistof die daaruit gehaald wordt – het distillaat – is erg zuiver water dat gewoon opnieuw gebruikt kan worden. Het concentraat bevat de vervuiling uit het afvalwater. Dat voeren we af.”
 

Het resultaat is een distillaat van erg zuiver water dat we hergebruiken. Het concentraat bevat chemische stoffen en wordt afgevoerd.

Chris Pauwels
Zaakvoerder Eurocoating

Mooi om te zien én een duurzame keuze

Een poederlakcoating maakt een afgewerkt product duurzamer, onder andere doordat de coating het metaal beschermt tegen roest. Het lakken zelf is ook minder belastend voor het milieu dan een ‘gewone’ beschermende verflaag aanbrengen. Poederverf bevat geen oplosmiddelen of additieven om de verf vloeibaar te maken of te doen hechten aan het metaal. Het nadeel: het metaal zelf moet eerst erg zuiver gemaakt worden zodat de poedercoating zich kan optimaal kan hechten. Een proces dat veel energie en veel water vereist. Ook het moffelen –het ingepoederde metaal verhitten om de coating te laten plakken – vraagt veel energie. 

Chris Pauwels: “Poederlakken is een proces dat om een nauwgezette aanpak vraagt. Dat er energie nodig is om metaal duurzamer en beter bestand tegen roest te maken, is logisch. Maar door de besparing op water zetten we een nieuwe stap richting een meer milieuvriendelijke werkwijze.”

 

Krijg ook steun om water te besparen 

VLAIO investeerde in dit project in het kader van duurzaam ondernemen en meer in het bijzonder voor projecten die aan waterrecuperatie doen.

Kleine ondernemingen, vrije beroepers en ook vzw’s kunnen aanspraak maken op de waterbesparende investeringspremies van VLAIO. Alle info via vlaio.be/BlueDeal!